Lifestyle

Adrie Berk

Leestijd: 4 min

Wij zijn allemaal de bond. En zij werken voor, met of bij de bond. Zij zijn makers, in opdracht van ons, de sporters. Alles ging anders, veel werd anders in de afgelopen periode. Nu is er weer tijd om vooruit te kijken. We mogen weer en zij willen nog steeds. Met ons en voor ons, want samen zijn wij triathlonNL.

 

 



Zegeningen van online vergaderen en webinars

En of technisch directeur Adrie Berk van de NTB de informele gesprekjes met atleten en coaches afgelopen anderhalf jaar heeft gemist. Vóór de uitbraak van de pandemie werkte hij regelmatig een dagje op het nationaal trainingscentrum op Watersley Sports & Talentpark in Sittard. Hij overlegde met coaches, bezocht trainingen en checkte tussen de bedrijven door zijn mail. Tijdens zo’n werkdag liep hij regelmatig een triatleet tegen het lijf. De een vertelde enthousiast over een nieuwe fiets, een ander begon over de voortgang van de studie, met weer een ander ging het over koetjes en kalfjes. Berk vindt het ook jammer dat hij niet mee kon op trainingskamp, eerder dit jaar. “Vaccinaties waren er nog niet. En vanwege mijn leeftijd wilde ik geen risico lopen.”

 

Maar klagen is aan Adrie Berk niet besteed. De pandemie heeft volgens hem namelijk ook goede dingen en nieuwe inzichten gebracht, zeker voor een technisch directeur die veelvuldig moet overleggen met coaches, coördinatoren, gemeenten, provincies, leden van de atletencommissie en collega’s van andere sportbonden. Sterker, Berk beschouwt online vergaderen via Teams als een zegen. “Het neemt minder tijd in beslag, je rijdt niet voor een uur vergaderen het land door, je vergadert effectiever en je kunt veel makkelijker inhaken op de actualiteit. Deze manier van vergaderen blijft wat mij betreft ook wanneer we het virus volledig onder controle hebben.”

Het neemt minder tijd in beslag, je rijdt niet voor een uur vergaderen het land door, je vergadert effectiever en je kunt veel makkelijker inhaken op de actualiteit

Voor de corona-uitbraak verzorgde NOC*NSF vier keer per jaar een bijeenkomst op Papendal voor alle technisch directeuren van sportbonden, aldus Berk. “Je werd volgegoten met informatie, verder waren er thema’s voor overleg en discussie en tijd voor netwerken. Dat waren intensieve dagen. We overleggen nu een keer per drie weken via Teams, maar dan maximaal anderhalf uur. Daar doen vaak vijftig technisch directeuren aan mee. De actualiteit wordt besproken, vervolgens richten we ons op één thema. Effectief en efficiënt.”

Ook is Berk te spreken over de vele webinars van afgelopen jaar. Als voorbeeld noemt hij een serie webinars voor junioren die de NTB samen de KNWU heeft verzorgd. Het ging onder meer over trainingsleer, fietsonderhoud, hygiëne, voeding en tijdrithouding. Het bleek een succes. “Een webinar is een hele efficiënte manier van kennisoverdracht. In het recente verleden hielden we regelmatig een bijscholingscursus op één locatie voor mensen uit het hele land, denk aan trainers of officials. Maar als je mensen naar Papendal wil halen, moet je zoiets maanden van te voren plannen. Het is natuurlijk veel makkelijker zoiets online te doen. Deelnemers hoeven niet te reizen, het is beter voor het milieu. Door die laagdrempeligheid zie je dat webinars ook meer deelnemers trekken.”


Foto door: Tim Buitenhuis

De huidige pandemie heeft iedereen bovendien doen beseffen dat goede hygiëne zo belangrijk is, aldus Berk. “Met een virusje en verkoudheid presteer je minder, dus kun je het beter voorkomen. Als bond steken we al jaren veel tijd en energie in hygiëneprotocollen. Al in 2012 ging ik voor een buitenlandse reis nooit op pad zonder mondkapje, ook had ik altijd een flesje ontsmettingsmiddel mee. Een aantal triatleten deed dat ook, anderen weer niet. Je kunt ze niet dwingen, maar bedenk je wel dat aan elke trapleuning duizend handen hebben gezeten. Gelukkig wordt het belang van hygiëne nu door iedereen onderkend. Kom je een bevriende triatlete uit Italië tegen, dan hoef je niet meer die drie zoenen te geven die je voorheen wel gaf.”

 

Ook heeft Berk deze periode gezien dat triathlon een echte trainingssport is. Je hoeft niet per se te racen om toch beter te worden. Er was tijd om een zwak onderdeel aan te pakken of om belastbaarder te worden. In een wedstrijdseizoen heb je energieverlies: door het racen zelf, maar vooral ook door reizen naar andere werelddelen met twee keer een jetlag. Er zijn atleten die flinke progressie hebben geboekt. Bijvoorbeeld Maya Kingma. Zij is na haar overwinning tijdens World Triathlon Championship Series in Leeds podiumkandidaat op de Olympische Spelen in Tokio. Berk: “Omdat er lange tijd geen races waren, kon ze het zich permitteren om beter en sterker te worden, zonder grote risico’s te nemen. Het pakt bijzonder goed uit voor haar. Ik ben er van overtuigd dat je niet per se alle wedstrijden moet meedoen; voor je ultieme einddoel kan het soms beter zijn om minder te racen en meer te trainen. De elite atleten hebben in september en oktober 2020 hun internationale wedstrijdniveau kunnen checken, maar ik had graag gehad dat ook junioren en onder 23 jarigen hun trainingsniveau en gevoel hadden kunnen linken aan internationale resultaten. Die leerpunten hebben ze helaas niet kunnen meenemen naar 2021.”



 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.