Gezondheid

Low budget sportvoeding

Leestijd: 5 min

Triathlon is geen goedkope sport. Je fiets-, loop- en zwemmateriaal, het inschrijfgeld voor (buitenlandse) wedstrijden, eventuele coaching of verenigingslidmaatschap… De teller loopt snel op en dan hebben we het nog niet eens over voeding. Gels, sportdrank en energierepen zijn in sommige gevallen erg handig, vooral tijdens wedstrijden. Maar tijdens een training kun je prima wegkomen met goedkopere, zelfgemaakte sportvoeding. Transition geeft je tips en recepten.

 

Laten we beginnen met een kort lesje fysiologie: onze spieren kunnen tijdens intensieve inspanning het beste koolhydraten gebruiken als energiebron. Koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot glucose en glucose heeft minder zuurstof nodig om te worden verbrand dan eiwit of vet. Je wilt zuurstof tijdens inspanning zo efficiënt mogelijk gebruiken om jouw spieren van energie te voorzien. Je spieren vragen veel en snel om energie, zeker als de inspanning intensiever is. Sportvoeding bestaat het liefst uit simpele koolhydraten. Suikers die snel en makkelijk worden afgebroken. Volkorenbrood is een prima product, maar niet tijdens inspanning. De complexe koolhydraten in volkorenbrood zijn moeilijker af te breken, waardoor het langer duurt voordat de energie beschikbaar is. Ook noten of een eiwitreep hebben daarom tijdens inspanning niet de voorkeur.

Zelfgemaakte energiegels

Ook energiegels kun je zelf maken. Eventueel zelfs ‘gels’ met extra eiwit. Vruchtenyoghurt, appelmoes en pompoenpuree met honing zijn namelijk prima manieren om vloeibare koolhydraten binnen te krijgen. En wat dacht je van vanillevla? Helemaal geen slechte bron van energie. Op internet zijn herbruikbare gelflesjes te koop (als squeezies of knijpzakjes) die je makkelijk kunt vullen en schoonmaken.

Gel met eiwit
• Vul je herbruikbare flacon met 150 ml vruchten- yoghurt naar keuze of gebruik naturel yoghurt met een eetlepel honing. Bevat zo’n 7 gram eiwit en 20 gram koolhydraten per portie.

Gel met appelmoes
• Vul je herbruikbare flacon met 150 ml appelmoes (met suiker!) en voeg eventueel nog extra honing toe.

Gel met pompoen
• Kook (voor twee gels) 300 gram pompoen (of maak alvast meerdere porties) en pureer met twee eetlepels honing. Bevat zo’n 2 gram eiwit en 20 gram koolhydraten per portie.

Gel met vanillevla
• Vanillevla is niets anders dan melk met suiker en wat vanille-aroma. Kortom, een goede combinatie van wat eiwit en koolhydraten. Vul je een flacon van 150 ml met vla, dan krijg je zo’n 21 gram koolhydraten binnen en 3 gram eiwit.

Vijf winegums

Als je energie inneemt tijdens een intensieve training of wedstrijd kan dat het beste iets met snelle suikers zijn. Dat kán een energiegel zijn of kant-en-klare sportdrank, maar andere vormen van snelle suikers werken net zo goed. Denk aan honing, rijpe bananen, ranja (met wat toegevoegd zout voor een betere opname) of winegums. Energiegels zijn (zonder eventuele extra toevoegingen, zoals cafeïne) vrijwel exact hetzelfde als winegums. Ze bevatten alleen wat extra vocht, zodat je het makkelijker doorslikt. Een standaard gel kost al gauw een paar euro. Daar heb je een hele zak winegums voor. Vijf winegums bevatten ongeveer net zoveel koolhydraten als één energiegel. En dat voor een tiende van de prijs.

Honing, rijpe bananen, ranja (met wat toegevoegd zout) of winegums werken net zo goed als een energiegel of kant-en-klare sportdrank.

Zelfgemaakte energierepen

Een sport- of energiereep kost al snel 2 tot 3 euro. Maar die repen zijn net zo makkelijk zelf te maken. Je wilt een reep die vooral veel koolhydraten bevat, een beetje plakt zodat ie onderweg niet uit elkaar valt, niet te veel vet bevat en niet te veel kauwwerk vraagt. De blokken uit onderstaand recept vries je gemakkelijk (in porties) in zodat je een aantal keer vooruit kunt. Een andere, nog snellere optie is plakken ontbijtkoek besmeren met pindakaas (wat meer energie, vet en eiwit voor hele lange, rustigere ritten), zuivelspread (wat meer eiwit) of honing (wat meer koolhydraten). Snijd je de plakken zelf dan kan je precies bepalen hoeveel koolhydraten je wilt. Uit één ontbijtkoek haal je al snel 22 plakjes met elk zo’n 17 gram koolhydraten. Zo’n ‘energiereep’ kost je maar 3 cent per stuk.

