Lifestyle

Nieuws uit Limburg; Belin van Mensvoort

Leestijd: 5 min

In de rubriek Nieuws uit Limburg houden we je op de hoogte van het triathlon nieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’.

 

Als sporttakplatform werken we samen aan een vitale Limburgse samenleving. We stimuleren sport en bewegen op alle niveaus voor elke inwoner, met als doel om zoveel mogelijk mensen in Limburg in beweging te krijgen én te houden. Eerder legden coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen, IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren en regiotrainer Remco de Veen uit op welke manier zij zich inzetten voor de triathlonsport in Limburg. Ditmaal is het de beurt aan Belin van Mensvoort van Ferro Mosae.

Ferro Mosae (FM) is dé Maastrichtse Studenten Triathlon Vereniging. FM heeft op dit moment ongeveer 50 leden (studenten en PhD studenten) die allemaal één ding gemeen hebben: een passie voor duursport. Er zijn in Nederland meerdere studenten triathlonverenigingen en vice-voorzitter Belin van Mensvoort is sinds twee jaar lid van FM. Toen ze begon had ze nog geen racefiets al gebruikte ze haar oude retro stadsfiets wel voor een trainingsweekend. Ze geeft ons een kijkje achter de FM schermen waarbij ze eerst vertelt hoe ze begonnen is met triathlon.


“In 2021 verhuisde ik naar Maastricht, in het verleden deed ik aan paardrijden en liep ik hard bij Ciko’66 in Arnhem en op Papendal. Ik trainde ongeveer elf uur per week op baanonderdelen en crosses wat erg leuk was. In het begin bij FM deed ik niet direct mee met de fietstrainingen en toen we op trainingsweekend in de Ardennen, fietste ik op een mechanisch geschakelde fiets met elf versnellingen. Ja, een fiets van 12kg was verre van ideaal, 60km fietsen was een flinke uitdaging, haha. Ik heb veel geleerd van de andere leden over het gebruik van materialen. Dat typeert ook echt de vereniging, iedereen ondersteunt elkaar op elk gebied. Het is voor studenten ook lastig om gelijk goede materialen te kopen dus dat verbroedert ook binnen de vereniging’’, aldus Belin die aangeeft dat ze altijd wel een ‘waterrat’ was maar het zwemmen echt moest leren. ”Ik zwom nooit echt serieus en ik was blij als ik tien baantjes had uitgezwommen.’’

''We hebben een gemêleerd ledenbestand wat er voor zorgt dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen’’



Gouden tijd

FM heeft in de geschiedenis fantastische resultaten behaald met goede atleten in de Eredivisie. Het Maastrichtse studenten damesteam startte in 2014 in de Eredivisie met vrouwen zoals Heleen Zandstra, Kim van Wijck, Veronique Vasseur, Carcia Stegen en Marloes Verholt. Vervolgens veroverde het team driemaal de landstitel in 2017, 2018 en 2019 met triathlon toppers zoals Sarissa de Vries, Maya Kingma, Neiske Becks, Sophie van der Most, Danne Boterenbrood, Kiara Lenaertz, Rani Škrabanja en Karlien Claus. Daarnaast heeft de vereniging meerdere internationale toppers als lid gehad en zijn er ook meerdere mooie persoonlijke titels behaald. Tegenwoordig heeft FM een dames team in de 1eDivisie en de Sportzot 3eDivisie. Bij de heren hebben ze twee teams in de tweede en de derde divisie.

 

 

”De gouden periode was nog voor mijn tijd maar we koesteren de geschiedenis met alle mooie bijkomende verhalen. Het is inspirerend wat de vrouwen bereikt hebben. Tegelijkertijd is het ook enigszins indrukwekkend voor startende triatleten en kan het ook als motivatie dienen voor andere leden. We hebben verschillende beginnende triatleten die niet gelijk een wielrenfiets hebben of al blij zijn als ze de overkant van het zwembad halen. Daarnaast hebben we ook een flinke delegatie internationale studenten die lid zijn. Kortom, we hebben een gemêleerd ledenbestand wat er voor zorgt dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen’’, vertelt Belin enthousiast terwijl ze benoemt dat de voertaal Engels is en dat ongeveer de helft van de leden vrouw is.



