Avontuur

Bye-bye Kona Points Ranking

Leestijd: 5 min

Vergeet de puntenlijsten van de afgelopen jaren, denk niet meer in rankings maar kies je race zorgvuldig en scoor direct kwalificatie voor het WK Ironman met één goed resultaat. Dat is, simpel gezegd, de manier waarop de pro’s dit jaar hun ticket naar Kona verdienden. Thorsten Radde van trirating.com legt het uit.

Was je net gewend aan het bijhouden van ranking reports, komen ze weer met een nieuw kwalificatiesysteem voor professionele atleten op weg naar het WK Ironman op Hawaii. Met goede redenen trouwens. Waar de wereldtoppers met een goed resultaat op het voorgaande WK het ticket al bijna konden boeken, streden nieuwkomers een compleet seizoen in races over heel de wereld om überhaupt te kwalificeren. Resultaat: Kona werd niet het piekmoment van het seizoen, maar het toetje na een iets te copieuze maaltijd. Gevolg: geen topresultaat, wel uitgepierd en dus al 2-0 achter op weg naar het WK van volgend jaar.


Kona Rating Report

Thorsten Radde is een Duitser met een bovengemiddelde voorliefde voor uitslagen en statistieken. Hij heeft bovendien het voorspellen van race-uitslagen van lange afstandstriathlons nagenoeg tot kunst verheven. Het hele jaar houdt hij uitslagen, tussentijden, klasseringen, DNF’s en andere relevante gegevens bij van vrijwel alle professionele atleten. Ter wereld. Gelukkig blijft de sport altijd sport en zit hij er ook weleens naast. De top vijf van de mannen op het EK in Almere was gemiddeld tien minuten sneller dan Radde voorzien had en de winnaar had een andere naam dan voorspeld. Toegegeven, vier van de vijf hoogste finishers stonden ook gewoon in de top vijf van Radde’s rekenmodel en de vijfde uit zijn voorspelling viel uit na materiaalpech. De man weet waarover hij praat. Al die feiten worden in september na veel nachtelijk puzzel- en schrijfwerk omgezet tot het jaarlijkse Kona Rating Report (KRR), inmiddels het alfa en omega voor analisten, voorspellers en cijferbeluste volgers van de Ironman op Hawaii. Het KRR blikt terug op de race van vorig jaar, beschrijft het kwalificatieproces richting het huidige WK en voorspelt hoe raceday zal verlopen. Transition verzorgt later deze week nog tips voor je Kona-pool, gebaseerd op de voorspellingen van Radde.

Kona 2019 Rating Report

Al die feiten worden in september na veel nachtelijk puzzel- en schrijfwerk omgezet tot het jaarlijkse Kona Rating Report (KRR), inmiddels het alfa en omega voor analisten, voorspellers en cijferbeluste volgers van de Ironman op Hawaii.

Het vrouwenpodium van het WK Ironman 2019 (Foto: Jesper Gronnemark/Red Bull Contentpool)

One race, one goal

Wat is er dan veranderd voor de professionals, op weg naar Kona? Sinds 2012 kwalificeerden de pro’s zich op basis van een ranglijst, met punten per Ironman en IM 70.3. Een hoop rekenwerk, want niet elke race leverde even veel punten op. Resultaten op Hawaii waren sterk bepalend en wie daar tegenviel had een pittige klus voor de boeg in het volgende seizoen. Twee ironmans van de slechter beloonde soort winnen was niet altijd genoeg om te kwalificeren, waarna soms een derde goede resultaat nodig was om in Kona te geraken. Gevolg: uitputting. Zorgde het ervoor dat de toppers niet aan de start stonden? Nee, dat over het algemeen niet. Wel zag men soms een pro een slot valideren door een Ironman uit te wandelen, want de Ironman-organisatie eiste minstens één finish in het kwalificatiejaar, ook als in Kona al voldaan was aan de kwalificatie-eis. Wat is er dit jaar anders? Het systeem lijkt weer op de methode van 2011 en eerder. Elke daarvoor in aanmerking komende race mag ‘slots’ uitdelen, net zoals bij de agegroupers. Wil een pro het betreffende slot niet, omdat hij of zij bijvoorbeeld al gekwalificeerd is, dan gaat het slot in een ‘roll-down’ naar de volgende pro. Je kunt dus geluk hebben en je slot verdienen door vierde of vijfde te worden in een race waar maar twee slots te verdienen zijn en je kunt pech hebben door driemaal op het podium te eindigen in races waar maar één of twee slots te verdienen waren en toch met lege handen staan. Het lijkt vooralsnog vooral een kwestie van je seizoen slim plannen en goed in de gaten houden wat de concurrentie doet.

Els Visser

Er staat dit jaar één Nederlandse professonal aan de start in Kona. Waar Yvonne van Vlerken Hawaii na 2016 links liet liggen en bij de mannen sinds Bas Diederen’s laatste optreden in 2015 niemand de kwalificatie voor elkaar heeft gekregen, is het Els Visser dit jaar wel gelukt. Visser won vorig jaar Ironman Maastricht-Limburg, maar dat was nog voordat het kwalificatiejaar voor Kona 2020 begon. In Maleisië werd Visser dit seizoen vierde, in Taiwan derde en de kwalificatie kwam tot stand in Cairns, waar ze vijfde werd in een sterk veld, met drie slots te verdelen. Winnares Teresa Adam won haar tweede Ironman van het jaar, maar liet het slot ook twee keer lopen. De nummer twee Sarah Crowley was al gekwalificeerd en daarmee lag de weg open voor Els Visser, die het slot accepteerde en daarmee haar kwalificatie veiligstelde. Thorsten Radde becijferde overigens dat ook met het oude systeem nog in werking, de kwalificatie van Visser goed gekomen zou zijn. In augustus werd Visser tweede op de IM 70.3 in Zell am See en die punten zouden nog meegeteld hebben, net als het resultaat in Maleisië en Taiwan. Voordeel voor Visser was nu dat ze in juni al duidelijkheid had, de rest van haar seizoen vrijer kon plannen en zich helemaal op Kona kon richten. Een uitstapje naar Challenge Roth (zevende) en de Allgäu Triathlon (winst op de halve) konden derhalve zonder Kona-stress ingepast worden.

Els Visser na Ironman Cairns (Foto: Els Visser)


Sebastian Kienle is elk jaar een podiumfavoriet in Kona (Foto: Jesper Gronnemark/Red Bull Contentpool)

Bye-bye?

Is de nieuwe kwalificatiemethode zaligmakend? Thorsten Radde denkt van niet. Hij stelt bijvoorbeeld een aantal wijzigingen voor, om meer duidelijkheid en minder speculatie te bewerkstelligen. Wat wel opvalt, is dat gedacht werd dat de het slot-allocatiesysteem ervoor zou zorgen dat pro’s die tijdens een race merken dat een slot niet meer binnen bereik lag, uit zouden stappen om op korte termijn ergens anders te starten, waarmee het percentage DNF’s hoger zou liggen dan in het rankingsysteem van voorheen. Daarvan is volgens Radde voorlopig geen sprake. Het uitstap-percentage ligt dit jaar in lijn met de afgelopen jaren: rond de 26% bij de mannelijke pro’s en rond de 16% bij de vrouwen.


 

Dit artikel hoort bij de Kona-special 2019 van Transition. Elke dag brengt de redactie nieuws en achtergronden over het WK Ironman op Hawaii. Lees ook ons Kona-blog met nog veel meer insights over de jaarlijkse hoogmis van de triathlonsport!

Deel dit artikel


Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.