Training

Nog geen
reden om
te stoppen

Leestijd: 3 min

‘Waarom in vredesnaam!?’, vragen de koukleumen onder ons zich af. De ijszwemmers onder elkaar weten beter. Ver in het najaar zwemmen in open water is heerlijk. Voor sommigen voelt de kou zelfs als een medicijn. Triatleten Sandra Wassink-Hitzert en Robbert van Meulem zien dan ook nog geen reden om te switchen naar het zwembad.

 

Sandra Wassink-Hitzert lag vaak in het binnenzwembad al te bibberen van de kou, maar nu ze nog regelmatig in buitenwater zwemt, lijkt die tijd voorbij. “Als ik nu weer eens binnen zwem, ontplof ik bijna, zo warm heb ik het dan”, lacht de triatlete uit Nijkerkerveen.

Dat Sandra nu nog steeds buiten zwemt, is niet iets dat ze zich voorgenomen heeft. “Het is zo gelopen. Dit seizoen zwom ik iedere vrijdag met een groepje in een recreatieplas in Zeumeren en eind september besloten we dat het toch echt de laatste keer was. De week erna vond ik het jammer dat we gestopt waren en probeerde ik toch weer iemand mee te krijgen. Uiteindelijk bleven er zeven mensen over die ook nog wat langer wilden blijven zwemmen.”

Natuurzwembad

Zelf zwemt ze inmiddels vier keer per week buiten. “Want echt, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt”, vervolgt ze. “Ik zwem drie keer per week in Zeumeren en een keer per week na mijn werk in een natuurzwembad bij iemand thuis. In Zeumeren zwem ik altijd met iemand anders, maar in het natuurbad zwem ik alleen. Ik kan overal staan, ben zo bij de kant en er is altijd wel iemand in de buurt die een oogje in het zeil houdt.”

“Die kou doet wat met je, lichamelijk en mentaal. Het voelt bijna als een medicijn.”

Sandra Wassink-Hitzert

Sandra blijft buiten zwemmen zolang ze het leuk vindt. “Naarmate het kouder wordt, zal ik de afstand gaan aanpassen, maar nu is het met 10 graden nog goed te doen. Ik ben tweeënhalf  jaar geleden in een best wel flinke depressie terechtgekomen, waarvan ik nu helemaal hersteld ben. Af en toe heb ik wel eens een terugval, maar ik kan nu goed bijsturen als het nodig is. Het zwemmen helpt me daarbij. Ik voel me heerlijk als ik buiten heb gezwommen. Die kou doet wat met je, lichamelijk en mentaal. Het voelt bijna als een medicijn.”

Eens iets anders

Robbert van Meulem zwom in de maand oktober bijna twintig kilometer in open water. Ook nu nog ligt hij wekelijks in het IJssel- of Markermeer. “Ik doe al 25 jaar aan triathlon en wilde deze zomer een keer iets anders”, vertelt hij. “Het plan was om dit seizoen aan openwaterwedstrijden mee te doen, maar alles werd afgelast vanwege corona.”



Nadat het zwembad in maart dicht ging, is Robbert al vrij snel buiten gaan zwemmen. “Dat was met 11 graden verdraaid koud, maar door het mooie weer warmde het water snel op. Ook nu zwem ik nog steeds buiten omdat het, nog voordat het zwembad voor de tweede keer dicht ging, nogal een gedoe met reserveringen was om een baan te krijgen.”

Hyperventileren

Van Meulem kocht speciaal voor zijn buitenzwemavonturen een goed wetsuit, een neopreen body met cap, handschoenen en sokken. “De truc is om rustig het water in te gaan, zodat het laagje water in je pak kan opwarmen. Zorg dat je ademhaling onder controle is en probeer dan rustig in je slag te komen. Als ik meteen ga zwemmen, begin ik te hyperventileren. Tijdens de uitgestelde wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel moesten we na het startschot vanaf het strand het  water in rennen. Dat werkt dus niet voor mij.”

“In de laatste week stond er nog 5,5 kilometer op het programma, maar nu het water frisser wordt, worden ook de zwemsessies korter.”

Robbert van Meulem

Afgelopen maand deed Van Meulem mee aan de Strava Challenge ‘20 kilometer zwemmen in 31 dagen’. “Dat heb ik uiteindelijk nét niet gehaald. In de laatste week stond er nog 5,5 kilometer op het programma, maar nu het water frisser wordt, worden ook de zwemsessies korter. Hoe lang ik nog buiten blijf zwemmen, weet ik niet. Ik ben lid van Wild Swimming West-Friesland en een dame uit het dorp zwemt gewoon het hele jaar door. Als het weer blijft zoals het nu is, zie ik in ieder geval nog geen reden om te stoppen.”

 


 

Dit artikel is onderdeel van een vierluik. Lees ook deel 1 ‘Wij zwemmen door’, deel 2 ‘Zwemmen in (ijs)koud water‘ en deel 4 ‘De kick of pure noodzaak‘. Want er zijn meer triatleten die ver in het najaar nog maar al te graag een duik in het buitenwater nemen.

En nu je jezelf toch helemaal ondergedompeld hebt in het onderwerp, vind je deze mini-documentaire wellicht ook interessant:

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.