‘Hoe langer, hoe beter’
Triatleten die zich focussen op de lange afstand maken het zichzelf niet makkelijk. De sport is in verschillende opzichten uitdagend: van de enorme trainingsarbeid tot aan het vinden van sponsors. Gelukkig zijn Tristan Olij en Marlene de Boer niet voor één gat te vangen. Zij komen in een hele triathlon het beste tot hun recht. Dat leverde Tristan recent een felbegeerd slot voor Kona op.
Het is nog maar zes jaar geleden dat Marlene de Boer haar eerste triathlon deed, de olympische afstand in Ouderkerk. Vervolgens ontwikkelde de 35-jarige triatlete zich in korte tijd tot de beste vrouwelijke amateurtriatleet op de lange afstand. “Daar ben ik nog steeds ontzettend trots op. De lange afstand ligt mij het beste. Ik ben een enorme diesel, dus hoe langer het duurt, hoe beter ik presteer.”
Wereldkampioen
Die eerste triathlon werd Marlene direct overall winnares bij de dames. Ze besloot door te trainen voor een halve triathlon (TRI Amsterdam) en schreef deze opnieuw op haar naam. “Toen is het kwartje gaan rollen. Mijn eerste halve en vervolgens hele Ironman. Ik kwalificeerde mij voor het wereldkampioenschap, waarna ik een proflicentie kreeg van de NTB.” Het WK vond in mei 2022 plaats in St. George en werd haar mooiste wedstrijdervaring tot nu toe met de winst in haar agegroup. “Mijn ouders waren met mij meegereisd en stonden bij de finish.”
“Je moet zuinig zijn op je lichaam. Eet voldoende, let op je slaap en gun jezelf die massage op zijn tijd.”
Marlene houdt vooral van de lange afstand, omdat het volgens haar eerlijk is. “Natuurlijk komt er wedstrijdtactiek en -dynamiek bij kijken, maar je moet zelf alle disciplines zo goed mogelijk voltooien. Dit maakt het voor mij de leukste uitdaging die er is. Het is altijd een race tegen jezelf. Daarbij is het ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, dag in dag uit. Wie traint voor een hele triathlon vraagt veel van zijn of haar lichaam, dus daar moet je zuinig op zijn. Eet voldoende, let op je slaap en gun jezelf die massage op zijn tijd.”
Volgens de atlete verdient de lange afstand meer aandacht. “Deze atleten moeten naar mijn ervaring elke dag ontzettend hard werken om hun dromen te bereiken. We krijgen weinig ondersteuning en zijn vrijwel compleet op onszelf en onze eigen sponsoren aangewezen. Dat is niet altijd makkelijk.” Tegelijkertijd benadrukt Marlene dat het niet of de korte of de lange afstand is. “Samen zijn we triathlon.”
Veel uren trainen
Over hard werken kan de 26-jarige Tristan Olij meepraten. De langeafstandstriatleet traint in voorbereiding op zijn wedstrijden zo’n 30 tot 35 uur per week. Dat vindt hij overigens geen straf. “Ik vind het trainen super vet en dat doe je natuurlijk veel als je je focust op de lange afstand. Ook op trainingskamp gaan vind ik fantastisch. Jezelf beter zien worden, dat is voor mij de kick. Ik ben iemand die veel uren kan trainen en dat ook nodig heeft om goed te worden.”
Dat hij inmiddels goed is, moge duidelijk zijn. Tristan werd onlangs vijfde tijdens de Ironman Cairns in Australië. Daarmee sleepte hij een felbegeerd slot voor het WK op Hawaii binnen. Zijn doel voor 2024 is daarmee behaald. Of het zijn mooiste wedstrijdervaring is, is nog maar de vraag, want Tristan koestert warme herinneringen aan Challenge Almere 2022. “Daar deed ik mijn eerste hele triathlon. Ik werd zesde in een tijd net boven de acht uur. Ik had altijd al naar de lange afstand opgekeken. Als je er dan gelijk goed in blijkt te zijn, is dat erg speciaal.”
