Weissensee, decor voor wintertriathlon
Zoek jij nog een mooie uitdaging voor deze winter? Gaat je hart sneller kloppen van typische winteractiviteiten? Dan is de Wintertriathlon Weissensee zeker de moeite waard. Transition neemt je mee naar die prachtige plek waar duizenden Nederland jaarlijks de Alternatieve Elfstedentocht rijden. De triathlon bij het bergmeer is minder bekend.
Beeld: Ben Mobach/Stichting Weissensee, Francis Fontaine/Pentathlon des neigesToine Doreleijers is al 22 jaar betrokken bij de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht. Meer dan 5.000 Nederlanders doen ieder jaar in januari mee aan één van de schaatsactiviteiten – toertochten en wedstrijden – op en rond de Weissensee. De wintertriathlon stond in 2019 pas voor de tweede keer op het programma. “In de jaren ‘90 hebben we ook al een paar keer een wintertriathlon hier op de Weissensee georganiseerd, maar dat was toen nog met mountainbiken”, vertelt Doreleijers. “Een jaar geleden hebben we het evenement nieuw leven in geblazen, dit keer in een ander format: hardlopen, schaatsen en langlaufen.”
Doreleijers was namelijk tijdens een schaatstrip aan de oostkust van Canada Francois Caletta tegen het lijf gelopen. De wedstrijdorganisator uit Québec heeft het tot zijn missie gemaakt om van wintertriathlon een olympische sport te maken. “De ITU heeft zich daar 10 jaar geleden hard voor gemaakt en hoopte dat wintertriathlon – hardlopen, mountainbiken en langlaufen – in Vancouver in 2012 een demonstratiesport zou zijn”, legt de organisator van de Pentathlon des Neiges in Québec – met meer dan 5.000 deelnemers het grootste wintermultisportfestival ter wereld – uit. “Dat is helaas niet gelukt. Het IOC was heel stellig: fietsen hoort niet op de winterspelen thuis. Daarna liep de belangstelling voor wintertriathlon snel terug.”
Nieuw format
Om de sport én de olympische droom nieuw leven in te blazen werd in 2014 in Canada een nieuw format geïntroduceerd. In Québec wordt er hardgelopen in de sneeuw (de afgelopen keer op sneeuwschoenen), geschaatst en gelanglauft, typische wintersporten dus. Op deze manier hoopt Calletta dat de sport ooit nog olympisch wordt. Maar voordat het zover is, moet er nog wel veel gebeuren, beseft ook hij. “Eén World Cup-wedstrijd in Noord-Amerika is niet genoeg. We hopen dan ook de komende jaren een circuit op te zetten en meer internationale deelnemers te trekken. We zijn heel enthousiast dat er een vervolg komt op de try-out in Oostenrijk en we hopen dat de Scandinavische landen ook enthousiast raken.”
Om de sport meer toegankelijk te maken, heeft de ITU inmiddels de regels aangepast en mag er zonder sneeuwschoenen worden hardgelopen. Doreleijers: “Wij hebben vorig jaar al het lopen zonder sneeuwschoenen toegestaan omdat dat toch voor veel mensen een drempel is. Het is naast schaatsen en langlaufski’s toch weer extra materiaal dat je moet aanschaffen of huren.” Ook Calletta is blij met de nieuwe regels. “Dit format zal meer landen aanspreken en zorgt ervoor dat de sport kan groeien.”
Uitdaging
Aan de try-out op en rond de Weissensee afgelopen januari deden 80 deelnemers mee. Doreleijers: “Vergeleken met de 5.000 mensen die meedoen aan onze schaatstochten is de wintertriathlon voor ons een tussendoortje, maar we zijn zeker enthousiast. Het schaatsen is op natuurijs, we hebben schitterende loipes en ook voor het hardlopen hebben we een mooie ronde uit kunnen zetten. We hadden vorig jaar een aantal oud-schaatsers uit het A-peloton, die natuurlijk uitstekend kunnen lopen en schaatsen, aan de start, maar het langlaufen was af en toe een behoorlijke uitdaging. Ieder jaar doen er veel triatleten mee aan onze schaatstochten en het zou mooi zijn als ze ook de wintertriathlon gaan uitproberen. We hopen echt dat het een succes wordt. Stel dat de sport ooit olympisch wordt, dan is het toch geweldig dat wij daar iets aan hebben kunnen bijdragen.”
“Als je een beetje sportief bent, heb je het klassiek langlaufen zo onder de knie. Het skaten is wat technischer, maar veel Nederlanders kunnen schaatsen, dus na een paar lessen komen de meeste sporters ook wel aardig uit de voeten.”
