Avontuur

Spotlight: Zwemavonturen

Leestijd: 3 min

Jouw duursportgids door Nederland – en ver daarbuiten – vind je in Spotlight. De redactie van Transition verzamelt evenementen, uitdagingen en toffe plekken die je echt een keer sportend bezocht moet hebben. Bucketlist op een presenteerblaadje!

 

Zwembaden die de deuren opnieuw moeten sluiten vanwege de lockdown vraagt om aanpassingsvermogen. Gedurende de winter is zwemmen niet de makkelijkste sport om in de kou buiten uit te oefenen. En ook in de zomerperiode liggen er voor de echte diehards een aantal mooie alternatieve uitdagingen klaar. Winterzwemmen of eilandhoppen via het water? Even tijd voor jezelf in een sauna midden op een meer? Avonturen genoeg, zelfs binnen de grenzen van ons kikkerlandje… Durf jij eraan te beginnen?



Cross country swimming

Avontuur over water en land. Twee broers, Will en Tom Watt, bedachten de Ruckraft waarmee je ‘alpine-stijl’ al het eten en overige uitrusting droog over kunt brengen over water. Cross country swimming werd geboren. “Een epische reis”, beschrijven ze zelf: “Het landschap waar je doorheen reist kreeg ineens veel meer mogelijkheden.” Langs de kust wordt gewandeld en van landtong naar landtong wordt gezwommen. De broers ontvangen e-mails van mensen over de hele wereld – waaronder ook Nederland – die de Ruckraft willen uitproberen. Ben jij de volgende die het avontuur over water aangaat en al jouw spullen droog ‘over zwemt’? De mogelijkheden zijn eindeloos, de avonturen grenzeloos…

 

Foto door: Trail Magazine, Tom Bailey



Drijvende sauna

Beelden van sauna’s drijvend op het water. Midden op een meer in vaak bergachtige omgevingen. Zeker in de winter zijn het plekken waar menigeen zich zou willen bevinden. Er is geen weg om bij de sauna te komen, behalve zwemmend of met een boot. Wat is er ’s winters, als de damp van het water komt en de grond aan de oever bevroren is, meer wenselijk dan een sauna en een natuurlijke ijsdouche naast de deur. Je kunt ze vinden in onder andere Finland, Noorwegen en Oostenrijk. Maar, ook in Nederland bestaat dit innovatieve idee. IJburg leent zich voor een moment van warmte in een traditionele Finse sauna, om vervolgens af te kunnen koelen in het omliggende water.

 



De winter omarmen

De Noorse triatleet Allan Hovda, winnaar van onder andere de Norseman, zwemt het hele jaar in buitenwater. Allan heeft twee kinderen en de tijd dat hij met de kinderen is, zijn ook de tijden dat het zwembad open is. In het zwembad zwemmen is dus geen optie en dus lost hij het wat kouder op. In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt, maar dat houdt hem niet tegen. Soms zijn het maar 10 minuten zwemmen, maar met vijf graden watertemperatuur is het volgens Hovda ‘niet verschrikkelijk’. “Je moet de winter en kou omarmen”, noemt Hovda het in een podcast. Met het juiste neopreenmateriaal en een warme douche achteraf is er weinig beter dan zwemmen in de kou.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Allan Hovda (@allanhov)



Bike rafting

David en Hollie Leonard planden een wat ongebruikelijke avontuurlijke vakantie toen zij beperkt werden door de coronamaatregelen. Ze bedachten om hun fatbike en tassen met zich mee te brengen over water. Op een boot verplaatsten ze zich twee weken lang tussen verschillende Schotse eilanden en fietsten over de eilanden heen. Langzaam voortbewegend over het land en water, met het geluid van de golven en het wakker wordend in de natuur deed het koppel zich deel van de omgeving voelen. “Je komt op plekken waarvan je – als je ze op de kaart van bovenaf bekijkt – niet zou verwachten dat je er ooit kan komen”, vertelt Hollie: “We kunnen het iedereen aanraden!”   

 

Foto door: David en Hollie Leonard



Winterzwemmen

Waar de ene atleet het buitenwater opzoekt voor een ‘training’ in wetsuit duikt de andere atleet enkel het water in voor het echte wintergevoel. In beide gevallen zijn de juiste ademhalingsoefeningen en het goede materiaal essentieel. Bert van Rossum, bij velen bekend als NTB-official, zoekt elke winter met zwemmaat Carlo Pappot de koude op en zet de trainingen in open water “gewoon” door. In gezelschap van andere atleten en met het juiste neopreenmateriaal wordt er vaak nog wel 1500 meter afgelegd. Ruben Visser ’t Hooft, atleet in hart en nieren, kiest voor een duik zónder wetsuit: “De kou op je lichaam en de energie die je erna hebt. Ik zou het absoluut iedereen aanraden!”

 


 

Lees ook:

Nu al buiten zwemmen: GO OR NO-GO?

 


 

Foto door: Bert van Rossum


Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.