Lifestyle

Rembert Groenman

Leestijd: 2 min

Zij maken de sport, als topatleet, organisator of directeur. Wat is, wat was en wat komt? Zij schetsen met elkaar een beeld van het triathlonlandschap van nu en van morgen. Uitzoomen en inzoomen. Al die perspectieven met verandering als constante factor, zo lijkt het. De wereld is in beweging en de triathlonsport beweegt mee.

 

 



Triathlonsport onverminderd populair

De NTB was de afgelopen jaren een van de sterkst groeiende bonden in Nederland, maar zit sinds de coronacrisis even in de hoek waar de klappen vallen. Omdat er vorig jaar nauwelijks wedstrijden plaatsvonden, miste de bond in 2020 duizenden daglicentiehouders. “Onze verenigings- en individuele leden zijn absoluut trouw, maar de verminderde daglicenties zorgen voor een behoorlijke inkomstendaling. Toch kijken we positief naar de toekomst. Ik denk dat de sport onverminderd populair is. We hebben dan ook vooral bezuinigd op onze activiteitenprogramma’s en we hebben er op ingezet om al onze medewerkers te behouden. Als het weer mogelijk is om evenementen te organiseren, willen we meteen iedereen weer op volle sterkte kunnen inzetten.”

We willen meteen iedereen weer op volle sterkte kunnen inzetten.

Toch denkt Groenman dat het herstel van de sport om weer terug te komen op het niveau van 2019 nog wel even gaat duren. “Evenementenorganisaties hebben het zwaar gehad. Sponsors zijn misschien afgehaakt of hebben even een adempauze. Lukt het om vrijwilligers geëngageerd te houden? We hopen dat wedstrijdorganisaties een of twee jaar zonder wedstrijd overleven, want dat zijn toch een van de grote drijvende krachten van onze sport. Evenementen geven sporters motivatie om te trainen.” De NTB wil deze evenementenorganisaties zoveel mogelijk ondersteunen en ontzorgen, zodat de kalender voor 2022 in ieder geval weer goed gevuld wordt. “MijntriathlonNL had wat aanloopproblemen, maar met dit platform willen en kunnen we allerlei taken, zoals inschrijvingen, betalingen, en financiële afwikkelingen van organisaties overnemen. Op die manier kunnen organisaties zich focussen op waar ze heel goed in zijn: de praktische kant van de organisatie, zoals het uitzetten van het parcours en het verzorgen van de faciliteiten rond start en finish. Kortom het neerzetten van een kwalitatief evenement.”

Midden in de coronacrisis werkt de bond nu aan Visie 21+, de toekomstvisie voor de komende jaren. “We zetten voor de toekomst ondermeer in op technische innovaties, zoals het Solo project, waarbij niet alleen stayeren kan worden voorkomen, maar waardoor een wedstrijd nog intensiever gevolgd kan worden, wat het ook weer meer aantrekkelijk maakt voor het publiek. Ook de Mijn-omgeving biedt op dat vlak kansen. We willen nog meer samenwerken met andere bonden om zo onze expertise te delen, duurzaamheid is een belangrijk thema, evenals jeugdsportontwikkeling. Ook willen we een steentje bijdragen aan de gezondheid van ouderen en kinderen in de Gezonde Generatie, een initiatief van twintig gezondheidsfondsen. 


De Gezonde Generatie


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.