Lifestyle

Michael D’Hulst

Leestijd: 2 min

Zij maken de sport, als topatleet, organisator of directeur. Wat is, wat was en wat komt? Zij schetsen met elkaar een beeld van het triathlonlandschap van nu en van morgen. Uitzoomen en inzoomen. Al die perspectieven met verandering als constante factor, zo lijkt het. De wereld is in beweging en de triathlonsport beweegt mee.

 

 



Arena Games zijn een blijvertje

Michael D’Hulst is geboren in België, werkte jarenlang in Azië en woont alweer twee jaar in Londen. Samen met Australiër Chris McCormack was hij vijf jaar geleden oprichter van Super League Triathlon, een raceserie waarin de beste triatleten ter wereld tegen elkaar strijden in nieuwe, korte en spectaculaire triathlonformats. Tijdens de coronacrisis ontwikkelde het duo de Arena Games, een mix tussen gewone en virtuele races, die in 2020 voor het eerst in Rotterdam plaatsvonden.

D’Hulst en McCormack volgden begin 2020 de uitbraak en verspreiding van het coronavirus in Azië en realiseerden zich al snel dat ze er met het verplaatsen van een aantal wedstrijden niet zouden zijn. “We vreesden dat dit wel eens veel langer zou kunnen gaan duren”, vertelt D’hulst. “Super League Triathlon is jong en dynamisch, we moesten daar verder op gaan bouwen. Innovatief zijn, nieuwe concepten bedenken, dat zit ons DNA en al voor de coronacrisis waren we de wereld van de E-sports aan het verkennen. Die ontwikkeling, het combineren van traditionele sporten met online games, zoals we dat zagen op Zwift, is door corona veel sneller gegaan.”

Foto door: Super League Triathlon

We hebben ontzettend veel positieve feedback gekregen. Van atleten, maar ook van mensen die vanuit de hele wereld mee konden kijken.

Het Super League-duo zag ook mogelijkheden voor triathlon op Zwift. “We hebben contact gezocht met Zwift, maar ze waren niet meteen enthousiast. Het wielrennen had hun focus, al was het ook al mogelijk om hard te lopen op Zwift. Het leek ook heel gecompliceerd, want met triathlon heb je te maken met drie sporten. Maar toen we andere mogelijkheden zijn gaan onderzoeken, raakten ze toch geïnteresseerd.” En zo ontstond het concept voor de Arena Games. “Veel mensen waren sceptisch, maar er was niks anders, dus we zijn het gewoon gaan doen. Het idee was om atleten op een locatie tegen elkaar te laten strijden in het zwembad, op fietstrainers en loopbanden. Het was best ingewikkeld om dat te organiseren, maar die eerste keer was een groot succes. We hebben ontzettend veel positieve feedback gekregen. Van atleten, maar ook van mensen die vanuit de hele wereld mee konden kijken.”

Nu in veel landen weer gewone triathlons worden georganiseerd en SLT zelf dit najaar ook weer een fysieke wedstrijdserie – met races in Londen, München, Jersey en Malibu – op het programma heeft staan, verwacht D’Hulst toch dat de Arena Games een blijvertje zijn. “Deze wedstrijden zijn ideaal voor de start van het gewone seizoen, in de maanden januari tot april. Rond die tijd is het nog fijn om binnen te sporten en de inspanningen zijn kort, dus je kunt het combineren met het traditionele triathlonseizoen. Maar als dit gaat groeien, zul je waarschijnlijk zien dat we echte specialisten gaan krijgen, net zoals je nu de atleten hebt die uitkomen in de WTCS of op de langere afstand.”



 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.