Gezondheid

Slim met
voeding,
juist nu!

Leestijd: 3 min

Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid in tijden van corona. Hoe komen we deze periode als triatleet zo goed mogelijk door? Voedingsdeskundige Miriam van Reijen heeft een aantal praktische tips om on track te blijven en daarin speelt ook voeding een belangrijke rol.

 

Nu ons wedstrijdseizoen, en de voorbereiding daarop, er opeens compleet anders uitzien, kunnen we wel wat goede adviezen gebruiken. Mentaal én fysiek zijn daarbij van belang, zo is te lezen in het artikel ‘Blijf trainen! En meer praktische tips’. Maar welke rol speelt voeding in deze periode? Hoe houden we onze weerstand zo goed mogelijk op peil en welke aanpassingen in ons voedingspatroon zijn nodig?

Weerstand

Een quick fix voor onze weerstand is er niet. Wel kun je door gezonde voeding, voldoende slaap en dus trainen zorgen dat jouw weerstand zo hoog mogelijk is. Zorg voor zo veel mogelijk variatie in groenten en fruit, drink regelmatig en voldoende water en thee, en denk aan je eiwitten. Het liefst eet je vier tot vijf keer per dag een eiwitrijke snack of maaltijd. Denk aan eieren, kwark, peulvruchten, vis en (mager) vlees.

“Je wilt nu niet een situatie opzoeken waar je lijf in een toestand van lage energie komt.”

Miriam van Reijen

Ook heel belangrijk: zorg ervoor dat je rondom zware en lange trainingen genoeg eet (koolhydraten!) en drinkt. Je wilt nu niet een situatie opzoeken waar je lijf in een toestand van lage energie komt. Dit betekent namelijk een extra aanslag op je weerstand. En al die supplementen die beweren dat ze je een boost geven? Er zijn er maar een handjevol die dat ook daadwerkelijk doen. Het gaat dan specifiek om vitamine D (15 mcg), zink (15 mg), probiotica (bijvoorbeeld Yakult) en vitamine C (500 mg). Hiervoor geldt: meer is niet altijd beter!

Voedingskeuzes

Maar misschien wist je al deze dingen al en lukt het je toch niet om gezond(er) te eten… De voedingskeuzes die we maken worden namelijk door heel wat factoren beïnvloed. Niet alleen waar ons lijf behoefte aan heeft, maar ook wat we lekker vinden, wat in de nabijheid is en waar we ons goed bij voelen. In tijden van stress hebben sommige mensen moeite met eten terwijl anderen juist in eten geruststelling en troost zoeken. Soms gaan we ook eten uit verveling of omdat we ergens behoefte aan hebben en dat verwarren met honger.

“Zin in eten zonder dat je honger hebt? Probeer minimaal 15 minuten bezig te blijven.”

Miriam van Reijen

Iets eten dat je erg lekker vindt en daarvan genieten is helemaal niet erg. Het kan zorgen voor ontspanning en plezier en, vooral samen met anderen, voor een fijn moment. Het wordt wel een probleem als eten een toevlucht voor je wordt en je eten nodig denkt te hebben om je beter te voelen. Daar aan weerstaan is niet eenvoudig en heeft weinig te maken met discipline. Het gaat namelijk om emoties. En die kun je niet zo maar de kant opsturen die je wilt. Kunnen we je dan wel tips geven om hier mee om te gaan? Ja zeker!

Zes keer slim

  1. Nu je waarschijnlijk meer thuis bent dan je gewend bent, is er meer toegang tot eten. Probeer je vaste eetmomenten aan te houden om te voorkomen dat je heel de dag gaat snaaien.
  2. Zet gezonde snacks in het zicht en berg ongezondere snacks op (of nog beter: haal het niet in huis). Zet een gevulde fruitschaal op tafel, zet een bakje snacktomaatjes op je werktafel en vul je koelkast met kleurrijke groenten en eiwitrijke producten.
  3. Zin in eten zonder dat je honger hebt? Probeer minimaal 15 minuten bezig te blijven. Ga aan de slag met je uitdaging (zie punt 1), doe de was, ga strijken of maak een ommetje. Grote kans dat je lijf, door afleiding te zoeken, ‘vergeet’ dat het trek had.
  4. Zin/trek maar net gegeten? Waarschijnlijk zit er iets anders in de weg. Bel iemand op of maak een videobel-afspraak.
  5. Zorg voor producten die je lang een vol gevoel geven. Denk aan eiwitrijke maaltijden (kwark, kipfilet, eieren) en producten met veel vezels (havermout, volkorenbrood, quinoa, alle groenten en fruit). Let vooral op een eiwit- en vezelrijk ontbijt: hierdoor zou je de rest van de dag minder eten dan als je ontbijt bestaat uit enkel simpele koolhydraten (zoals een witte boterham met jam of beschuit met hagelslag). Kies vooral voor producten met een lage energiedichtheid: dus veel volume, weinig energie. Denk aan appels, sla, citrusvruchten, popcorn of magere zuivel.
  6. Merk je dat je nu juist moeite hebt met eten? Kies voor energierijke producten waarvan je met kleine porties al veel energie binnenkrijgt, zoals noten, volle zuivel en gedroogd fruit. Lukt het je niet om op gewicht te blijven: zoek dan hulp. Te weinig eten heeft een negatieve invloed op je weerstand.

Deel dit artikel


Miriam van Reijen

Voedingsdeskundige van Transition. Schrijft verhalen over alles wat met triathlon en voeding te maken heeft.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.