Uitkijken
naar het
najaar
Het triathlonseizoen beperkt zich dit jaar, zoals het er nu naar uitziet, tot september en oktober. Vijftien wedstrijden staan er vooralsnog op de kalender. Transition maakte een rondje langs organisaties die hun wedstrijden moesten afgelasten, verplaatsen of hopelijk gewoon door kunnen laten gaan in het najaar.
Bijna 2.000 triatleten zouden 19 en 20 juni mee doen aan de 36e Triathlon Holten, maar door de coronacrisis blijven de straten in Holten dit weekend leeg. Het evenement dat deelnemers uit heel Europa trekt, meer dan 15.000 toeschouwers op de been brengt en dat mogelijk wordt gemaakt door meer dan 900 vrijwilligers, is verschoven naar 2021. “We hebben wel overwogen om het evenement te verplaatsen, maar het leek ons uiteindelijk ondoenlijk om de wedstrijd nog dit jaar te organiseren”, vertelt Martin Pieters, voorzitter van Stichting Triathlon Holten.
Haken en ogen
“Er waren zoveel haken en ogen”, vervolgt hij. “De onzekerheid of de wedstrijd in september wél zou kunnen plaatsvinden, buitenlandse deelnemers die hun reis opnieuw moeten plannen en het feit dat we vooraf niet fysiek bij elkaar kunnen komen, maakte het allemaal erg gecompliceerd. Daar komt nog eens bij dat ons evenement leunt op honderden vrijwilligers. Zij houden de datum maanden van te voren vrij in hun agenda en het was onzeker of we wel op hen kunnen rekenen als we op een datum later in het jaar zouden gaan zitten.”
“De triathlon in Holten is een feestje voor het hele dorp, dat willen we graag zo houden.”
Martin PietersEn dan was er nog de zorg dat de Triathlon in Holten door alle beperkingen niet het karakter krijgt dat de organisatie voor ogen heeft. “De triathlon in Holten is een feestje voor het hele dorp, dat willen we graag zo houden, dus hebben we besloten om dan maar door te pakken naar 2021.”
Groen evenement
De Utrechtse Heuvelrug Triathlon zou op 13 juni voor de eerste keer plaatsvinden. Maar alle voorbereidingen en enthousiasme ten spijt, ook deze organisatie besloot om een streep door 2020 te zetten. “We hadden er echt heel veel zin in”, vertelt Lotte Hobbelt van Stichting Heuvelrug Triathlon. “We hebben een ontzettend mooi parcours. Er wordt gezwommen in het Henschotermeer en gefietst en gelopen door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ons streven was om er een zo’n groen en duurzaam mogelijk evenement van te maken.”
Stichting Heuvelrug Triathlon hakte half april de knoop al door en laste het evenement af, een week voordat het kabinet bekend maakte dat er tot 1 september geen evenementen in Nederland mogen plaatsvinden. “We zagen het niet zitten om naar het najaar te verhuizen omdat er dan nog steeds veel onzekerheid zou zijn over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. We hebben dan ook besloten het evenement naar 2021 te verplaatsen. Al blijft het natuurlijk ontzettend jammer. Vooral toen bleek dat het afgelopen zaterdag prachtig weer was. Als organisatieteam hebben we toen de triathlon zelf maar gedaan.”
Nieuwe datum
De UT-Triathlon in Enschede die half mei gepland stond, is wel verschoven naar september. “We hebben begin april al gesproken over de opties als onze triathlon niet door zou kunnen gaan in mei”, vertelt Lieke ten Hove van Stichting UT-Triathlon. “Iedereen in het bestuur was het er over eens dat we dit jaar graag nog een wedstrijd wilden organiseren. Daar hebben we niet lang over hoeven te praten.”
Ook een nieuwe datum was redelijk snel gevonden. “We zaten natuurlijk voor alle wedstrijden die tussen juni en september gecanceled werden, dus er was nog wel wat ruimte op de kalender. Na overleg met de gemeente, Universiteit Twente, de NTB en de organisatie van de Rutbeek Triathlon, die al een wedstrijd in september in Enschede gepland had, kwamen we uiteindelijk op zondag 27 september uit. De gemeente heeft nog geen definitieve vergunning afgegeven en we hopen dat FC Twente die dag geen thuiswedstrijd heeft – onze wedstrijd vindt in de buurt van het stadion plaats – maar ik ga er vanuit dat het goed gaat komen.”
“We zullen het programma moeten aanpassen en er kunnen minder deelnemers meedoen.”
Lieke ten HoveHoewel maatregelen steeds meer versoepeld worden, benadrukt Ten Hove dat het evenement in Enschede er iets anders uit komt te zien dan andere jaren. “We zullen het programma aan moeten passen, er kunnen minder deelnemers meedoen, we moeten naar het parcours kijken om er zeker van te zijn dat het breed genoeg is om op veilige afstand in te halen, de starts zullen worden aangepast en de wisselzone wordt anders ingericht. Wel is er muziek en een speaker, maar omdat we ook na de finish afstand moeten houden, zal het misschien wel iets minder gezellig zijn.”
Strijd aangaan
Toch hoopt Ten Hove voor de deelnemers een leuke, sportieve dag te kunnen organiseren. “Nu het seizoen grotendeels in het water is gevallen, wilden we ondanks alle beperkingen mensen toch de kans geven om de strijd met elkaar aan te gaan. Dat er iets is waar naar uitgekeken kan worden. Hopelijk weegt dat op tegen het feit dat we niet als een grote groep bij elkaar kunnen zijn na de finish.”
Op dezelfde dag, op zondag 29 september, vindt in Helmond ook voor de tweede keer de Brabant Triathlon plaats. Die wedstrijd stond al gepland op die datum voordat de coronacrisis uitbrak. “We hebben vorig jaar doelbewust voor september gekozen, omdat er in die periode geen wedstrijden in het zuiden van het land zijn”, vertelt voorzitter Jos van Langh. “Toen voor het eerst bekend werd dat evenementen niet door konden gaan, zeiden we nog voor de grap ‘de laatste wedstrijd, zal de eerste zijn. Nu blijkt dat we dichter bij de waarheid zaten dan dat we toen dachten.”
Sneller parcours
Ook in Helmond vindt een aangepast evenement plaats. “We kunnen nu 400 deelnemers laten starten in plaats van 500, we hebben een rolling start in plaats van een massastart en ook het loopparcours hebben we moeten verleggen. De looproute voerde de deelnemers voor 80% over single tracks, nu zoeken we meer brede asfaltwegen op. Het parcours is dan ook een stuk sneller dan vorig jaar.”
De aanpassingen brengen ook extra kosten met zich mee: meer hekken, meer verkeersregelaars, extra toiletten, grotere tenten en een heleboel plastic handschoentjes. “Gelukkig hebben we met onze leveranciers af kunnen spreken dat we pas hoeven te betalen op het moment dat het evenement ook echt doorgaat. Op onze beurt hebben we deelnemers de garantie gegeven dat iedereen het inschrijfgeld terugkrijgt als de wedstrijd wordt afgelast. Vorig week hadden we nog 250 ingeschreven deelnemers, maar nu die garantie er is, gaat het opeens hard. Wie mee wil doen, moet niet te lang wachten met inschrijven.”
Benieuwd welke wedstrijden er nog op de kalender staan voor 2020? Kijk dan op Mijn Triathlonbond.
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel