Het geheim
van het
Kwart(je)
Sommige triathlons zijn echte pareltjes, daar wil je aan de start staan. Kwart(je) & Trio Triathlon Anna Paulowna is er zo één. Het evenement is al 40 jaar een succes. Het geheim van de organisatie? Voorzitter Martien Komen deelt vijf best practices.
1.
Goede sfeer
“Kwart(je) & Trio Triathlon Anna Paulowna staat bekend om zijn goede sfeer, zowel langs de kant als in het deelnemersveld. Het is een hele gemoedelijke wedstrijd waar ruimte is voor iedereen. Aan de start staan altijd hele fanatiekelingen die voor de beste eindtijd gaan, maar zeker ook veel atleten die gewoon lekker bezig willen zijn en voor wie alleen de eigen prestatie telt. Veel deelnemers komen uit de omgeving en mensen komen ook graag terug naar Anna Paulowna. Dat zorgt voor veel vrienden, bekenden, een hoog ons-kent-ons-gehalte en een goede sfeer.”
2.
Ruime opzet
“Het parcours is mede het succes van onze triathlon. Deze is weids, waardoor het niet snel te druk is en we veel deelnemers kunnen hebben. Er kunnen 200 mannen en 80 vrouwen meedoen en de inschrijving zit vaak vol. Daarnaast doen er enkele tientallen trioteams mee. Toen we daar mee begonnen, kreeg het evenement een flinke boost. Het grote aantal deelnemers brengt namelijk ook gezelligheid met zich mee op en rond het parcours. Meer atleten is ook meer toeschouwers.”
3.
Samenwerken
“Een ruim parcours heeft helaas ook nadelen. Er zijn maar liefst tachtig verkeersregelaars nodig en dat is elk jaar een grote uitdaging. We hebben gelukkig een grote vaste kern, maar de laatste tien is altijd een hele zoektocht. Dat verkeersregelaars verplicht een cursus moeten volgen helpt niet mee. Bovendien valt ons evenement dit jaar in de zomervakantie, waardoor sommige mensen nog weg zijn. Het is belangrijk om van je netwerk gebruik te maken en waar mogelijk samen op te trekken met andere triathlons en evenementen. Mogelijk kun je verkeersregelaars uitwisselen. Elke vrijwilliger is er één.”
4.
Groot, maar klein
“Het is misschien een dooddoener, maar een goed bestuur is bepalend voor het succes van je evenement. Wij hebben een enthousiaste club van zeven mensen en nog eens honderd vrijwilligers (EHBO’ers, reddingszwemmers, verzorgingsposten onderweg, een op- en afbouwploeg en de watersportvereniging met boten). De kunst is om enerzijds groot te denken en anderzijds klein te blijven. Houd je evenement lokaal. Dan zijn ook plaatselijke ondernemers bereid om bij te dragen. Dat hoeft niet om grote sponsorbedragen te gaan; elke bijdrage telt. Zo houden we het inschrijfgeld laag en het evenement aantrekkelijk voor deelnemers.”
5.
Vernieuwing
“Na veertig jaar moet je ook weer eens iets nieuws proberen. Zo gaan wij dit jaar voor het eerst een jachtstart organiseren. Dat betekent dat de vrouwen vijftien minuten – het verschil tussen de snelste man en snelste vrouw afgelopen jaar – eerder starten dan de mannen. Daarmee hopen we dat we het wedstrijdelement tussen de mannen en vrouwen versterken. Ook verwachten we hiermee een compactere finish te realiseren. Dat is niet alleen leuk voor de atleten, maar ook voor het publiek.”
Jeannet Pennings
Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel