De kick
of pure
noodzaak
Voor veel triatleten was het coronavirus dit jaar aanleiding om eerder en/of nog steeds in open water te zwemmen. Zelfs nu de watertemperatuur onder de tien graden zakt. Irene Ittmann zwemt echter al sinds 2018 door in de winter en Tonny Bouman kunnen we zelfs wel buitenwaterveteraan noemen. Voor de een is het de kick, voor de ander pure noodzaak.
Tonny Bouman is al vanaf jongs af aan in het water te vinden. Eerst als waterpoloër en sinds 1993 als triatleet. “Ik heb sinds 1993 niet meer in een zwembad gezwommen”, vertelt Bouman die lid is van Triathliem in Didam. “Ik heb een chloorallergie en kreeg altijd enorme uitslag na het zwemmen. Destijds zwom ik meestal vanaf maart tot september in buitenwater en stopte ik in de winter. Maar de laatste paar jaar zwem ik wat langer door.”
Snickers
Vorig jaar haalde Bouman 1 december. “Francisca Schonewille was vorig jaar in training voor de oversteek van het IJsselmeer en het Kanaal. Met haar heb ik tot begin december doorgezwommen. Dit jaar hebben we een groepje van vier, met ook Robert Gardien en Gert Jan Veenstra erbij. We zwemmen nog steeds in de Lathumse Plas bij Lathum of de Giesseplas bij Giesbeek. Clubgenoten verklaren ons voor gek, maar wij zwemmen gewoon door. We proberen elkaar iedere week weer over te halen met een Mars, Nuts of Snickers. Tot nu toe werkt dat goed”, lacht Bouman.
“Vorige week was het water 9 graden en hebben we nog bijna vier kilometer gezwommen.”
Tonny BoumanDe atleet zwemt in een wetsuit, met neopreen sokken, twee dikke badmutsen en een flinke dot vaseline op het gezicht. Maar nog altijd zonder handschoenen. “Ik heb geen auto en kom vanuit Westervoort altijd op de fiets naar Lathum of Giesbeek. Dat is soms wel afzien op de terugweg, vooral als ik zie dat de anderen lekker in een warme auto stappen.”
Koude ledematen
“Het omkleden is altijd al een heel gedoe met koude handen”, geeft Bouman toe. “En terug op de fiets blijf ik ook heel lang koude ledematen houden. Toch hoop ik nog wel even door te zwemmen. Vorige week was het water 9 graden en hebben we nog bijna vier kilometer gezwommen. Ik zal in ieder geval niet de eerste zijn die stopt. Zolang er iemand mee wil, ga ik door.”
IJspegels
Irene Ittmann (lid van TV Soest) zwemt samen met Silvia Schwab van TVH al sinds 2018 buiten gewoon door in de winter. “We zijn twee jaar geleden na het zomerseizoen buiten blijven zwemmen. We vroegen ons af of we dat zouden kunnen, de hele winter in open water zwemmen. Dat jaar hingen de ijspegels aan het trappetje bij de Wijde Blik in Kortenhoef en was het water twee graden, maar ook toen hebben we gezwommen. In een goed pak, met handschoenen, sokken en een surfcap gaat dat prima. Dan is eigenlijk alleen een heel klein gedeelte van je gezicht niet bedekt.”
Een keer per week zwemt ze zelfs zonder wetsuit. “De truc is om niet te lang te aarzelen. Niet nadenken, trapje af en meteen wegzwemmen. De eerste honderd meter zijn niet echt fijn, dan springen de tranen me wel eens in de ogen. Maar zodra het kacheltje in je borst aangaat, voelt het heel lekker. Je voelt dan eigenlijk alleen de kou in je ledematen. Als het heel koud is, moet je alleen niet te lang blijven zwemmen, want dat kacheltje blijft niet zo heel erg lang branden.”
“Als het heel hard waait vinden we het extra leuk. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat het niet uitmaakt of het zwembad open of dicht is.”
Irene IttmannIrene is eind november nog steeds drie keer per week in open water te vinden. “Iedere vrijdagochtend doen we met een groepje een run-dip-run. Dan rennen we vier kilometer naar de Wijde Blik, zwemmen we een stukje, meestal niet langer dan tien minuten, en dan rennen we weer terug. Je voeten worden het koudst dus als we teruglopen is het net of je op schoenen zonder demping loopt. Maar al lopende warm je vanzelf weer op. Echt, dat kan ik iedereen aanraden.”
Geen drama
De grote vraag is natuurlijk waarom iemand de hele winter buiten wil blijven zwemmen. “De gezondheidsvoordelen zijn mooi meegenomen, maar Sil en ik doen het vooral voor de kick. Als het heel hard waait vinden we het extra leuk. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat het niet uitmaakt of het zwembad open of dicht is. Mijn man Machiel liep in het voorjaar echt een beetje met de ziel onder de arm toen hij niet kon zwemmen, maar voor ons was het geen drama. Wij gingen gewoon door.”
Dit artikel is onderdeel van een vierluik. Lees ook deel 1 ‘Wij zwemmen door’, deel 2 ‘Zwemmen in (ijs)koud water’ en deel 3 ‘Nog geen reden om te stoppen’. Want er zijn meer triatleten die ver in het najaar nog maar al te graag een duik in het buitenwater nemen.
Geïnspireerd door de run-dip-run van Irene Ittmann? In onderstaande video neemt Janneke Poort je mee in haar aanpak.
Dit bericht bekijken op Instagram
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel