Gezondheid

Blijf trainen!
En meer
praktische tips

Leestijd: 3 min

Door het coronavirus ziet ons wedstrijdseizoen, en de voorbereiding daarop, er opeens compleet anders uit. Transition vroeg voedingsdeskundige Miriam van Reijen hoe deze periode zo goed mogelijk door te komen. Lees haar praktische adviezen om on track te blijven: mentaal én fysiek

 

Al ruim een maand staat de wereld op z’n kop. Als triatleet zijn we wellicht iets beter bestand tegen alle maatregelen. We weten om te gaan met onverwachte omstandigheden, laten ons niet snel uit het veld slaan en zijn bovendien door alle trainingsarbeid gemiddeld gezonder dan de doorsnee Nederlander. Toch komen er ook andere signalen uit de sportwereld: amateur- én topsporters die kampen met negatieve gedachten, depressieve gevoelens en een vermindering van eetlust en motivatie. Voor anderen betekent de onzekerheid en stress juist een drang om méér te gaan sporten en/of méér te gaan eten.

Twee vliegen

Prioriteit op dit moment is om gezond te blijven, op fysiek én mentaal vlak. Extra stress door een veranderende werksituatie, minder financiële zekerheid of de onzekerheid die er momenteel heerst kan invloed hebben op jouw gezondheid. Door te blijven sporten én vooral het plezier daarin op te zoeken sla je twee vliegen in één klap. Je werkt aan je fysieke en mentale gezondheid.

“Doe nu iets waar je volgend jaar trots op kunt zijn.”

Miriam van Reijen

Kies de trainingen uit die je het leukst vindt om te doen. Zoek een nieuwe uitdaging (wellicht één die niets met triatlon te maken heeft) en zoek, online, steun bij je triatlonmaatjes. Het is logisch dat je nadenkt over wanneer je weer kunt zwemmen of racen. En je daar rot over voelen mag óók. Maar probeer jezelf te zien over een jaar. Als je dan terugkijkt op deze periode, hoe wil je die dan doorstaan hebben? Doe nu iets waar je volgend jaar trots op kunt zijn.

 

Hoe pak ik het aan?



Blijf trainen

Onderzoek laat zien dat regelmatige inspanning goed is voor jouw weerstand én voor je mentale gezondheid. Dat mag ook best intensieve training zijn, áls je dat gewend bent. Je wordt niet ziek van die inspanning zelf maar je weerstand is in de periode na zo’n training iets verminderd. Dat betekent dat je na thuiskomst extra goed voor jezelf moet zorgen: goed eten, goed drinken en rust nemen. Ga niet ineens veel meer trainen dan je gewend bent.



Daag jezelf uit

Zoek een nieuwe uitdaging. Lopen, fietsen en zwemmen kunnen we. Maar hoe ben jij met een (jongleer)bal of met een springtouw? Iets nieuws leren blijkt mensen, universeel, gelukkig te maken. Als je met iets nieuws begint, is de kans groot dat je een steile leercurve hebt (je wordt snel een beetje beter). Begin met iets wat je nu nog echt niet kan en oefen elke dag een paar minuten. Daag voor extra competitie je trainingsmaatjes uit om met je mee te doen.

“Geniet met mate en zorg goed voor je lijf.”

Natuurlijk heeft Miriam ook een aantal praktische tips voor deze periode op het gebied van voeding. Lees het artikel: ‘Slim met voeding, juist nu‘.

Het komt goed, echt!

Grote kans dat je nu niet of veel minder zwemt. Dat je jouw vaste trainingsgroep moet missen en al een paar weken niet meer geracet hebt. Gaat dat effect hebben op jouw conditie? Ja, waarschijnlijk wel. Maar op de lange termijn kan deze periode juist goed uitpakken. Een periode van alternatieve training, volledige rust of de focus op 1 of 2 disciplines kan ook in je voordeel werken. Je raakt mentaal en fysiek uitgerust, traint spiergroepen die je normaliter negeert en je leert het trainen weer extra te waarderen. Het is niet gek dat menig (top)sporter na een blessure extra sterk weer terugkomt. Soms heeft je lichaam ook (gedwongen) rust nodig.

Ook al zou je nu twee maanden niet kunnen zwemmen. Ooit van een triatleet gehoord dat hij/zij na een blessure ineens niet meer kon zwemmen? Je spieren hebben een heel sterk geheugen. Na een paar weken opbouwen vlieg je weer door het water.

Om deze periode dan toch zo goed mogelijk door te komen, blijf bewegen! Ook minimale inspanning kan ervoor zorgen dat je conditie beter op peil blijft. Een paar squats, push-ups, een klein rondje hardlopen: beweging zorgt ervoor dat je spiermassa actief blijft. Geef jezelf niet op je kop als je een keer geen zin hebt. Ben vooral blij met wat je wel doet en kunt doen. Voor je het weet zien we elkaar weer aan de start van een wedstrijd. Uitgerust, met meer motivatie dan ooit om te genieten en af te zien. Én: met een grotere mentale flexibiliteit.

Deel dit artikel


Miriam van Reijen

Voedingsdeskundige van Transition. Schrijft verhalen over alles wat met triathlon en voeding te maken heeft.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.