Gezondheid

Maag- en darmklachten voorkomen

Leestijd: 3 min

Duursporters maken het niet altijd makkelijk voor hun maag- en darmstelsel. We trainen veel en vaak, eten niet altijd regelmatig en moeten soms tijdens zware inspanningen veel koolhydraten tot ons nemen. We weten intussen ook dat er in onze darmen het nodige gebeurt dat invloed heeft op onze mentale toestand. Tijd dus voor tips om maag- en darmklachten te voorkomen.



Let op vezels

(en doe dat ruim voor je wedstrijd of training)

Vezels zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Maar we eten er liever niet te veel van voor een pittige training of wedstrijd. Vezels stimuleren namelijk onze darmwerking. Niet handig als je moet presteren. Bovendien houden vezels vocht vast in je lichaam en zorgen zo voor extra volume en gewicht in je lichaam. Ook niet aan te raden als je daarna kilometers moet lopen, fietsen en zwemmen. Hoe je dat beter doet? Wissel je volkorenbrood de ochtend van de race in voor witbrood (of vezelarme cornflakes). Kijk ook de twee dagen vóór je wedstrijd uit met je vezelinname. Het duurt namelijk even voor al deze vezels uit je lijf zijn verdwenen. Laat volkorenbrood, peulvruchten, muesli en noten de laatste twee dagen liever staan. Extra tip: maak de laatste twee dagen liever een smoothie of sapje van het fruit en de groenten die je eet. Zo krijg je wel het vocht, de vitaminen en mineralen binnen maar verwijder je het grootste deel van de vezels.



Eet op tijd

Je laatste volledig maaltijd eet je 3 uur voor de start. Niet later. Je lijf heeft tijd nodig om de maaltijd te verwerken. Zet je wekker op tijd en eet rustig (goed kauwen). Als je de dag voor de wedstrijd ook voldoende hebt gegeten hoef je echt geen honger te krijgen in de drie uur tussen maaltijd en start. Een kleine snack tussendoor is geen probleem. Kies dan wel voor vezel- en vetarme snacks die vooral rijk zijn aan koolhydraten. Denk aan rijpe (evt geprakte) bananen, vruchtenyoghurt of natuurlijk sportdrank.



Train, train, train

En dan bedoelen we niet alleen je zwem-, fiets- en loopkilometers. Zorg ervoor dat je ook je maag en darmen traint. Bedenk van tevoren hoeveel energie je in wilt gaan nemen tijdens je wedstrijd. En met welk product je dit wilt gaan doen. Kies vervolgens in de laatste drie maanden voor je wedstrijd een aantal sleutelsessies uit waarin je precies dezelfde hoeveelheid energie gaat nemen als tijdens je race. In het begin kan het zijn dat je moeite hebt met een grote inname van energie. Trust us: je maag en darmen wennen er snel aan en zullen je op race-day maar wat dankbaar zijn.



Niets nieuws op race-day

Misschien gebruiken jouw vrienden dat ene speciale sportdrankje. Of eten zij standaard speltpannenkoeken voor het ontbijt. Dat moet jij ook proberen toch? Zeker! Maar niet op de wedstrijddag. De laatste dagen voor de wedstrijd eet je liever niets nieuws. Waar de een flink beter gaat presteren door bijvoorbeeld cafeïne, krijgt de ander er direct maag- en darmklachten van. Eerst zelf testen in een training dus. Net zoals voor punt 3 geldt: bedenk van tevoren wat je wilt ontbijten op de wedstrijddag en test dit een aantal keer op grote trainingsdagen. Valt dit goed? Heb jij weer een zorg minder.



Relax...

Grote kans dat jij ergens tijdens je wedstrijd last krijgt van maag- en darmklachten. Vaak niets om je ernstige zorgen over te maken. Misschien word je misselijk, krijg je kramp of moet je overgeven. Geen PRO die hier niet mee te maken heeft gehad. De meeste klachten zijn geen reden om de strijd te staken. Neem even gas terug, probeer te kijken wat je lichaam nodig heeft (meer of minder energie of vocht) en focus je op je houding en beweging. Vaak zijn de klachten tijdelijk van aard.


 

Dit artikel is een aanvulling op het artikel ‘Allemaal aan de allergie‘ uit Transition Magazine #27.

Deel dit artikel


Miriam van Reijen

Voedingsdeskundige van Transition. Schrijft verhalen over alles wat met triathlon en voeding te maken heeft.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.