Lifestyle

Snel zijn is niet belangrijk

Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.


Studio Vonq

Vaste illustrator van Transition die artikelen van verrassend beeld weet te voorzien. Check ook: www.studiovonq.com.


Leestijd: 2 min

Snelheid, materialen en prestatiedrang, dat is typisch triathlon. Maar wat als we die flitsende tijdritfiets inruilen voor een gewone stadsfiets en we voor het lopen een paar wandelschoenen aantrekken? In dat geval heb je de belangrijkste ingrediënten van SLOWTriatlon te pakken. Het relatief nieuwe fenomeen wint aan populariteit, want soms is ‘lekker actief bezig zijn’ genoeg.

 

Om gelijk een misverstand uit de weg te helpen: SLOWTriatlon is niet voor pussy’s en niet alleen voor oudere mensen. Net als bij een gewone triathlon gaan de deelnemers de uitdaging aan om achter elkaar te zwemmen, fietsen en lopen. Het grote verschil is echter dat de factor tijd van ondergeschikt belang is. “De afstanden zijn vergelijkbaar met reguliere triathlons, namelijk een achtste of kwart, maar het uitgangspunt is anders”, vertelt Tamsin Campbell van Stichting SLOWTriatlon. “Er is geen tijdwaarneming en geen wisselzone waar het draait om snelheid. Integendeel. Alles is slow.”

 

 

 

Om gelijk een misverstand uit de weg te helpen: SLOWTriatlon is niet voor pussy’s en niet alleen voor oudere mensen.

Jong en oud

Het zwemonderdeel is niet wezenlijk anders dan bij reguliere triathlons; hooguit wordt er wat vaker schoolslag gezwommen en wat minder borstcrawl. Het grote verschil zit hem in de andere twee onderdelen. Een wielrenfiets is niet nodig, laat staan een tijdritfiets. Je kunt gewoon de stadsfiets uit de schuur pakken. Vervolgens mag je hardlopen, maar het uitgangspunt is wandelen. “Daarmee is deze vorm van triathlon voor elke sportieveling interessant”, stelt Campbell. “Voor jong en oud. Iedereen kan het doen. De afstanden zijn hetzelfde, maar de druk is veel minder groot.”

SLOWTriatlon is volgens Campbell meer een combinatie van in beweging komen en genieten. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met triathlon. Voor sommige deelnemers is het een opstapje naar een reguliere triathlon, maar voor de meesten is het vooral een sportief dagje uit. “We proberen ook een echt festivalsfeertje te creëren”, vertelt Campbell. “Met een foodcourt en entertainment. Gezelligheid is een belangrijke troef.”

Illustratie door: Studio Vonq

Concept uitrollen

Door corona lagen de sportevenementen afgelopen twee jaar nagenoeg stil, maar inmiddels is SLOWTriatlon nieuw leven ingeblazen. Op 25 juni vond de editie van Amsterdam plaats en op 10 september volgt die van Friesland. “We willen dit komende jaren verder uitrollen naar vier à vijf SLOWTriatlons verspreid door het land.” Daarvoor is de Stichting SLOWTriatlon, aangesloten bij de NTB, in het leven geroepen. Haar missie? Zo veel mogelijk mensen de kans bieden om een triathlon te ervaren.

“De gemiddelde leeftijd bij onze evenementen is 47”, vertelt Campbell. “Dat is vast iets hoger dan bij reguliere triathlons, maar het is zeker niet alleen voor ouderen. Ongeveer driekwart van de deelnemers is vrouw. Een keer deden er drie generaties mee, een oma met dochter en kleindochter. De deelnemers worden niet gestimuleerd door de omgeving om voor beste tijd te gaan. Er is zelfs geen winnaar na afloop, daar heeft niemand echt behoefte aan. Lekker samen bezig zijn, daar gaat het om.”

Doe ook mee!

Nieuwsgierig geworden en wil je graag meedoen? Kijk dan eens op www.slowtriatlon.com


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Studio Vonq

Vaste illustrator van Transition die artikelen van verrassend beeld weet te voorzien. Check ook: www.studiovonq.com.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.