Lifestyle

Trainen
zonder een
concreet doel

Leestijd: 5 min

De coronacrisis heeft de triathlonkalender volledig overhoop gehaald. Wedstrijden zijn verplaatst of gecanceld en niemand weet of we überhaupt nog wel aan triathlonnen toekomen dit seizoen. Hoe train je zonder concreet wedstrijddoel? Transition vroeg het hen die dag in dag uit met onze sport bezig zijn. In dit eerste deel: NTB-hoofdtrainer Louis Delahaije en topatleten Rachel Klamer en Jetze Plat.

 

“We trainen in deze periode alsof we net de rustperiode na het wedstrijdseizoen achter de rug hebben”, vertelt Louis Delahaije. “Alsof we, weliswaar met een vliegende start, weer gaan opbouwen naar een nieuw seizoen. Dat betekent vooral veel rustig trainen. We willen atleten topfit houden, zonder de scherpte die je nodig hebt voor de wedstrijden. Vanuit die algemene fitheid moet het dan mogelijk zijn om binnen vier tot vijf weken naar een piek toe te werken.”

“Met krachttraining houden we spanning op de spieren. Ik denk dat de algemene fitheid belangrijker is dan een specifieke fitheid.”

Louis Delahaije

Zwemmen is een lastig verhaal nu, geeft Delahaije toe. “Het is nog te koud om buiten te zwemmen. Sommigen atleten hebben een opklapbaar zwembadje gekocht waar ze met een elastiek in zwemmen, anderen hebben een privézwembad gevonden waar ze mogen trainen. Verder houden we met krachttraining de spanning op de spieren. Ik denk dat de algemene fitheid belangrijker is dan een specifieke fitheid. Dankzij je spiergeheugen kun je snel weer op het oude niveau komen. Kijk maar naar Annemiek van Vleuten die eind september 2018 haar knie brak. Zij fietste bijna tien weken geen meter, maar boekte in maart 2019 alweer een grote overwinning.”

Uit comfortzone

De nadruk ligt volgens de trainer nu voor al op het fietsen. “In dit blok hebben we veel fietsuren opgenomen en zijn we wat terughoudender met het lopen, omdat dat meer blessuregevoelig is. We proberen deze periode ook wat challenges in de schema’s op te nemen. Vorige week stond er bijvoorbeeld een trainingsrit van 200 kilometer op het schema en er was niemand bij die dat ooit gedaan had. Op deze manier halen we atleten uit hun comfortzone en proberen we het een beetje spannend te houden.”

Tijdens deze periode houden de NTB-trainers intensief contact met hun atleten. “We monitoren iedereen via de premium-accounts die alle RTC- en NTC-atleten nu hebben dankzij partner TrainingPeaks. Een voordeel is ook dat we nu extra tijd hebben voor testbesprekingen, waardoor we wat meer de diepte in kunnen.”

Een jaar extra

Rachel Klamer is misschien wel degene die het minst zal klagen over het besluit van het Internationaal Olympisch Comité. “Natuurlijk is het verplaatsen van de Olympische Spelen een teleurstelling en ik moet een paar dingen die ik volgend jaar graag wilde doen, uitstellen”, zegt Klamer. Maar ze is ook eerlijk. “Het geeft me een jaar extra om me voor te bereiden op de Spelen en dat is gezien de omstandigheden thuis wel heel prettig. Mijn moeder werd aan het begin van dit jaar ernstig ziek. Ik kan nu gewoon thuis zijn wanneer ik dat wil en hoef me niet druk te maken over trainingsstages ver van huis en hoeveel ik train.”

“Nu onze wedstrijddoelen zijn weggevallen, is het ons doel om fysiek en mentaal fit te blijven.”

Rachel Klamer

Klamer traint nu wat meer ontspannen dan wanneer ze midden in het wedstrijdseizoen zou zitten. “Als ik zin heb om extra lang te fietsen, dan doe ik dat, maar als ik geen zin heb, dan doe ik het niet. Soms zijn er dagen dat ik denk, heerlijk, andere dagen vraag ik me af waar ik het allemaal voor doe, we weten niet eens wanneer de volgende wedstrijd is. Ik zie sommige atleten op social media heel veel trainen, maar hoe lang hou je dat vol? Voor mij is het beter om het nu wat rustiger aan te doen. Ik zou het mentaal en fysiek niet volhouden om volle bak door te gaan.”



Eigen gym

De atlete is blij in Nederland nog steeds naar buiten te kunnen. Dit in tegenstelling tot Zuid-Afrika waar haar man Richard Murray vandaan komt. “Wij wonen in Overijssel lekker buiten, zodat we gewoon kunnen fietsen en lopen. Voor het zwemmen hebben we gelukkig ook wat alternatieven gevonden en kunnen we ergens terecht om af en toe te zwemmen. Ook hebben Richard en ik met hulp van een sponsor in de schuur een eigen gym gebouwd. Dat helpt ons heel erg. Nu onze wedstrijddoelen zijn weggevallen, is het ons doel om fysiek en mentaal fit te blijven.”

Een dipje

Jetze Plat noemt het ‘begrijpelijk, maar wel heel erg jammer dat de Olympische Spelen niet doorgaan dit jaar’. “Ik was klaar voor een mooi seizoen en keek ook erg uit naar de eerste wedstrijd in Abu Dhabi. Toen die niet doorging, heb ik wel een dipje gehad. Ik train om te racen, te winnen, dus dan is het wel lastig als er geen wedstrijden zijn.”

“Je bent aan het trainen, maar je hebt geen idee wanneer je in vorm moet zijn.”

Jetze Plat

De nadruk ligt voor Plat dan ook vooral op het onderhouden van zijn conditie, de moraal hoog houden en gezond blijven. “Qua uren maakt het niet zo heel veel verschil met wat ik deed voordat de coronacrisis uitbrak. Er zitten ook nog wel wat prikkels in mijn trainingen, zodat – zodra we weten wanneer er weer wedstrijden zijn – die snelheid er ook weer snel in zit.”

Omschakelen

De paratriatleet traint nu vooral solo. “Fietsen deed ik toch al graag alleen, dus dat is geen probleem. Ik kan gelukkig ook nog zwemmen dankzij mijn trainer Guido Vroemen die een endless pool heeft. Ik moet er twee keer per week 45 minuten voor rijden en het is anders dan in een normaal zwembad, maar het is belangrijk om je watergevoel te behouden en je kunt prima aan je techniek werken. Verder heb ik met hulp van een sponsor nu thuis wat krachtapparatuur zodat ik ook krachttraining kan doen”

“Ik ben misschien iets minder gemotiveerd om te trainen dan normaal in deze periode, maar ik heb nog geen moment gehad dat ik helemaal geen zin had. Ik moet gewoon nog wat wennen aan de omschakeling van de competitiemodus naar de liefhebbermodus.”

Foto door: Ingrid van Heteren - fotostudio Enjoy

Lees ook deel 2: ‘Het trainen gaat ‘gewoon’ door’ met Els Visser en Evert Scheltinga.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.