Lifestyle

‘Thuis wacht altijd het echte goud’

Leestijd: 4 min

Geert Schipper (1977) liep in 2004 een incomplete dwarslaesie op bij wervel L2 tijdens een vliegtuigongeluk en is sindsdien rolstoelgebruiker. In 2012 kwam hij via het handbiken in aanraking met de triatlonsport. Zijn hobby werd werk; in augustus 2014 werd hij fulltime triatleet en in hetzelfde jaar behaalde hij de derde plaats op het WK 2014 in het Canadese Edmonton. Na zijn beste jaar ooit – hij werd in 2023 Nederlands kampioen én wereldkampioen – blikt hij terug op zijn sportieve jaren en vertelt hij hoe hij in het leven staat.

Het is herfst, de klok is verzet, voor veel atleten is het off season. Ik vind het gewoon een excuus om lui te zijn en te veel te eten. Mijn gedachten zijn vooral: ik ga even wat minder trainen en aandacht besteden aan andere zaken, maar vooral niet te veel eten. Met andere woorden, wat er niet aankomt hoeft er ook niet af.

 

Wie ik ben? Ik ben Geert. Met een beetje zelfspot: de eeuwig 27-jarige, lange, moeilijk lopende ‘ginger’ die regelmatig de grootste onzin uitkraamt. Vader van drie dochters en echtgenoot van een lieve begripvolle vrouw. Eigenaar en bestuurder van een grote oranje bus die ik schaamteloos altijd op een ongepaste plek neerzet. Ik ben van EN EN plus de rest en hou niet van keuzes maken. Ik zie altijd een oplossing. Zoals gezegd: Geert dus! Zelf vraag ik mij al een tijd af wat mij beweegt om bij de beste triatleten van de wereld te willen horen. Het is in ieder geval niet een uitgesproken droom over een paralympische gouden medaille of willekeurige plek op een podium. Misschien meer een gevoel dat ik het beste uit mezelf wil halen. Een ultiem meetmoment daarvooris natuurlijk een wedstrijd. Ik geef gerust toe dat een eerste plek een beter gevoel geeft dan een tweede, derde of vierde. Tja, Tokio 2021, waar ik als vierde eindigde, was echt een teleurstelling. Een medaille doet er kennelijk toch weer wel toe. Ik doe niet graag mee als veldvulling.

Foto; Mathilde Dusol

Inmiddels zijn we op weg naar mijn derde Spelen. Na Rio2016, Tokyo2020/21 staat komend jaar Parijs2024 op de planning. In al die jaren ben ik actief geworden in drie verschillende sporten. Triathlon als hoofdsport maar daarnaast ook op het hoogste niveau handbiken en sinds kort ook het wheelen (rolstoelracen). En dan bij het wheelen alleen de langste afstand, de marathon. Met triathlon is het vrij zeker dat ik mag starten in Parijs. In de andere twee sporten meedoen is onwaarschijnlijk. Maar je weet maar nooit. Ik ben wel Geert van de EN EN. Toen ik begon met triatlon in 2013 moest ik er niet aan denken om 42 kilometer lang, dubbelgevouwen in mijn karretje te zitten. De sprinttriathlon was genoeg uitdaging. Ik zou over een marathon waarschijnlijk ruim twee uur gedaan hebben. In de loop der jaren werden de afstanden in de trainingen steeds langer. Met mooie uitstapjes naar de Ironman, kwam de uitdaging van een losse marathon wheelen steeds meer in mijn gedachten. Eind 2019 had ik ineens het idee om de marathon van Hannover te gaan rijden. Covid gooide echter in 2020 roet in het eten. De droom om toch nog eens marathon te rijden bleef echter bestaan. In april dit jaar rolde ik mijn eerste marathon in Parijs en werd ik verassend tweede en in oktober won ik de marathon van Kaapstad in een uur en 32 minuten. Dit smaakt naar meer!

Terugkijkend op 2023 is het, wat betreft medailles gezien, misschien wel mijn beste jaar ooit. De (mijn) sport is inmiddels de rode draad in ons gezinsleven. In de beginjaren was het passen en meten en moest het gezin er erg aan wennen als ik weer weg was. Het is mijn werk maar vooral ook passie en valt niet meer weg te denken uit ons gezin van wie ik alle steun en support krijg. Het op pad willen zijn en avonturen beleven is een belangrijk onderdeel van wie ik ben. Maar als ik weg ben, verlang ik weer naar het moment dat ik naar huis ga waar mijn echte goud op mij wacht. Eigenwijs ben en blijf ik. Bas de Bruin, de para bondscoach, heeft het allang opgegeven om tot in detail een perfect trainingsschema voor mij te schrijven. Ik rommel qua training al jaren wat aan op momenten van de dag dat het voor het gezin het beste uitkomt.

En kennelijk doe ik dat best aardig. De prestaties zijn ‘best aardig’ en de blessures blijven uit. Alles met je armen doen is pittig. Hoewel ik nog geen grijze haren en een leesbril nodig heb, merk ik dat het herstel na een pittige training zo langzamerhand langer wordt. Ik word ook een dagje ouder helaas. Maar zolang ik nog progressie maak en mezelf kan verbeteren ga ik nog wel even door. Al hoop ik wel dat de komende jaren jonge talenten het mij heel lastig gaan maken. Stop ik met sporten na de spelen van Parijs2024? Nee is het antwoord. Ik zet geen punt achter mijn carrière. Ik zet een komma. Maar hoe het er na de komma wel uitziet weet ik gewoon nog niet. Na ruim tien jaar in de sport sta ik elke dag weer op met het gevoel dat ik vooral plezier beleef aan bewegen. Ik noem het bewust geen topsport wat ik doe, omdat ik daarbij denk aan gedisciplineerde atleten die perfect schema’s volgen en altijd doen ‘wat nodig is om te winnen’. Ik ben vooral niet zo.

Thanks Bas dat je mij Geert laat zijn!

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.