Lifestyle

Trainingbasics volgens Sione Jongstra

Leestijd: 2 min

Het gaat gebeuren, je eerste triathlon. Of je nu traint voor de achtste, kwart, halve of zelfs hele afstand, een aantal basisprincipes geldt altijd. Triathloncoach Sione Jongstra van Siosport geeft  trainingstips, speciaal voor beginnende triatleten.

Loop niet te hard van stapel

Je begint waarschijnlijk enthousiast aan jouw triathlonavontuur, maar zorg dat je niet té hard van stapel loopt. “Ik zie vooral mensen in de fout gaan die vanuit het zwemmen of fietsen de overstap maken naar triathlon”, vertelt Sione. “Die hebben vaak al een goede conditie en willen het looponderdeel graag snel naar een hoger niveau krikken. Omdat je lichaam de schokbelasting van het lopen niet gewend is, is de kans op blessures groter. Begin je met een minder goede conditie aan triathlon, dan word je op een natuurlijke manier afgeremd.”

Rust is soms beter

Sione begeleidt veel triatleten die hun sport combineren met een baan en gezin. “Als zij lid worden van een vereniging, zie je soms dat ze gelijk mee willen in het spoor van clubgenoten en alle onderdelen twee tot drie keer per week willen trainen. Dit kan leiden tot overbelasting en blessures. Zorg dat je ook tijd neemt om te rusten en herstellen. Dat is soms beter dan weer een training afwerken. Zeker met een druk gezinsleven is het – afhankelijk van de afstand waarop je je voorbereidt – misschien juist effectiever om acht uur te trainen dan veertien uur.

''Begin je met een minder goede conditie aan triathlon, dan word je op een natuurlijke manier afgeremd''

Laat je goed begeleiden

”Schaf niet meteen allerlei dure materialen aan. Je kunt beter investeren in een voedingsplan (voor de lange afstand) of in de begeleiding door een coach; iemand die het overzicht houdt en zorgt dat er voldoende balans is. Informeer eens bij je clubtrainers of vraag de NTB om advies als je een coach zoekt.”

Experimenteer en stel tussendoelen

Zorg dat je in trainingen experimenteert met voeding, kleding en nieuw materiaal. “Doe dat nooit op de wedstrijddag zelf, want dat kan wel eens heel verkeerd uitpakken”, waarschuwt Sione. “Triatleten zijn vaak erg gefocust op het eindresultaat, maar vergeet niet te genieten van het proces. Stel tussendoelen qua tijd en afstand en wees blij met kleine stapjes. De hele triathlon is tegenwoordig een bucketlist-item. Iedereen wil die afstand volbrengen, maar triathlon is zoveel meer dan dat. Begin met een achtste of kwart en bouw van daar de afstanden verder uit.”

 

Laat je niet uit het veld slaan

Loopblessures zijn veruit de meest voorkomende blessures bij triatleten. Hoe vervelend ook, bij een blessure is niet gelijk alles verloren. “Als triatleet heb je het geluk dat je vaak nog voor een ander onderdeel kunt trainen. Focus op wat je wél kan en probeer van tegenslagen te leren. Houd een logboek bij, zodat je bij overbelastingsblessures kunt achterhalen wat er fout is gegaan. Wees zuinig op je lichaam, dan kun je tot op latere leeftijd deze prachtige sport beoefenen.”

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.