Toine DoreleijersWie nog nooit gelanglauft heeft, kan tijdens de week van de alternatieve Elfstedentocht een langlaufclinic volgen en langlaufmateriaal is te huur in Oostenrijk. “Deelnemers kunnen kiezen uit klassiek of vrije stijl (skate) langlaufen. Als je een beetje sportief bent, heb je het klassiek langlaufen zo onder de knie. Het skaten is wat technischer, maar veel Nederlanders kunnen schaatsen, dus na een paar lessen komen de meeste sporters ook wel aardig uit de voeten. We hebben het geluk dat de sneeuwcondities hier aan de Weissensee altijd redelijk goed zijn, dus als je valt, val je in ieder geval zacht.”
Langlaufen als crosstraining
Diana Gorter deed bijna een jaar geleden mee aan de ITU Wintertriathlon in Quebec. De 46-jarige Amstelveense maakte 8 jaar geleden kennis met langlaufen. “Mijn coach Frank Heldoorn is een groot fan van langlaufen als crosstraining voor triathlon”, vertelt Gorter. “Hij heeft mij en mijn man Fred 8 jaar geleden aangemoedigd om mee te gaan met een langlaufreis van Vasa Sport en sindsdien zijn we echt verslaafd.”
Gorter had vooraf haar bedenkingen, maar ging na een eerste langlaufles overstag. “Ik had echt een totaal verkeerd idee van de sport. Ik dacht dat het een sport voor bejaarden was omdat je op plaatjes vaak ouderen voorbij ziet schuifelen, maar dat imago is zo misleidend. Langlaufen is de mooiste sport die er is en het is echt een onwijs goede workout. Je gebruikt je armen, je benen en je core. Het is dus bij uitstek een sport voor triatleten die in de winter hun conditie op peil willen houden. Het is ook niet verwonderlijk dat tweevoudig Ironman Hawaii-winnaar Patrick Lange iedere winter in Sankt Moritz te vinden is om te langlaufen.” Ook Jan van Berkel, die dit jaar de Ironman van Zürich won, is een uitgesproken liefhebber van de loipes in zijn geboorteland Zwitserland.
“Langlaufen is de mooiste sport die er is en het is echt een onwijs goede workout. Je gebruikt je armen, je benen en je core en is dus bij uitstek een sport voor triatleten die in de winter hun conditie op peil willen houden.”
Diana GorterRolskies in Nederland
Het is inmiddels vaste prik voor Gorter, ieder jaar gaan zij en haar man mee met de langlaufreis van Vasa Sport. Net als een aantal van haar clubgenoten overigens, die ook al jaren besmet zijn met het langlaufvirus. En als er maar een vlok sneeuw valt, staat ze ook in Nederland op de langlaufskies. Met een aantal clubgenoten hebben we een keer ’s avonds op de wielerbaan in Amstelveen – met koplampjes op – de hele avond rondjes gelanglauft. Dolgelukkig waren we.”
Gorter kocht in 2014 zelfs rolskies om ook in Nederland te kunnen trainen. “Ik heb een baan en 2 kinderen, dus heel veel tijd om te trainen is er niet”, vervolgt Gorter. “Langlaufen en rolskiën is een fantastische aanvulling op het lopen en het fietsen. Omdat je zo veel verschillende spieren gebruikt, haal je eenvoudig hartslagen die je met lopen en fietsen niet of nauwelijks haalt. Het is een zware sport, als ik een uurtje weg ben geweest, voel ik me hetzelfde als na een 4 uur lange fietstraining.”
Unieke ervaring
Aan de wintertriathlon in Quebec – 5 kilometer hardlopen, 11 kilometer schaatsen en 9,5 kilometer langlaufen – heeft ze mooie herinneringen. “Het langlaufparcours was niet vreselijk technisch, maar de omstandigheden maakten het ontzettend zwaar. Het was 6 graden onder nul, en de wind zorgde ervoor dat de gevoelstemperatuur ver onder de min 10 was. Het langlaufparcours was door de vorst erg ijzig en door de sneeuwstorm was het zicht slecht, waardoor ik voor mijn gevoel niet alles heb kunnen geven. Desondanks was het superleuk om te doen en een unieke ervaring. Mijn man en ik hebben dan ook plannen om in januari – mits we het met de kinderen geregeld krijgen – mee te doen aan de wintertriathlon op de Weissensee.”
Tip: 26 januari 2020
De Weissensee Wintertriathlon 2020 vindt plaats op zondag 26 januari en is voor de liefhebber prima te combineren met een van de schaatstochten in dezelfde week. Meer info is te vinden op weissensee.nl.
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel