Training

Wij
zwemmen
door

Leestijd: 3 min

Of de zwembaden nou open zijn of dicht, een aantal triatleten zwemt sowieso gewoon door in buitenwater. Eén tot wel vier keer per week, kort of soms wel zes kilometer en een enkeling zelfs zonder wetsuit. Marcia Jansen sprak met een aantal enthousiaste doorzwemmers, waar ze er zelf ook één van is. In deel 1 haar verhaal (brrr) en dat van Johan Neevel (brrrrr).

 

Wie mij pakweg een jaar geleden had gezegd dat ik in november nog in buitenwater zou zwemmen, had ik vast keihard uitgelachen. Ik hou niet zo van kou. Maar het zwembad is momenteel beperkt toegankelijk in Canada, waar ik sinds 2012 woon. Beïnvloed door de juichende verhalen over de Wim ‘the iceman’ Hof-methode heb ik me voorgenomen om zo lang mogelijk buiten te blijven zwemmen.

Gezondheidsvoordelen

Want naast dat je op ieder moment kunt zwemmen, is het een mooie bijkomstigheid dat zwemmen in (of douchen met) koud water heel goed voor je gezondheid is. Het versterkt je immuunsysteem, stimuleert de vetverbranding, zorgt voor een beter doorbloeding en het geeft je meer energie om maar eens wat voorbeelden te noemen.

Tot half oktober zwom ik nog zonder wetsuit, maar daarna doken de temperaturen hier aan de westkust hard naar beneden. Na een frisse duik in water van 11.3 graden, besloot ik dan ook maar om een neopreen cap, sokken en handschoenen aan te schaffen.

Brainfreeze

Toch valt het de eerste pakweg honderd meter nog steeds niet mee (brainfreeze!). Ik begin met schoolslag, dan rugslag, dan een paar slagen borstcrawl en weer terug op mijn rug. Maar als alle zenuwuiteinden eenmaal verdoofd zijn, voel je de kou niet meer. En echt, als je daarna weer op de kant staat, voel je je herboren.

Ik ben niet de enige die dit jaar, al dan niet noodgedwongen, buiten blijft zwemmen. Ik zie de foto’s van andere triatleten op social media regelmatig voorbijkomen. Zoals ook Johan Neevel die onlangs buiten iets meer dan zes kilometer in anderhalf uur zwom.

 

Veiligheid voorop

Let op! Denk aan je veiligheid als je (bij koude temperaturen) in buitenwater wilt zwemmen. Zwem altijd met een buddy, blijf dicht langs de kant en neem als het even kan een zwemboei mee. Lees ook de tips in het artikel ‘Nu al buitenzwemmen: go or nog go‘ dat Transition dit voorjaar publiceerde.



Geen plek

“Het is allemaal begonnen tijdens de eerste lockdown in maart van dit jaar toen de zwembaden voor de eerste keer dichtgingen”, vertelt Neevel. “Ik ben toen al vrij snel gaan zwemmen in de Wijthmenerplas in Zwolle. Trainingstechnisch heeft het niet zo veel effect, maar ik vind het nu eenmaal leuk om te zwemmen.”

 

“Na de zomer ben ik buiten blijven zwemmen en sinds er tweeënhalve week geleden geen plek meer was voor de masters in ons zwembad, ben ik weer vaker buiten te vinden. Ik zwem alleen, maar blijf voor de veiligheid aan de rand van de plas en mijn vrouw Saskia loopt met de honden mee langs de kant.”

Kou went

Nu het kouder wordt, zwemt Neevel in een iets dikker wetsuit, met duiksokken, handschoenen en een duikhoodie waardoor zijn nek niet zo koud wordt. “In maart was ik nog wel eens aan het hyperventileren, maar je went aan de kou. Je verlegt je grenzen. Als ik zo helemaal alleen in die plas lig, lekker in het zonnetje, dan voelt dat echt geweldig. En dan na afloop een warme gemberthee. Dat is vaste prik, om mijn kerntemperatuur weer snel omhoog te krijgen.”

De Wijthemenerplas is vrij diep en vriest niet zo snel dicht. “Ik hoop het dan ook tot de Kerst vol te houden”, zegt de buitenzwemmer ambitieus. “Ik zwem regelmatig  vier, vijf of zes kilometer per training en mijn doel is het om eind december tien kilometer vol te maken.”

 


 

Dit artikel is onderdeel van een vierluik. Lees ook deel 2 ‘Zwemmen in (ijs)koud water’, deel 3 ‘Nog geen reden om te stoppen‘ en deel 4 ‘De kick of pure noodzaak‘. Want er zijn meer triatleten die half november nog maar al te graag een duik in het buitenwater nemen.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.