Meer vrouwen
in technisch
kader
In december start er weer een Triathlontrainer Niveau 3-cursus bij de NTB. In deze cursus worden trainers opgeleid die zelfstandig training kunnen geven bij en jaarplannen kunnen maken voor verenigingen. Aan de cursus doen vaak meer mannen mee dan vrouwen*. Wij stellen drie vrouwelijke verenigingstrainers aan je voor want goed voorbeeld, doet hopelijk goed volgen.
*Slechts 3% van alle gediplomeerde TTN3 trainers is vrouw. Van de bij de NTB aangesloten triatleten is 40% vrouw.
‘Wat kan ik die jongens in baan zes nou leren?’
Petra Stolk, trainer bij Triathlon Soest
Petra Stolk is een van de drie vrouwelijke trainers bij Triathlon Soest. Ze begon in 2010 met de cursus. “Ik werd destijds door de vereniging gevraagd om de cursus te doen”, vertelt Petra. “Ik had al training gegeven bij de reddingsbrigade en langs het bad staan was me niet vreemd. Ik vond het een eer dat ze dat vroegen, maar ik twijfelde ook. Hoewel ik wel eens een achtste en een kwartje had gedaan, voelde ik me niet echt een triatleet. Wat kan ik die jongens in baan zes nou leren, vroeg ik me af.”
Dat is misschien wat meer vrouwen weerhoudt om de cursus te doen. “Op de cursus hoorde ik ook deelnemers praten over podiumplekken op de lange afstand en ik was een echte recreant. Daar voelde ik me best onzeker over. Dat ligt aan mijzelf, maar misschien hebben meer vrouwen dat en zijn ze minder snel geneigd om de cursus te doen? Ik denk dat mannen daar wat zelfverzekerder in zijn. Affiniteit hebben met de sport is belangrijk, maar je hoeft zelf niet triathlon op een hoog niveau te beoefenen om een goede trainer te zijn.”
De cursus volgde ze met veel plezier. “Wat ik het leukste vond, is dat je vanuit verschillende disciplines leert over training geven”, vervolgt Petra die echter de cursus niet meteen afmaakte. “Ik moest stoppen nadat ik een complexe elleboogbreuk opliep na een val en daarna ook nog eens borstkanker kreeg. Ik ben twee tot drie jaar niet actief geweest, maar ben wel gewoon lid gebleven van de vereniging. Na die periode ben ik ook weer training gaan geven en toen vond ik het zonde dat ik die cursus niet heb af kunnen maken.”
Met meer dan tien jaar vertraging rondde ze de TTN3-cursus uiteindelijk in februari 2023 af. “Paul Verkleij was nog steeds een van de cursusleiders en samen met Jan Stehouwer, in 2010 ook mijn begeleider bij de club, ben ik gewoon verder gegaan waar we waren gebleven. Het was best nog wel pittig, want sommige dingen waren natuurlijk verouderd, maar een voordeel is wel dat ik in al die jaren ook wat meer zelfverzekerd ben geworden. Een tijdje terug heb ik de tempotrainer geïntroduceerd tijdens de zwemtraining en daardoor gingen die jongens in baan 6 na zoveel jaren met een andere blik naar hun trainingen kijken. Er werd over nagepraat in de kleedkamer en ik heb er veel leuke reacties op gekregen. Dat geeft mij veel positieve energie.”
‘Als er iets niet duidelijk is, krijg je dat direct te horen’
Hester van Oorschot, jeugdtrainer bij TV Arnhem
Hester van Oorschot deed in 2021 de TTN3-cursus en was toen een van de vijf vrouwen in een groep van zeventien. “Triathlon is een sport waarin meer mannen dan vrouwen participeren, al is het bij onze vereniging in Arnhem vrijwel gelijk, dus dat is waarschijnlijk ook meteen de reden waarom er ook meer mannelijke trainers zijn. Ik vind het hebben van een mix aan trainers, mannen en vrouwen, zeker meerwaarde hebben voor onze jeugdatleten. Iedereen heeft zo zijn eigen aanpak en kwaliteiten en als er iets is dan vinden sommige kinderen het soms net wat eenvoudiger om bij een vrouwelijke trainer om advies of hulp te vragen.”
