Lifestyle

‘Jezelf op internationaal niveau meten’

Leestijd: 4 min

Voor veel triatleten geldt ‘hou ouder, hoe gekker’. Dat is vooral te danken aan het fenomeen agegroups. Oké, de prijsuitreiking duurt soms wat lang en de uitslagenlijst lijkt soms meer een hoofdstuk uit een wiskundeboek, maar verder is het een mooie methode om je binnen je eigen range te meten met anderen. Op internationaal niveau kan dat nog leuker zijn. Drie triatleten over hun deelname aan de zogeheten agegroup­kampioenschappen.



Rob Kwaaitaal (52)

Wedstrijden met iets extra’s, noemt Rob Kwaaitaal de agegroupevenementen in Europa waar hij regelmatig aan de start staat. In 2015 deed hij samen met zijn zoon Roel mee aan de Europese kampioenschappen sprint in Geneve. Vorig jaar was het tweetal actief op het WK Multisport in Samorin. Rob werd er wereldkampioen aquathlon in zijn agegroup, zijn zoon deed mee bij de elite.

 

Roel was in 2015 net klaar met het VWO en het leek me leuk om met z’n tweeën op pad te gaan, zo is het begonnen”, vertelt Rob die deze zomer, zeven jaar na Geneve, weer met zijn zoon in actie kwam in een internationaal kampioenschap. “Nadat Roel zich kwalificeerde voor het WK aquathlon in Samorin, heb ik me ook ingeschreven. Het is niet zo dat ik alleen meedoe om hem daar in actie te zien. Dat is meer een bonus.”
Sinds Geneve is Rob gecharmeerd geraakt van dit soort evenementen. “De wedstrijden zijn echt heel goed georganiseerd. In München stond er om de paar honderd meter een beveiliger op het fietsparkoers en finishten we, net als de eliteatleten, in het Olympia Park. Dat geeft zo’n wedstrijd toch iets extra’s.”

In mijn agegroup doen er vaak meer dan vijftig mannen mee, soms meer dan honderd.

Rob Kwaaitaal

Winst eredivisie

Rob is in internationale kampioen- schappen een vaste gast op het podium in zijn leeftijdscategorie. In Weert, Walchsee en Samorin stond hij de afgelopen jaren op het hoogste treetje. Het is niet verwonderlijk, want in eigen land draait de 53-jarige nog mee in de 1eDivisie en veroverde hij vorig jaar met zijn team VZC Veenendaal zelfs de landstitel. “Ik ben als coach verbonden aan dat team en het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik zelf mee zou doen, maar nadat de nood aan de man kwam, ben ik toch nog twee keer gestart vorig seizoen.”

Hij vindt het leuk om zich op internationaal niveau te kunnen meten. “In mijn agegroup doen er vaak meer dan vijftig mannen mee, soms meer dan honderd”, vervolgt hij. “Dit soort wedstrijden zijn enorm populair in Angelsaksische landen. Team Groot-Brittannië is vaak met honderden atleten vertegenwoordigd, daar heb je zelfs kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s. Ook in andere landen is de belangstelling groeiende. Duitsland is een land met veel deelnemers en op het EK in München waren zelfs de Belgen met honderd man vertegenwoordigd. Daar staken wij Nederlanders met z’n tienen bleekjes bij af.”

Foto door: Riewert Scholten

Tien seconden

Hoe het komt dat Nederlanders (nog) niet enthousiast zijn, blijft gissen. “Ik zie ieder jaar veel Nederlanders de grenzen over gaan voor Ironman en Challenge wedstrijden, dus het feit dat dit soort wedstrijden duurder zijn dan een gemiddelde wedstrijd, kan niet de reden zijn. Er is bovendien een ruime keuze aan afstanden. Zelf heb ik vorig jaar in Roth meegedaan aan de lange afstand en in Walchsee hetzelfde jaar aan de middenafstand. Misschien dat niet iedereen voor een sprint of een kwart naar het buitenland wil, maar ik denk dan waarom niet? Dafne Schippers gaat ook voor tien seconden naar Tokio”, lacht hij.

Kwaaitaal hoopt volgend seizoen ook weer aan een aantal agegroupevenementen mee te doen. “Het WK sprint is volgend jaar in Hamburg, dus dat is redelijk dichtbij. Ik ben een aantal jaar geleden al eens wezen kijken bij de WTCS-race in Hamburg. Dat was echt een belevenis. Bizar veel publiek was er, op het fietsparkoers zelfs drie rijen dik. Het is leuk om zelf in die ambiance een wedstrijd te kunnen doen, al is het voor agegroupers in de ochtend wel iets minder druk. Maar je hebt daarna ook nog eens de kans om de wereldtoppers in actie te zien. Ik hoop echt dat we volgend jaar daar in Hamburg met bijvoorbeeld veertig of vijftig man aan de start kunnen staan.”  

Buitenlandse kampioenschappen in 2023

Sione Jongstra is sinds 2018 agegroupcoördinator bij de NTB. In 2023 staan er verschillende grote internationale wedstrijden op de kalender: het WK Multisport op Ibiza (29 april-7 mei), het WK Sprint in Hamburg (13-16 juli), het EK Multisport in Menen (25-27 augustus) en het WK standaard triathlon in Pontevedra (22-24 september). “Tijdens deze kampioenschappen verwachten we een grote groep Nederlanders aan de start. We streven er naar dat ik als agegroupcoördinator meega naar wedstrijden met minimaal twintig deelnemers. De bond heeft daar een klein budget voor en het wordt bekostigd uit een kleine agegroupbijdrage die bij alle inschrijvingen gerekend wordt.” Wie wil deelnemen moet zich eerst kwalificeren en moet ook, zoals dat door World en Europe Triathlon is vastgesteld, bondskleding dragen tijdens de wedstrijd. Meer weten? Mail dan naar: agegroups@triathlonbond.nl

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.