Lifestyle

Els Visser

Leestijd: 3 min

Sinds het WK in Hawaii in 2019 waar ze als zestiende eindigde, is er nogal wat veranderd in het leven van Els Visser. Een nieuwe trainingsomgeving, een andere coach en sinds kort ook een nieuwe maatschappelijke uitdaging. “Mijn nieuwe coach heeft me doen beseffen dat ik meer ben dan alleen een atleet.”



‘Niet alleen triatleet’

Visser was zich in het voorjaar van 2020 in Australië aan het voorbereiden op het seizoen toen de coronacrisis uitbrak. Ze besloot niet terug te reizen naar Nederland, maar in Australië te blijven. Ze trainde hard, raakte overtraind en kreeg te maken met een stressfractuur in haar heup. “Ik had goed gepresteerd in Kona, kreeg nieuwe sponsoren en begon mezelf druk op te leggen om te presteren. Daar kwam bij dat ik in Australië in een ongezonde trainingcultuur terecht was gekomen. Nadat ik geblesseerd was geraakt, kreeg ik weinig ondersteuning van mijn coach. Ik voelde me heel erg verloren”, blikt Visser terug op die periode.

Nadat ik geblesseerd was geraakt, kreeg ik weinig ondersteuning van mijn coach. Ik voelde me heel erg verloren.

Grote verandering

In september 2020 keerde ze terug naar Nederland. Ze bivakkeerde twee maanden bij haar ouders en de enige training die ze in die periode kon doen, was zwemmen. Kort daarna wisselde ze van trainer. Sinds januari 2021 traint ze bij de Australische topcoach Brett Sutton. “Dat was echt een heel grote verandering. Brett heeft me ontzettend goed geholpen. De atleet staat centraal in alles wat hij doet. Hij heeft me ook doen beseffen dat ik meer ben dan alleen een atleet. Ik ben ook arts en heb een sociaal leven, die gebieden moet je ook aandacht blijven geven.”

Met die wetenschap startte Visser, die gepromoveerd is in de chirurgie, een samenwerking met Open Up. “Zij geven bedrijven en hun werknemers laagdrempelige toegang tot consulten met psychologen en artsen. Dit om burn-outs te voorkomen, maar ook om een gezonde leefstijl te promoten. Ik vind het leuk om daar naast mijn sport als ambassadeur een bijdrage aan te leveren, maar triathlon blijft mijn prioriteit.”

Rond april/mei vorig jaar, was Visser weer volledig belastbaar en werkte ze onder leiding van Sutton toe naar het WK in Almere. “Helaas kreeg ik in augustus corona en was het niet haalbaar om in topvorm in Almere aan de start te staan”, vervolgt Visser, die het WK daarom liet schieten. Ze richtte daarna haar pijlen op de Ironman in Zuid-Afrika, maar werd in de voorbereiding aangereden door een auto waarbij ze haar enkel brak. “Het was een aaneenschakeling van pech, maar toch heb ik die periode niet als heel erg lastig ervaren. Dit keer had ik een coach die er echt voor me was.”

Foto door: James Mitchell

Echt genieten

Inmiddels is Visser de weg omhoog weer ingeslagen. Ze trainde een lange periode op de Canarische Eilanden, de standplaats van veel Sutton-atleten in de winter, en eindigde in mei als tweede in de loodzware Ironman Lanzarote. “Het was mijn eerste hele triathlon sinds 2019. Naast het resultaat en het feit dat ik het fietsrecord verbrak en nog nooit eerder zo hard had gelopen in een Ironman, was ik gewoon heel erg blij dat mijn lichaam dat weer kon. Het was echt genieten.”

Met die tweede plaats op Lanzarote, plaatste Visser zich meteen voor het WK Ironman op Hawaii. “Voor die tijd wil ik eerst nog meedoen aan het EK in Almere. Als ik goed herstel, ga ik naar Kona. Ik wil daar een goede race neerzetten en hopelijk is dat goed genoeg om die zestiende plek van 2019 te verbeteren. Mijn doel voor de toekomst is om als atlete nog wat meer body te krijgen in deze sport. Ik wil met de top mee kunnen doen en in iedere wedstrijd bij de favorieten horen.”


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.