Aangezien ze erg enthousiast is over de vereniging, moet ze lang nadenken over mogelijke nadelen van de studentenvereniging. ”Ik denk dat het enige nadeel is dat er in de zomer veel studenten weg zijn.’’

Belin somt vervolgens op hoe vaak de FM leden bij elkaar komen.

”Na afloop van de dinsdag zwemtraining wordt er bijgepraat in het café Geusseltbad met een chocomel of een ander drankje. Daarnaast worden er vrij regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo is er in het najaar een trainingsweekend, vaak in België of Luxemburg waar we niet alleen trainen op de triathlon onderdelen maar ook andere activiteiten doen. Daarnaast staat er in het voorjaar altijd een week in Spanje op het programma. Ja, het is echt een leuke en gezellige vereniging met ook nog eens een succesvolle geschiedenis.’’

Samenwerkingen

De tweedejaars bachelor Biomedical Sciences student vormt samen met vijf anderen het bestuur. Ze vergaderen elke twee weken en er zijn verschillende subcommissies voor het organiseren van onder andere een zwemloop. Er zijn meerdere triathlonverenigingen in Limburg waar Platform Limburg onder andere uit bestaat. Daarnaast is er volgens Belin een fijne samenwerking met de triathlonverenigingen in Maastricht.

”Onze leden moeten ook een lidmaatschap hebben bij UM Sport dat ons subsidieert. Daarnaast hebben we regelmatig contact en zwemtrainingen bij onze sponsor TriCenter van Berry Moonen en met TriathlonClub Maastricht. Ze zwemmen ook op dezelfde tijd in hetzelfde bad en dat gaat heel erg goed. Het mengt op een mooie manier. We hebben niet heel veel contact met andere studenten triathlonverenigingen omdat het qua locatie nou eenmaal iets verder uit elkaar ligt. We zien elkaar wel met wedstrijden en dat is erg leuk.’’

Komende periode

Belin haar voorkeur ligt op de korte afstanden en ze start normaal gesproken in de 1eDivisie maar vanwege een auto-ongeluk in Amerika komt ze dit jaar misschien ook nog in de 3eDivisie uit.

”Ik heb inderdaad tijdens een trainingsritje mijn rug gebroken door een auto-ongeluk. Ik was op een scolarship in Amerika waar ik drie jaar zou blijven maar ik ben sinds april weer terug in Nederland. Ik heb in februari in Clermont twee supersprints gedaan (een halve en hele finale), dat was een gave ervaring. Ik hou van sporten en het liefste zou ik de hele dag actief zijn al moet ik nu nog een beetje doseren. Ik ben gelukkig wel weer bijna op de weg terug!’’

In september begint het nieuwe studiejaar en dat betekent ook dat de er tijdens de introweek weer veel nieuwe studenten de kans krijgen om kennis te maken met de vereniging en de triathlonsport.

”In het begin van het jaar hebben we inderdaad de introweek. Iedereen mag dan gratis twee weken proef trainen. Haha ja, dat wordt een gezellige periode met veel activiteiten, pizza na de baantraining, borrelen, bowlen, uiteten en nog veel meer gezellige momenten samen. Triathlon is nog niet zo’n bekende sport onder studenten dus daar ligt onze uitdaging. Maar aan de andere kant.. Triatleten zijn over het algemeen leuke mensen en down to earth én Maastricht is een hele fijne plek met mooie heuvels in de omgeving voor avondritjes. Ja, dat is echt genieten én wie wilt er nou niet lid worden van de gezelligste studententriathlon vereniging van Nederland?’’, sluit Belin lachend af.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.