Training

T-DAY, maar
dan anders

Leestijd: 5 min

Na een lange, stille zomer staan er dit naseizoen toch nog wedstrijden op de kalender. Eindelijk, tijd om te racen! Misschien wordt dit zelfs je eerste triathlon ooit. Dan zijn er op zo’n dag, en in de aanloop er naar toe, veel zaken om rekening mee te houden. En de coronamaatregelen maken het net even anders dan anders. Transition loodst je er doorheen en geeft praktische tips.

VOORAF

Spullen inpakken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom niet op de wedstrijddag zelf met het inpakken van je tas. Grote kans dat je die dag al genoeg aan je hoofd hebt. Zoek bij voorkeur de avond ervoor, of eerder, alvast de spullen bij elkaar die je nodig hebt (zie hiervoor ook de checklist onderaan dit artikel). Neem indien nodig ook een mondkapje en handgel mee, zodat je op het wedstrijdterrein de geldende normen naar behoren kunt naleven. Per regio kunnen afspraken anders zijn, dus lees vooral goed de deelnemersinfo door.

Zenuwen en voeding

Ben je gespannen voor de wedstrijd? Goed nieuws: dat hoort erbij. Ook als je hierdoor de nacht ervoor niet optimaal slaapt, hoeft dat geen belemmering te zijn voor jouw prestaties. Adrenaline compenseert veel. Zorg ervoor dat de zenuwen niet de overhand krijgen en dat je nog wel in staat bent om te eten en drinken voor de wedstrijd. Ga niet experimenteren met voeding voor en tijdens de race en kies voor producten die je lijf al kent en goed kan verdragen.



RACEDAY

Kom niet TE vroeg

Normaal is het verstandig om ruimschoots voor de starttijd aanwezig te zijn, zodat je alle tijd hebt om je spullen klaar te zetten, de wisselzones te verkennen, naar de briefing te luisteren en je mentaal voor te bereiden. Vanwege covid-19 moeten organisaties echter extra maatregelen treffen. Een daarvan is dat jou als deelnemer wordt gevraagd niet te vroeg naar de wedstrijd te komen om drukte te vermijden. Lees daarom vooraf goed de deelnemersinformatie door en bestudeer thuis alvast het parcours en de wisselzone. Waarschijnlijk word je gevraagd om jouw fans thuis te laten.

 

Houd je aan de regels

Kijk goed welke maatregelen de organisatie heeft genomen om de wedstrijd goed (coronaproof) te laten verlopen en houd je daar aan. In ieder geval zal gelden: houd 1,5 meter afstand, kom zoveel mogelijk alleen (zonder supporters) en neem je eigen voeding mee. Waarschijnlijk word je gevraagd vooraf de gezondheidscheck te doen en de bevestiging bij aankomst op het evenemententerrein te tonen. Kruisende beweeglijnen van personen moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. Er zal om die reden een vast tijdschema voor inchecken gelden. Na het inchecken mag je de wisselzone waarschijnlijk niet meer uit, houd daar rekening mee.

 

Voorbereiding

Eenmaal ingecheckt, leg je je spullen op jouw plek in de wisselzone klaar. Loop daarbij in gedachten de wedstrijd door. Bedenk wanneer je wat nodig hebt en kies een handige indeling. Een handdoek onder je spullen kan handig zijn om je voeten aan te drogen. Vergeet ook je startnummer niet en plak eventuele startnummerstickers na het aanmelden alvast op je fiets/helm. Kijk vooraf goed waar je de wisselzone in en uit gaat en zoek een handig herkenningspunt (zoals een vlag, boom of lantaarnpaal) om jouw plek tijdens de race snel terug te vinden.

WEDSTRIJD

Zwemmen

Het kan zijn dat atleten om beurten starten en je dus alle ruimte voor jezelf hebt, maar er zijn ook wedstrijden waarbij een massastart geldt. Kies een positie bij de start waar jij je comfortabel voelt. De kortste lijn richting de boei of wat meer aan de zijkant om drukte te mijden? De eerste meters zet je misschien even extra aan, maar zorg dat je snel een tempo pakt, dat je goed kunt volhouden. En belangrijk: blijf tussentijds goed navigeren. Neem aan het einde van het zwemparcours alvast je wissel door. Visualiseer de wisselzone en bedenk welke stappen je zo moet doorlopen.

 

Fietsen

Zet eerst je helm op en maak deze vast voordat je je fiets uit het rek pakt. Stap pas op je fiets als je de balk of de lijn bij de uitgang van de wisselzone gepasseerd bent. Laat je tijdens het fietsen niet gek maken door andere deelnemers. Hou je vast aan het tempo, de hartslag of de wattages die je getraind hebt. Een belangrijke regel tijdens een triathlon is dat je niet mag stayeren, dus hou afstand tot je voorganger. De jury zal hierop toezien, dus blijf attent en haal vlot in als jij sneller bent dan de fietser voor jou. Ook aan het einde van het fietsonderdeel is het handig om alvast je aanstaande wissel te visualiseren, zodat je er vlot doorheen gaat. Stap vóór de balk van je fiets en neem je fiets aan de hand mee de wisselzone in. Maak je helmbandje pas los als je fiets gestald is.

 

Lopen

Grote kans dat je benen gaan protesteren bij de start van het lopen, omdat ze nog in het fietsritme zitten. Accepteer dat het even niet lekker voelt en vertrouw erop dat dit vanzelf beter wordt. Houd tijdens het lopen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van andere atleten.

Finish

Na alle inspanning komt uiteindelijk de finish in zicht. Geniet van dit gelukzalige moment! Als er een medaille voor je klaar ligt, zal je deze zelf om moeten hangen. Normaal is de finish ook de plek om wat te eten en drinken en na te praten. Om drukte te voorkomen en de doorstroom te behouden, is het zaak nu niet te blijven hangen. Haal zo snel mogelijk je fiets en andere spullen op uit de wisselzone (vergeet niet je startnummer bij de hand te houden) en vier je overwinning thuis en online.

Checklist materiaal

De volgende spullen komen goed van pas bij het volbrengen van een triathlon, van essentieel tot handig voor een snelle wissel, zoals snelveters.

  • Bewijs van inschrijving
  • Licentie- en identiteitsbewijs
  • Startnummerband
  • Chip
  • Trisuit
  • Wetsuit
  • Badmuts
  • Zwembril
  • Fiets
  • Bidon(s) met water en/of sportvoeding
  • (Triathlon)fietsschoenen
  • Fietshelm
  • Hardloopschoenen
  • Elastische veters
  • Sokken
  • Sporthorloge
  • Handdoek
  • Droge kleding voor na afloop
  • Voeding en drinken
  • (Eventueel: mondkapje en handgel)


Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 die begin oktober bij de lezers ligt

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.