Avontuur

Wintertriathlon: een andere tak van sport

Leestijd: 4 min

Maarten (18) en Robert (49) Beute zijn een van de weinige Nederlandse wintertriatleten die ook in het buitenland actief zijn. Op internationale kampioenschappen in deze discipline, waar wordt hardgelopen, gefietst op de mountainbike en gelanglauft, houden vader en zoon uit Assen de Nederlandse eer hoog. Dit weekend staan ze aan de start van het WK in het Italiaanse Cogne. “Het zou leuk zijn als we in de toekomst met meer landgenoten naar deze wedstrijden kunnen afreizen”, aldus vader Robert.

Wintertriathlon is “niet zomaar een triathlon in de winter”. Dat blijkt na het gesprek met Maarten, Nederlands kampioen wintertriathlon bij de junioren, en vader Robert. Naast dat er bij deze tak van sport geen zwemmen zit, verschilt de Nederlandse wintertriathlon ook nog eens met de internationale. In Nederland bestaat een wedstrijd uit hardlopen op de weg, fietsen met de racefiets of tijdritfiets en er wordt afgesloten met schaatsen. In de internationale kampioenschappen zit het bij de elite, U23 en junioren nét even anders.

Er wordt gestart met hardlopen door de sneeuw, gefietst op de mountainbike en daarna trekken de deelnemers hun langlaufski’s aan. Na het langlaufen wordt er weer gelopen, gefietst en eindigt de wedstrijd met een tweede keer langlaufen. De agegroupers doen deze triathlon één keer, in plaats van twee. Maar, als je dus dacht met een triathlon veel materiaal nodig te hebben; wintertriatleten weten er alles van. “We wisselen gedurende de zomer en winter de mountainbike af met de race- en tijdritfiets, schaatsen in de winter, gaan wanneer het kan naar winterse oorden om het langlaufen te trainen en trekken ook dagelijks de loopschoenen aan voor een training – of dat nu verhard of onverhard is”, vertelt Robert.

"We trainen vaak met zijn tweeën en gaan samen naar de wedstrijden toe."

Maarten Beute


Maarten bij een van zijn eerste wedstrijden

‘Ik haat zwemmen’

Wanneer je de mannen vraagt waarom ze aan wintertriathlon en (cross)duathlon doen, is daar eigenlijk een kort, maar duidelijke verklaring voor. “Ik haat zwemmen”, lacht de nog jonge Maarten: “Ik heb het wel een kans gegeven, maar ik zink echt naar de bodem. Ik heb het talent er gewoon niet voor.” Vader Robert heeft wel triathlons gedaan in het verleden, maar de start van zijn ‘carrière’ was in zijn thuisstad Assen met een wintertriathlon. “In 1990, toen ik vijftien jaar was mocht ik meedoen in Assen vlakbij huis. Ik deed toen nog aan voetbal maar ik vond het zo fascinerend, die langeafstandsatleten. Uiteindelijk ben ik op schaatsen gegaan en van het één kwam het ander.”

Je vader als coach

Met onder meer de kennis van periodisering coacht Robert al jaren zijn zoon Maarten. Hoe het is om aangestuurd te worden door je vader? “Het is niet eens aansturen, vooral afremmen. Ik zou graag nog meer trainen”, lacht Maarten, die af en toe trainingsmethoden test van onder andere de Noorse triatleten. “Een coach die je niet dagelijks ziet weet niet wat er gaande is, hoe je je voelt en hoe je dagen eruit zien. Mijn vader ziet alles van dichtbij gebeuren en we kunnen op die manier makkelijk dingen veranderen in mijn schema. Daarnaast trainen we ook vaak met zijn tweeën en gaan we samen naar de wedstrijden toe.”

 Met -20 graden Celsius een WK afleggen

Verheug jij je altijd in november al op de lentezon en de warmere temperaturen? Dán is wintertriathlon misschien niet helemaal voor jou weggelegd. Tijdens het wereldkampioenschap in Noorwegen in 2023 waren de omstandigheden op zijn zachtst gezegd guur. Met temperaturen van 20 graden Celsius onder nul was het één van de koudste wintertriathlons in de ervaring van Robert en Maarten. “De grotere ‘wintertriathlonlanden’ hebben pakken van hun federatie die speciaal zijn voor deze temperaturen. Wij dragen verschillende lagen over elkaar en hebben daaroverheen een trisuit. Dat kan nog weleens proppen zijn”, vertelt Maarten: “En bij dit soort wedstrijden komt er nog meer bij kijken. Zo is tijdens deze kampioenschappen je bandenspanning heel belangrijk, moet je je langlaufski’s waxen en snelle schoenen hebben voor de wissels.” Robert vult aan: “Doordat je twee korte triathlons achter elkaar doet moet je snel mountainbikeschoenen kunnen wisselen en hetzelfde geldt voor het aandoen van de ski’s. Je moet over veel verschillende dingen nadenken.”

"Een briefing de dag van tevoren, de landenparade, een pasta party en startnummers in de wisselzone met je eigen naam."

Robert Beute


Meer dan 'gewoon' een wedstrijd

Ondanks de kou én alles wat erbij komt kijken zijn deze internationale ervaringen die ze niet snel vergeten. Maarten: “Er komt zoveel meer bij kijken dan bijvoorbeeld in Nederland. Een briefing de dag van tevoren, de landenparade, een pasta party en startnummers in de wisselzone met je eigen naam.” Daarnaast vinden zowel Maarten als Robert het bijzonder dat ze dit samen kunnen doen. “In de winter hebben we de sneeuw opgezocht om de focus te leggen op het langlaufen en we gaan nu ook al een week voor de wedstrijd naar Italië voor de verkenning. Als ik dan terugdenk aan de wedstrijd in maart 2024 in Enschede waarin we samen als één en twee over de finish kwamen is dit toch wel iets speciaals.”

Ambities

Nu het wereldkampioenschap in aantocht is, kijken we vooruit naar de wedstrijd die dit weekend zal plaatsvinden. Maarten werd eerder al vierde op het WK in 2023, maar lag toen lang op de derde plek. Het doel is dan ook duidelijk. “Ik wil echt voor een medaille gaan. De wereldkampioen van dat jaar is niet van de partij en ik zie met deze startlijst wel kansen.” Robert ziet vooral ambities voor de toekomst van deze discipline. “Ik doe mee, maar zie de wedstrijd van Maarten echt als hoofddoel, en heb er vertrouwen in dat hij er klaar voor is. Het lijkt me vooral heel leuk als we de komende jaren met een grotere groep naar dit soort wedstrijden kunnen gaan en dat de wintertriathlon in Nederland blijft groeien, zoals nu al gebeurt.”

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.