Hester meldde zich, samen met een ander lid van TV Arnhem, aan bij de TTN3-cursus omdat de vereniging ook voor hun jeugdafdeling gediplomeerde hoofdtrainers wilde hebben. “De cursus is niet speciaal ingericht voor jeugdtrainers, maar ik heb er wel veel aan gehad. Ik was vooral geïnteresseerd in de didactische kant van het trainerschap. Het overbrengen van kennis op, en het communiceren met pupillen. Ik zag daarin wel een verschil met de meeste andere deelnemers die het opstellen van trainingsschema’s en het maken van een jaarplan weer interessanter vonden.”
Naast de TTN3-cursus, heeft Hester ook de applicatie voor jeugdtrainers op zak. “Werken met jeugd is toch iets dan het trainen van volwassenen. Kinderen hebben vaak een kortere spanningsboog, dus je moet heel creatief zijn in je trainingen. We besteden dan ook meer aandacht aan techniek en spelelementen dan aan het maken van kilometers. Kinderen zijn ook veel directer. Als er iets niet duidelijk is, of als ze het niet zo leuk vinden, krijg je dat direct te horen.”
Hester maakt in Arnhem deel uit een poule van acht jeugdtrainers. “Iedereen is druk tegenwoordig, dus door het hebben van meerdere trainers is het ook geen grote belasting om trainer te zijn. Wij hebben twee trainingen per week voor de jeugd, een gecombineerde training van zwemmen en fietsen, lopen of een wisseltraining en nog een zwemtraining op de woensdagavond. Het komt er dan ook op neer dat ik drie keer per maand training geef. Dat werkt prima zo en meer mensen zijn bereid om zo’n verplichting aan te gaan.”
‘Leuk om met sporters ergens naar toe te werken’
Manon Sterk, trainer bij DTC in Heerhugowaard
Manon Sterk volgde vorige zomer, in het kader van haar opleiding Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, de TTN3-zomercursus van de NTB. “In eerste instantie wilde ik mijn outdoorlicentie halen, maar in dat deel van de opleiding word je vooral opgeleid om eenmalig groepen te begeleiden. Het leek mij leuker om mensen vaker terug te zien en met hen ergens naar toe te werken. Aangezien ik zelf al aan triathlon deed, aangestoken door mijn vader en broer, heb ik voor de TTN3-cursus gekozen.”
Hoewel Manon de enige vrouw in de zomeropleiding was vorig jaar, zijn er bij haar vereniging wel meer vrouwelijke trainers actief. “We hebben drie vrouwelijke trainers bij de club, dus dat is best een mooi aantal. Ikzelf geef zwem- en fietstrainingen. Het mooiste van training geven, vind ik dat ik mijn passie over kan brengen op anderen en het contact met mensen.”
Ze krijgt ook veel voldoening uit het feit dat ze mensen vooruit ziet gaan. “Vooral in onze Start2Swim-cursussen kun je dat goed zien. Vaak kunnen mensen aan het begin nog geen baan borstcrawl zwemmen en dan is het gewoon heel mooi dat ze aan het einde van de cursus ineens langere stukken achter elkaar kunnen volhouden. En als deelnemers dan ook zo enthousiast zijn dat ze lid willen worden, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig.”
Manon koos voor de versnelde TTN3 cursus, waarbij alle centrale bijeenkomsten in een week plaatsvinden, zodat ze niet telkens vanuit de kop van Noord-Holland naar Arnhem hoefde te rijden. Onlangs leverde ze haar portfolio in en ze hoeft nu alleen nog een Proeve van Bekwaamheid af te leggen. “Wat ik het meest waardevol aan de cursus vond, is dat ik kon oefenen met training geven. Ik was met mijn twintig jaar de jongste cursist en ik vond het in het begin een beetje eng om voor een grote groep te staan. Daar heb ik nu geen last meer van.”
Heb jij ook interesse om bij je vereniging training te geven? Meld je dan aan voor de TTN3-cursus die op 7 december in Arnhem van start gaat. Inschrijven kan nog tot en met 1 december. De kosten voor deze cursus zijn sinds kort sterk verlaagd. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding
Marcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel