Lifestyle

Spotlight:
Hoogtemeters

Leestijd: 3 min

Jouw duursportgids door Nederland -en ver daarbuiten- vind je in Spotlight. De redactie van Transition verzamelt evenementen, uitdagingen en toffe plekken die je echt een keer sportend bezocht moet hebben. Bucketlist op een presenteerblaadje!

 

 

Nu de herfstbladeren langzaam van geel en oranje naar rood gekleurd zijn, lijkt het er soms op dat de kaart van Europa hetzelfde doet. Wie dit najaar nog de bergen op wil zoeken, komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Transition helpt je omdenken, met hoogtemeters in eigen land voor fietsers en lopers.



Gulperberg/Koning van Spanje

Foto door: Opdiefiets.nu

 

Gulpen

 

Bij hoogtemeters in Nederland, denken we meteen aan Zuid-Limburg. Rond Gulpen liggen er een heleboel op je te wachten. Of je nu fietser, hardloper of wandelaar bent, Gulpen is een prima vertrekpunt voor wie op zoek is naar mooie, typisch Limburgse klimmetjes. Het dorp ligt in een dal, waar Gulp, Geul en Eyserbeek elkaar ontmoeten. Aan de zuidkant van het dorpscentrum kun je zo vanaf het terras de Gulperberg op. Pittiger is de oostkant vanuit Partij over de Heirbaan met 200 meter aan 14%. Trailfans kennen ook de Koning van Spanje, de westkant van de Gulperberg.



Kopje van Bloemendaal

Foto door: Jeannet Pennings

 

Bloemendaal

 

Misschien wel de bekendste trainingsklim van fietsers uit het westen van ons land is het Kopje van Bloemendaal. De benaming is een verwijzing naar de kopjes (heuvels) uit Zuid-Afrika die in de Boerenoorlog een belangrijke rol speelden. Gerrie Knetemann zal voor altijd gelinkt zijn aan het Kopje en op de top vind je dan ook een brievenbus van PostNL met zijn beeltenis. Op 43 meter boven zeeniveau hoef je niet bang te zijn voor ademnood. De KOM op Strava pakken wordt daarentegen lastig. Die staat zéér scherp.



Rijnhert

Foto door: Barbara Kerkhof

 

Knooppunt Velperbroek

 

Op een voormalige vuilnisbelt pal aan het Velperbroekcircuit bij Arnhem, staat een immens stalen hert van zeven bij acht meter, 1500 kilo zwaar. Essent schonk het ooit aan de Gemeente Arnhem toen het nutsbedrijf uit Arnhem vertrok. Veel hoogtemeters kun je er niet maken, tenzij je zoals een groep Hertlopers de afgelopen jaren deed, drie uur lang op en af loopt. De KOM is al zeven jaar in handen van Evert Scheltinga. Op de top kijk je uit over de IJssel naar een soortgelijke heuvel, waarop in de toekomst mogelijk ook een hert geplaatst gaat worden. Met de IJsselbrug erbij heb je dan een leuke intervaltraining over drie klimmetjes.



VAM-berg

Foto door: Kim Stellingwerf

 

Wijster

 

Met Mathieu van der Poel en Anna van der Breggen als nationaal kampioenen wielrennen stond de VAM-berg afgelopen augustus mooi in de spotlights. Ook deze voormalige vuilnisbelt van 48 meter hoog is verworden tot aangelegde natuur en kreeg daarna een recreatiebestemming. Er zijn voor racefietsers intussen drie klimroutes, waarvan de meest noordelijke aan het eind 150 meter kasseien heeft tegen maar liefst 15% stijging. Ook mountainbikers en hardlopers kunnen er terecht om hoogtemeters te maken. De voormalige vuilstort wordt inmiddels liefkozend ‘Col du VAM’ genoemd.



Posbank

Foto door: Barbara Kerkhof

 

Nationaal Park Veluwezoom

 

Boven de grote rivieren maak je het makkelijkst hoogtemeters aan de zuidkant van de Veluwe, waar de schuivende puinmassa’s uit de voorlaatste ijstijd stuwwallen gevormd hebben met als hoogste punt de heuvel van 110 meter die Signaal Imbosch genoemd wordt. Heerlijk voor lopers, omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn om een van de vele heuvels te beklimmen. Prima trainingsgebied ook voor mountainbikers en wielrenners. De bekendste heuvel voor de wielrenner is zonder twijfel de Posbank: 2.2 kilometer tot aan de bank van meneer Pos, waar Maarten Tjallingi in de Giro als eerste boven kwam. Neem vanuit Rheden de Schietbergseweg en hou een beetje lucht over voor de laatste 400 meter. Die doen zeer.



Posbank

Foto door: Opdiefiets.nu

 

Vaals

 

Het hoogste punt van Nederland mag niet ontbreken in deze lijst. De Vaalserberg, met het Drielandenpunt op de top, is een iconische plek en met 322 meter boven NAP. De klim aan Nederlandse zijde kent ruim 140 hoogtemeters. Onze favoriet is echter de klim vanaf Belgisch grondgebied. De Voerstreek ligt vol met pittige hellingen en alhoewel deze rubriek over hoogtemeters in eigen land gaat, vinden we dat finishen op Nederlands grondgebied ook telt. De Côte des Trois Frontières heeft daarnaast ook nog een prachtige naam. In de bossen waan je je in de Ardennen en het asfalt ligt er tegenwoordig strak bij. Aanrader.


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #26.

Deel dit artikel


Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.