Gezondheid

Zo kom je deze
triathlonloze
periode door

Leestijd: 2 min

Zwembaden en andere sportaccommodaties zitten door de uitbraak van het coronavirus tijdelijk op slot, trainen moet zo veel mogelijk solo en wedstrijden worden massaal verplaatst of afgelast. Vind jij het lastig om te dealen met deze nieuwe realiteit? Sportpsycholoog Lars van der Eerden heeft 7 tips om deze triatlonloze periode zo goed mogelijk door te komen.

 

Foto door: Renée Tijdink


Balen mag

Als je maanden naar een hele triathlon hebt toegewerkt en daar veel voor opzij hebt gezet, is het logisch en gezond dat je baalt. Het beste is om het allemaal even los te laten: de wedstrijd die niet doorgaat, je trainingsschema. Het is normaal als je even wat minder gemotiveerd bent. Acceptatie van het feit dat dit seizoen niet is wat je er van verwacht had, is een belangrijk stuk van het verwerkingsproces.



Focus

Wat topsporters heel goed kunnen, is snel het vizier richten op wat wel kan. Het heeft geen nut om je te focussen op iets wat je niet zelf in de hand hebt, bijvoorbeeld piekeren over het feit of het WK in Almere dit jaar wel doorgaat. Dat geeft alleen maar onrust en stress.



Stel doelen

Zorg dat je een plan maakt en doelen stelt die wél realiseerbaar zijn in deze periode. Je kunt je richten op een specifiek doel waar je anders nooit de tijd voor had of waar het in de winter misschien te koud voor is. Werken aan je duurvermogen op de fiets of het verbeteren van je looptechniek bijvoorbeeld.

"Geef een positieve draai aan deze periode door je zelf uit te dagen. Met een extra lange fietstraining of looptraining bijvoorbeeld."

Lars van Eerden


Daag jezelf uit

Geef een positieve draai aan deze periode door je zelf uit te dagen. Met een extra lange fietstraining of looptraining bijvoorbeeld, of, als het water een beetje op temperatuur is, ergens zwemmen waar je anders nooit komt. Zorg dat je de trainingen leuk houdt door een keer per week iets uitdagends te doen.



Blijf sociaal

Pas op dat je niet in een sociaal isolement komt. Het feit dat je nu niet te dicht bij elkaar mag komen, betekent niet dat je helemaal geen contact kunt hebben. Kijk of je via apps als Zoom of Skype samen kunt trainen met je clubgenoten of je vaste trainingsmaatje. Of ga desnoods bij iemand in de voortuin staan om even bij te kletsen en zo je sociale contacten te onderhouden.



Behoud structuur

Nu je de hele dag thuis bent en misschien niet veel te doen hebt, is het toch belangrijk om structuur in je dag te hebben. Dat biedt houvast. Sta op, ga naar bed en eet op vaste tijden. Zorg dat je naar buiten gaat en als je thuis werkt, doe dat ook op vaste tijden. Het liefst op een aparte plek en bijvoorbeeld niet aan de keukentafel. En zet die laptop om vijf uur uit.



Zoek afleiding

De boog kan niet hele tijd gespannen zijn. Als je het niet te druk hebt met werken, zoek dan afleiding door wat andere dingen te doen. Er zijn vast wel projectjes die je voor je uit hebt geschoven, zoals klussen in huis, waar je nu wel de tijd voor hebt. Of als je nooit de rust had om een boek te lezen, nu is de perfecte gelegenheid.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.