Gepofte rijst met tahin of pindakaas (12 blokjes)
• 100 gram gepofte rijst (gebruik eventueel gepofte spelt)
• 150 gram tahin of pindakaas
• 130 gram honing of dadelstroop*
• 5 gram zout
• Optioneel: 50 gram chocolate chips

*Als alternatief kun je ook tahin pekmez gebruiken: een combinatie van tahin (40%) met druivensiroop (60%). Neem daar dan in totaal 280 gram van als vervanging van de honing en tahin.

Smelt de tahin (of pindakaas) met de honing in de magnetron (30-45 seconden). Roer er het zout en eventueel kaneel door. Roer daarna de gepofte rijst erdoor, zodat alle rijst goed bedekt is.
Bedek een blik met bakpapier of smeer in met boter. Verdeel er de gepofte rijst over en plaats minimaal dertig minuten in de koelkast. Snijd daarna in twaalf blokjes.

Per blokje (zonder chocolate chips)
• 102 kcal waarvan 17 gram koolhydraten en 2 gram eiwit
Per blokje (met chocolate chips)
• 120 kcal waarvan 20 gram koolhydraten en 2,2 gram eiwit

Cafeïnecapsules

Ga je een halve of nog langere triathlon doen, dan kan het gebruik van sportvoeding wel handig zijn. Veel sportvoeding bevat tegenwoordig verschillende combinaties van koolhydraten, zoals glucose, fructose of maltodextrine. Hierdoor kun je er per uur meer van opnemen. Dat is vooral interessant als je langer dan drie uur onderweg bent. Bij wedstrijden die minder dan drie uur duren kun je prima 60 gram koolhydraten opnemen van dezelfde soort. Denk bijvoorbeeld aan honing dat volledig bestaat uit fructose of winegums. Duurt je wedstrijd langer dan drie uur, dan is een combinatie van fructose en glucose beter. Door verschillende soorten koolhydraten te combineren, kun je tot 120 gram koolhydraten per uur opnemen. Als je cafeïne wilt toevoegen, ontkom je niet aan speciale sportvoeding. Maar ook dat kan goedkoper dan via gels of sportgums. Capsules cafeïne kun je in grotere hoeveelheden kopen. Deze capsules kun je eenvoudig openmaken en de inhoud mengen met je sportdrank.

Zelfgemaakte sportthee

Een ideale sportdrank bevat vocht en natrium. En dan in een specifieke verhouding. Andere toevoegingen voegen vrijwel niets toe voor een betere prestatie. Dat betekent dat je prima zelf sportdrank kan maken met ranja, honing of een andere zoetstof. Tijdens wedstrijden of trainingen waarbij je niet maximaal gaat en die niet langer duren dan zo’n drie uur is het prima om te kiezen voor een sportdrank met 6-8 koolhydraten per 100 ml. Ga je zelf aan de slag, dan wil je dat jouw sportdrank dus ook die samenstelling heeft. Door wat (keuken)zout toe te voegen vul je wat zouten aan die je verliest door te zweten. Een extra voordeel van dit zout is dat je sportdrank beter wordt opgenomen. Het gaat om zo’n 5 gram per halve liter sportdrank. Een keer afwegen en je weet hoeveel 5 gram zout is. Dus een vorm van suiker, zout en water. That’s it. Wil je nog een extra kick toevoegen aan je drank? Voeg dan de inhoud van een capsule cafeïne toe of maak je sportdrank met afgekoelde zwarte of groene thee.

Sportdrank van vruchtensiroop (500 ml)
• 50 ml vruchtensiroop (neem siroop met 60-70 gram koolhydraten per 100 ml onbereid product)
•  450 ml water
•  5 gram zout

Sportdrank van groene thee met honing (500 ml)
• 40 ml honing
• 460 ml groene thee (roer de honing door de warme thee en laat daarna afkoelen)
• 5 gram zout


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #30

Deel dit artikel


Miriam van Reijen

Voedingsdeskundige van Transition. Schrijft verhalen over alles wat met triathlon en voeding te maken heeft.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.