Lifestyle

Kijkje in de keuken: Triathlon Holten

Leestijd: 3 min

Triathlon Holten is met ruim 2200 deelnemers en meer dan 1000 vrijwilligers het grootste niet- commerciële triathlonevenement in Nederland. Hoe doen ze dat toch in Holten? Wat maakt de triathlon daar een langdurig succes? We vroegen het aan voorzitter Anita Brinks.

''Elke vrijwilliger is even belangrijk’’

Van jongs af aan

Anita Brinks is sinds juli 2021 voorzitter van Stichting Triathlon Holten. Ze is al vanaf de allereerste editie in 1985 – haar vader Wim Brinks is een van de oprichters van Triathlon Holten – betrokken bij de dorpstriathlon die uitgroeide tot een internationaal evenement. Ze begon bij de waterposten, hielp met de tijdwaarneming, begeleidde de internationale atleten, was blokhoofd sponsorexposure en medische zaken en maakt sinds 2016 deel uit van het bestuur.

Brinks staat aan het hoofd van een volledig vrijwillige organisatie. Het bestuur bestaat uit acht leden en er zijn vijftig blokhoofden die allemaal weer hun eigen groep vrijwilligers aansturen.

“Iedereen doet dit vrijwillig, al huren we bijvoorbeeld wel professionals in als het niet anders kan. Voor de beveiliging bijvoorbeeld. We hebben het ons wel eens afgevraagd of we de organisatie misschien commerciëler moesten gaan aanpakken. Maar wie betaal je wel en wie niet. Daar kwamen we niet uit. Voor ons is iedere vrijwilliger even belangrijk.”

''De triathlon wordt breed
gedragen in het dorp''



Betrokkenheid

Dat iedereen zich belangeloos inzet, van bestuurslid tot de mensen die water uitdelen op het parkoers, maakt het juist ook eenvoudiger om vrijwilligers te vragen én te krijgen, denkt Brinks.

 

“De triathlon wordt breed gedragen in het dorp, veel mensen voelen zich betrokken en het feest na afloop is echt een dorpsfeest. Als er nieuwkomers in Holten zijn, krijgen ze vaak het advies om zich als vrijwilliger bij ons aan te melden. Dat is de snelste manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

 

Naast dat Holten een enthousiaste en grote club vrijwilligers heeft, zijn er nog drie pijlers die de triathlon in Salland tot een gewaardeerd evenement maakt.

 

“De sporters zelf zijn natuurlijk heel belangrijk”, vervolgt Brinks. “Zij staan op nummer één. Wij willen ons evenement zo organiseren dat zij zich nergens zorgen over hoeven te maken. Het moet voor de deelnemers zo’n beleving zijn dat ze weer terug willen komen.”

Sfeerverslag Triathlon Holten 2023

Naast het sporten

Het feest na afloop van alle startseries is voor de vrijwilligers, deelnemers uit de regio én de buitenlandse deelnemers (van een handvol tot inmiddels een paar honderd per jaar) een ander uniek element van de triathlon in Holten.

Het bestuur steekt daarnaast veel tijd in het onderhouden van de contacten met sponsors. Voor alle sponsors en de ‘Vrienden van Triathlon Holten’ die kleinere bedragen sponsoren, is er twee keer per jaar een leuke happening. Daarnaast bezoekt ze samen met verantwoordelijk bestuurslid Martin Kemper in de maanden oktober, november en december alle 37 hoofd-, co- en naamgeversponsors.

“We vinden het belangrijk om met sponsors in gesprek te blijven, ook al hebben we een meerjarige overeenkomst. We horen graag wat ze van ons evenement vinden, we houden ze op de hoogte van onze plannen en we proberen verbindingen te leggen zodat we elkaar kunnen versterken. Het is zeker de moeite waard om daar tijd en energie in te steken.”

Contact met andere organisatoren

Beginnende organisaties of organisaties die de ambitie hebben om hun evenement te laten groeien, zijn altijd welkom om mee te komen kijken.

“We hebben af en toe organisaties die meer willen weten over hoe we omgaan met materialen bijvoorbeeld of hoe we bepaalde dingen organisatorisch aanpakken. Ook verhuren we onze fietsenrekken aan de XTERA op Ameland en kunnen organisatoren via ons blauw tapijt kopen, dat je anders alleen in grote hoeveelheden kunt bestellen. We staan er altijd voor open om met andere organisaties mee te denken of samen te werken.”

Holten neemt zelf graag een voorbeeld aan het World Triathlon Championship Series-event in Hamburg. “Daar zijn we zelf wezen kijken om nieuwe ideeën op te doen. Het is een groter evenement dan dat wij hebben, met een professionele uitstraling, maar toch weer klein genoeg dat het persoonlijk voelt. Je voelt je meer dan alleen maar een nummer. Dat is iets wat wij zelf ook nastreven. We willen een professioneel evenement neerzetten, maar wel ons persoonlijke karakter houden.”

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.