Training

Sneeuwwandelen in de Alpen

Leestijd: 4 min

Wanneer de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, begint het bij jou dan gelijk te kriebelen? Heb je zin om eens iets anders te doen dan zwemmen, fietsen en hardlopen? Kies dan in plaats van het geijkte trainingskamp op Mallorca voor een weekje sneeuwwandelen in de Alpen. Dat is niet alleen goed voor je conditie, maar ook nog eens een onvergetelijke belevenis.

Klinkt sneeuwwandelen je een beetje suf in de oren? Jantiene Hanessen had precies hetzelfde. Totdat ze vier jaar geleden voor het eerst de sneeuwschoenen aantrok en op pad ging. Jantiene, een avontuurlijke duursporter die ook geregeld aan triathlons meedoet, was meteen enthousiast. “In de zomer ben ik hier altijd in mijn element.” Met hier bedoelt ze: in de bergen en specifieker, in de Alpen. “Ik hou van wielrennen, mountainbiken, wandelen en trailrunnen in de bergen, maar skiën in de winter vond ik minder leuk en ik was ook altijd bang voor blessures”, vertelt Jantiene, die in november 2016 naar een klein dorpje op 1.400 meter hoogte in de Franse Alpen verhuisde. “Inmiddels heb ik ook andere wintersporten ontdekt, maar sneeuwwandelen vind ik helemaal geweldig. Mijn eerste rondje op mijn sneeuwschoenen liep ik hier rond de skipiste en dat vond ik al helemaal gaaf. Het was absoluut niet suf, maar een serieuze workout in een prachtige omgeving.”

150

weken in de sneeuw

In haar euforie schreef ze een blog over haar eerste sneeuwwandelervaringen, dat werd gelezen door International Mountain Leader Allard van Lingen. Allard is al langer enthousiast over het sneeuwwandelen. Hij volgde sinds 2003 verschillende sneeuwcursussen waarin hij alles leerde over navigeren in de bergen, lawines en EHBO in de sneeuw. “Alles wat met sneeuw te maken heeft, vind ik fascinerend. Ik heb voor mijn werk al zo’n 150 weken in de sneeuw doorgebracht en geen dag is hetzelfde. Als je geluk hebt zie je sneeuwhazen en gemzen wegschieten en steenarenden overvliegen. En dan is er nog de stilte op de berg, want sneeuw dempt al het geluid. Dat moet je echt ervaren.” Anders dan de skiënde Nederlander op de drukke sneeuwpistes gewend is, zoekt de sneeuwwandelaar de rust op. En de stilte.

Wat Allard – die een eigen reisorganisatie heeft – opviel als hij na een paar weken sneeuwwandelen in de bergen terugkwam in Nederland, was zijn conditie. “Ik ging zo allemachtig fit het voorjaar in en vertelde een vriend van me, een triatleet die lid is van Cerberus in Nijmegen, dat sneeuwwandelen een perfecte basis is voor je sportseizoen. Dat moest alleen nog meer bekend worden bij duursporters”, vertelt hij enthousiast. “Sneeuwwandelen is een totale body workout, je loopt met wandelstokken dus naast je beenspieren, train je ook je armen en je core. Sneeuwwandelen is bovendien minder belastend voor je pezen, spieren en gewrichten dan hardlopen omdat de sneeuw voor minder schokbelasting zorgt. De impact is veel minder groot. Ik zelf heb twee nieuwe kruisbanden in mijn knieën, maar in de sneeuw heb ik nergens last van.”

Foto door: Allard van Lingen en Jantiene Hannesen

Perfecte rustige duurtraining

Sneeuwwandelen kan behoorlijk zwaar zijn. “Hoe zwaar het is, hangt helemaal van de sneeuwconditie af”, vervolgt Allard. “Als de sneeuw diep is of nat, moet je harder werken. Als er flink wat sneeuw is, moet je toch je knieën iedere keer 40 tot 45 centimeter optillen. Met een rugzak van 10 kilo op je rug, is dat meteen een soort krachttraining. Bovendien maak je veel hoogtemeters en loop je soms boven de boomgrens, dus kost het meer moeite om voldoende zuurstof binnen te krijgen en wordt je hart- en longsysteem extra getraind. Meestal lopen we zo’n zes tot acht uur per dag in hartslagzones één en twee, een perfecte rustige duurtraining dus. Je kunt echt een fundament leggen voor de rest van het seizoen. Ook leer je je energie te verdelen tijdens zo’n dag wandelen. Vaak beginnen mensen heel enthousiast aan een tocht, maar zakken ze later op de dag in. Langzaam beginnen is verstandig. Het is mooi om te zien hoe mensen daar mee aan het stoeien zijn.”

"Het is een waanzinnig avontuur. We trekken van hut naar hut – meestal zijn we zo’n zes tot acht uur onderweg - en alles wat je nodig hebt, zit in je rugzak."

Jantiene Hanessen

Als het een beetje meezit, hoeven sporters niet meteen een compleet nieuwe uitrusting aan te schaffen als ze gaan sneeuwwandelen; de basisuitrusting hebben ze vaak al in huis. Wat je nodig hebt zijn stevige bergwandelschoenen, een wind- en waterproof jack, een broek die waterbestendig is – geen skibroek want dat is te warm – verschillende base layers, goede sokken, een zonnebril en een muts.

In de meeste wintersportplaatsen kun je tegenwoordig sneeuwschoenen – traditioneel gemaakt van loofhout, maar tegenwoordig van aluminium of kunststof – en stokken huren en op de bewegwijzerde langlauftrials lopen. Maar als je een ultieme sneeuwwandelervaring wilt hebben, ga je met een gids op pad. Allard en Jantiene organiseren sneeuwwandelreizen in Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Noorwegen en zelfs Marokko. “Het is een waanzinnig avontuur”, vertelt Jantiene hierover. “We trekken van hut naar hut – meestal zijn we zo’n zes tot acht uur onderweg – en alles wat je nodig hebt, zit in je rugzak. Op een enkele toerskiër na, kom je vrijwel niemand anders tegen. Je glijdt op je billen van berghellingen af en ziet de mooiste vergezichten. ’s Avonds slaap je in onbemande berghutten, maak je een vuurtje, smelt je wat sneeuw en kook je je eigen eten. Het is niet luxe, maar een ongelooflijke ervaring. De winter was nooit mijn lievelingsseizoen, maar nu kijk ik er altijd weer naar uit.”


 

Dit artikel verscheen in Transition Magazine #18

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.