Lifestyle

Tokio Calling: Louis Delahaije

Leestijd: 3 min

Tokio 2020 lijkt nog ver weg, maar in de topsport is een na-olympisch jaar enkel de opmaat naar een nieuwe cyclus. Voordat de Spelen in augustus 2020 echt losbarsten, houdt Transition je alvast op de hoogte van de voorbereidingen. We bellen even met Louis Delahaije, headcoach van de NTB.

 

Je bent net terug bent uit Japan? Zo ver voor de Spelen al?

“Zo ver? Het is nog minder dan drie jaar. De voorbereidingen zijn volop bezig. In Tokio leven de Spelen al enorm. Er wordt flink gebouwd en het gaat ook op tijd af zijn. In Japan betekent dat: vijf minuten te vroeg. Het Olympisch dorp is naar verwachting begin 2019 klaar. Het ligt op een eilandje naast Tokio. Over het hergebruik na de Spelen is al nagedacht.”

Met wie ben je daar geweest? 

Onze groep bestond uit ongeveer 25 mannen en vrouwen uit vrijwel alle olympische sporttakken, van turnen tot volleybal en boksen en van wielrennen tot waterpolo. We troffen elkaar tijdens maaltijden en bijvoorbeeld bij een bezoek aan de ambassade, maar verder volgde ieder een eigen programma. Daarin zat bezoek van wedstrijdlocaties, voor zover al bekend althans, maar ook het bekijken van mogelijke trainingslocaties in aanloop naar de Spelen en opties voor verblijf. Triathlon krijgt trouwens echt de mooiste locatie van Tokio. Het zwemonderdeel vindt plaats in Tokio Bay en je kijkt daarbij tegen de Rainbow Bridge aan. Dat wordt net zo iconisch als het Opera House in Sydney en de Copacabana in Rio.”Wat maken de Spelen in Tokio bijzonder?

“Uiteindelijk is een triathlon tijdens de Spelen voor de atleten alleen maar speciaal omdat het hele gebeuren zoveel indruk maakt. De afleiding is ontzettend groot -en dan heb ik het niet eens over media, maar over alles wat er op je af komt- en de voorbereiding is dus nooit zoals voor een WK of een WTS. Alle afleiding kost energie, maar de race zelf is uiteindelijk als elke andere. Wat Tokio bijzonder maakt, is dat het ontzettend heet zal zijn. Heter dan Rio. Ongelofelijk warm en ook vochtig. Zoals Cozumel, echt extreem. Dat roept de vraag op: waar ga je acclimatiseren? In Europa? Of al in Japan? De keuze hangt niet alleen af van de faciliteiten, maar je kijkt ook naar de atleten met wie je uiteindelijk gaat. Voor de ene atleet ligt het anders dan voor de andere. Dat neem je mee.”

Foto: NTB

Met mixed teamrelay als nieuw onderdeel kan de ploeg weleens een stuk groter worden?

“We krijgen er een mooi evenement bij. Spectaculair. En met de podiumplek op het afgelopen WK hebben we laten zien dat het voor ons ook ergens over gaat. Het biedt kansen voor sporters die individueel de Spelen niet zouden halen, om toch op dat podium actief te zijn. Als je met atleten praat, dan merk je dat dat perspectief, of die horizon ze bezighoudt. Dat betekent ook dat we misschien wel keuzes met ze zullen gaan moeten maken. Ga je de WTS laten vallen om je helemaal te richten op de teamrelay? Daar komt ook een ranglijst van, die bepalend zal zijn voor welke landen een team op mogen stellen in Tokio. Je ziet, 2020 lijkt nog ver weg, maar je moet er al volop mee bezig zijn.”

Mixed Teamrelay

Nieuw onderdeel op het Olympisch programma in Tokio is de mixed teamrelay. Twee vrouwen en twee mannen werken om beurten een mini-triathlon af. Het onderdeel is na een jarenlange lobby door de International Triathlon Union uiteindelijk toegelaten tot het programma van Tokio. Dat gaat niet vanzelf. Er staat een flinke druk op het aantal programmaonderdelen van de Spelen en het aantal deelnemende atleten, dat almaar lijkt te groeien. Triathlon staat echter goed bekend, in Olympische kringen, met een zeer internationaal deelnemersveld, iconische wedstrijdlocaties die voor veel tv-kijkers zorgen en snel verkopende toegangskaarten. Triathlon was in Londen een van de snelst uitverkochte sporten, voor wie op de tribune wil zitten althans. Gelukkig kun je ook op andere plekken langs het parcours staan en gratis kijken, zoals we gewend zijn. De toevoeging van de mixed teamrelay past in de zoektocht van het IOC naar korte en spectaculaire wedstrijdformats, waarin bovendien gelijke rollen voor mannen en vrouwen zijn weggelegd.


 

Dit artikel verscheen in Transition Magazine #13

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.