Ieder jaar serieuzer
Het is moeilijk voor te stellen dat de nu fitte Tristan acht jaar geleden meer dan 100 kilo woog. “Ik kwam uit de motorcross en was te zwaar. Mijn vader, lid van TV Zwefilo, nam me mee naar de zwemtraining om aan mijn conditie te werken. Daar zwom ik al snel in de snelste baan en ik viel in korte tijd veel af.” De jonge triatleet had de smaak te pakken, ook met fietsen en lopen, en schreef zich in voor de triathlon in zijn woonplaats Nieuwe Niedorp. “Toen werd het ieder jaar serieuzer en ik deed direct mee in het Jeugdcircuit. Ik liep alleen wel altijd een beetje achter de feiten aan, doordat ik nog niet zo lang in de sport actief was.”
“Wij moeten ons inkomen volledig uit sponsoring en prijzengeld halen. Het is dan ook fantastisch dat er nu een Nederlands profteam is.”
Aanleiding voor Tristan om de switch naar de lange afstand te maken. “Ik vind dit leuker en mijn lichaam is er meer voor gemaakt. Vooral het fietsonderdeel vind ik mooi en daar gaat toch de meeste tijd in zitten.” Tristan is blij dat er meer aandacht komt voor de lange afstand nu er een lichting goede Nederlandse langeafstandstriatleten is. “Prestaties bepalen de aandacht. Het blijft jammer dat al het geld van NOC*NSF naar de kortere afstand gaat. Wij moeten ons inkomen volledig uit sponsoring en prijzengeld halen. Het is dan ook fantastisch dat er nu een Nederlands profteam is waar Triathlon Inside geld in pompt.”
Goede begeleiding
Voor triatleten die ook hele triathlons willen doen, heeft Tristan een belangrijke tip: “Zoek goede begeleiding. Ik weet ondertussen hoe belangrijk dat is. Zeker als je nog weinig ervaring hebt, is een goede coach belangrijk.” Daarnaast benadrukt hij het belang van veel calorieën eten bij een grote trainingsomvang. “Ik zie vaak mensen die veel trainen, maar waar het niet lukt om hun doelen te halen. Negen van de tien keer is tekort aan voeding de oorzaak.”
Topsportsubsidies
“Het klopt dat er binnen de bond minder budget is voor de lange afstand, en de overige disciplines, dan voor de olympische afstand”, vertelt NTB-directeur Thorwald Venenberg desgevraagd. “De topsportsubsidies die we krijgen van NOC*NSF zijn strikt gelabeld voor de olympische disciplines (OS en PS) en zijn ook afhankelijk van een eigen bijdrage. Een groot deel van die eigen bijdrage komt onder meer van de Provincie Limburg en een klein deel uit de inkomsten van de contributies.
De Triathlonraad, een vertegenwoordiging van de bij de NTB aangesloten leden, heeft besloten een gedeelte van de contributie-inkomsten te besteden aan de olympische afstand, omdat we anders inkomsten uit subsidies mislopen. De rest van de contributie-inkomsten verdelen we over de overige disciplines, waaronder de lange afstand, en overheadkosten.
Een andere overweging voor de hierboven beschreven keuze, is dat we op de korte afstand meer aan talentontwikkeling kunnen doen. Veel jonge triatleten beginnen op de kortere afstand en stromen uiteindelijk door naar de lange afstand. Op de lange afstand zijn er bovendien meer commerciële mogelijkheden, denk aan circuits en sponsoring, waardoor atleten op de lange afstand over het algemeen iets eenvoudiger inkomsten kunnen genereren.”
Aanvullende informatie
Bij de NTB aangesloten triatleten (m/v) met een Pro-Letter hebben recht op een premie uit het premiestelsel LA 2024 bij behaalde top 5 resultaten in erkende Ironman- of Challenge wedstrijden over de hele of de 70.3 afstand. Bij deelname en uitkomen voor ons land aan World Triathlon Lange Afstand EK’s of WK’s in het buitenland kán de NTB een bijdrage geven als onkostenvergoeding. Tevens is het voor atleten uit de A-selectie mogelijk om eenmalig een bijdrage te declareren voor een trainingskamp, bikefitting of een inspanningstest.
Foto’s: Danaïd Prinsen // Triathlon Inside
Jeannet Pennings
Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel