Lifestyle

Van winnaar tot voorzitter

Leestijd: 2 min

De Run Bike Run in Pijnacker is met de aanstaande 33e editie op zondag 17 november een van de oudste offroad duathlons in Nederland. John Engele deed 25 keer mee, schreef de wedstrijd vijf keer op zijn naam en is sinds 2022 voorzitter van het organisatiecomité dat wordt gevormd door IJsvereniging Pijnacker en TRIathlonclub Pijnacker.



Het voortbestaan van de Run Bike Run Pijnacker hing in 2022 aan een zijden draadje. Aan de deelnemers lag dat niet, die vinden ieder jaar vanuit het hele land hun weg wel naar het westland. Na de coronacrisis, waardoor de offroad duathlon twee jaar niet doorging, waren er zo veel vacatures in het bestuur, dat in juni 2022 besloten werd om na dertig jaar een punt achter de wedstrijd te zetten.

 

“Zoals dat vaker gaat, was er aanvankelijk niemand voor een bestuursfunctie te porren, maar we vonden het zonde om dit evenement, dat al zoveel jaar bestaat, te laten verdwijnen”, vertelt Engele. “Ik maak deel uit van een groep fanatieke fietsers, onder wie een aantal ondernemers, die er wel de schouders onder wilden zetten.”

 

Engele is zelf een deelnemer van het eerste uur. “De Run Bike Run is ontstaan doordat er in Inzell naast de wintertriathlon ook een offroad duathlon werd georganiseerd. Een aantal leden van de ijsvereniging in Pijnacker had zich ingeschreven voor die offroad duathlon en als voorbereiding werd er op de club een testwedstrijdje gehouden.”

Het clubwedstrijdje groeide al snel uit tot een volwaardig evenement. De mountainbikesport was net in opkomst in Nederland en vanuit de triathlonwereld was ook wel belangstelling voor de fiets met de dikke banden. “Ik had net aan mijn eerste mountainbikewedstrijd meegedaan, waarvoor ik een fiets heb moeten lenen, want mountainbikes waren nog niet overal te koop”, blikt Engele terug. “Toen de mountainbike meer ingeburgerd raakte, begon het deelnemersveld ook te groeien.”

Engele schreef de wedstrijd in Pijnacker in totaal vijf keer op zijn naam. Dat hij na dat aantal stokte, kwam doordat oud-wereldkampioen Rob Barel de mountainbike ontdekte en mee kwam doen in Pijnacker. “Ook Rob heeft de wedstrijd vijf keer gewonnen en het is me nooit gelukt om hem in een rechtstreeks duel te verslaan. We zijn nu allebei te oud om nog de concurrentie met de jonge garde aan te gaan, dus de teller zal voor ons allebei wel op vijf blijven staan”, zegt Engele met een lach.

Sinds hij voorzitter is van het organisatiecomité, heeft de fysiotherapeut uit Pijnacker niet meer zelf meegedaan aan de run-bike-run. “Dit was de enige wedstrijd die ik nog deed jaarlijks”, vervolgt hij. “In het begin dachten we nog dat we na een paar jaar wel weer zelf mee konden doen, maar dat gaat echt niet lukken. Het is op de wedstrijddag echt alle hens aan dek.”



“In 2014 hebben we het NK georganiseerd en daarvoor is het aantal deelnemers dat mee kan doen, uitgebreid en dat hebben we zo gehouden. Een jaar geleden is dat aantal ook weer uitgebreid toen we een kids run-bike-run aan het programma hebben toegevoegd.”

 

De deelnemers staat ook dit jaar weer een uitdagend parkoers in Pijnacker te wachten. “Het fietsparkoers is een grote lus van twintig kilometer, maar door de verschillende doorkomsten bij de finish, is de wedstrijd voor toeschouwers goed te volgen. Mensen zijn ook vaak verrast als ze hier voor de eerste keer meedoen. Ze denken dat ze in de polder terecht komen, maar onze wedstrijd heeft van alles wat: bos, heuveltjes, grasstukken, en als het regent ook modder.”

 

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.