Lifestyle

Grenzen verleggen begint aan de basis

Vivian Ruijters

Vivian schrijft met enige regelmaat artikelen voor Transition, vooral op het gebied van lifestyle.


Leestijd: 7 min

De winter is een ideale periode om te werken aan je basis. Maar wat houdt dat precies in en hoe kan dit je komend seizoen verder brengen? Loopexpert Honoré Hoedt legt graag uit hoe het werkt. En hij heeft ook nog een aantal triathlonspecifieke tips.

 

Ook voor trainer Honoré Hoedt is 2020 een compleet ander jaar geworden dan vooraf gedacht. Zoals voor triatleten de wedstrijden wegvielen, was het ook voor hem als coach schakelen en zoeken naar manieren om voor zijn atleten alternatieven te bieden. “Het belangrijkste hierbij was dat we doelen bleven stellen. Perspectief is wat je nodig hebt.” Met de winter voor de deur volgt weer een wedstrijdloze periode die volgens Hoedt ideaal gebruikt kan worden. “Je kunt nu je grenzen gaan verleggen door te werken aan je basis.”

 

Maar eerst nog even terug naar afgelopen jaar. Hoe is hij met deze bijzondere periode omgegaan? “Die eerste golf was onverwachts en als je opeens geen training meer mag geven aan een groep, dan is dat een uitdaging en moet je improviseren. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk vast te houden aan de bestaande structuur. We hebben op dezelfde tijden en dagen getraind. De atleten liepen alleen of op gepaste afstand. Ik fietste dan rond in het bos en gaf aanwijzingen als ik ze tegenkwam. Voor iedere training maakte ik een vlogje en legde hen de bedoeling van de training uit. Ik probeerde ze op die manier te motiveren.”

De scherpte was er niet meer. Ik ben toen vrij snel begonnen om op onze trainingsrondjes races te organiseren.

Honoré Hoedt

Toch bleek het lastig om de atleten scherp te houden bij gebrek aan een duidelijk doel. “De scherpte was er niet meer. Ik ben toen vrij snel begonnen om op onze trainingsrondjes races te organiseren. Ze moesten om de paar minuten starten, de tijd werd geklokt en ik maakte daar ranglijsten van. En vanaf dat moment merkte ik dat iedereen enorm vooruit ging. Dat ben ik daarna op verschillende locaties gaan doen. De bezieling en motivatie nam enorm toe bij de atleten. Als er geen wedstrijden zijn moet je ze inbouwen, je hebt dat nodig als sporter.” Op het moment dat het weer mogelijk werd om deel te nemen aan wedstrijdjes, stonden de atleten van Hoedt er. “Ze liepen allemaal persoonlijke records.”

Die les is volgens Hoedt eenvoudig door te trekken naar deze winterperiode. Ook nu is het zaak om als atleet en coach doelen te stellen voor punten die je wilt verbeteren. “Zorg dat je die tussendoelen heel scherp stelt, zodat er perspectief is om te trainen want als dat er niet is dan kan het inkakken. Dan kun je  de kilometers nog wel maken, maar de beleving ontbreekt. Dan wordt het ook niks, je hebt die beleving echt nodig.”


Basis opbouw

Naast dergelijke prikkels om de atleten te scherp te houden is het volgens Hoedt vooral zaak om aan de basis te werken. Dat klinkt goed, maar wat houdt dat nu precies in? “Dit is een periode om veel kilometers te maken. Die doe je dan wel langzamer. Neem als voorbeeld dat je 40 minuten op een 10 kilometer loopt. Dit betekent dat je je duurlopen op ongeveer 11,5 tot 12 kilometer per uur loopt. Dat is heel langzaam, dus dan kun je veel kilometers maken. In deze periode loop je ongeveer 80 procent van je kilometers in dit tempo. Voor de tempotrainingen kies je niet je wedstrijdtempo van 15 km/u, maar ga je op 13,5 of 14 km/u zitten. Je moet precies tussen je rustige duurlooptempo en je 10km-snelheid in gaan zitten. Dat loopt heel freewheelend, dat is een heerlijk gevoel om te trainen.”

Voor die tempotrainingen houdt Hoedt vaak herhalingen van 3 minuten aan, met 1 minuut pauze. “In de daaropvolgende weken laat je het aantal herhalingen toenemen, dus niet de snelheid. Als je nu 8 keer 3 minuten doet, dan doe je over een paar weken 10, 12 of misschien wel 15 herhalingen. Als je een goede loper bent, dribbel je de pauze. Als je niet zo’n goede loper bent kun je beter wandelen, zodat je beter herstelt.” Het advies is om tussendoor een aantal meetmomenten in te bouwen, om je progressie in de gaten te kunnen houden. Hoedt adviseert een periode van 6 weken, die je begint met een 10km-test. Doe na 3 weken nog een 5-kilometertest en 3 weken later weer een 10km. “Je zult zien dat je dan een mooie stap gemaakt hebt.”

De algemene opzet voor de basistraining bestaat dus vooral uit veel rustige kilometers maken in deze periode, aangevuld met een aantal tempotrainingen en tussentijdse meetmomenten. Maar zijn er ook nog specifieke aandachtspunten voor triatleten? Is er bijvoorbeeld nog een manier om de specifieke vermoeidheid te trainen van de triathlon, waarbij de triatleten al met vermoeide benen aan het looponderdeel beginnen? Volgens Hoedt is dat een denkfout en zou je dit anders moeten benaderen. “De kunst is dat je minder moe wordt van de twee eerdere onderdelen en dat je basisniveau dusdanig goed is dat je minder vermoeid aan dat laatste onderdeel begint. Vergelijk het met een 800m-loper die zegt dat hij of zij er in de laatste 200m helemaal doorheen zit. Je moet dan niet gaan trainen om die laatste 200m te verbeteren. Je moet dat stuk daarvoor trainen zodat je die laatste 200m minder moe ingaat.”


In de daaropvolgende weken laat je het aantal herhalingen toenemen, dus niet de snelheid. Als je nu 8 keer 3 minuten doet, dan doe je over een paar weken 10, 12 of misschien wel 15 herhalingen.

Honoré Hoedt

Hoedt wil daar meteen nog een andere overweging aan toevoegen voor triatleten. “Ik heb het gevoel dat triatleten vaak het hele jaar door een beetje hetzelfde trainen. Het aantal keren zwemmen, fietsen en lopen is gelijk en ook de hartslagzones zijn gelijk. Ik zou willen adviseren om eens een periode echt op het lopen te focussen. Je gaat die periode 6 keer per week lopen en ziet dan ook dat je progressie maakt. Als je iedere periode hetzelfde traint, dan denkt jou lichaam: “nou, slaap lekker, dat gaat wel goed zo”. Je moet je lichaam shocken. Als je een periode meer zwemt, meer fietst of meer loopt, leg je veel meer accenten. En dit is misschien een hele mooie periode om een accent te leggen op meer lopen. En vervolgens rond je dat af met een halve marathon of een 10km, afhankelijk of je traint voor de kwart, de halve of de hele triathlon. Na zo’n periode met veel looptrainingen zullen je benen moe aanvoelen. Ga dan een periode meer zwemmen en zorg dat je het lopen onderhoudt.”


Tot slot kijkt Hoedt ook nog even voorbij de komende winterperiode. Ook daar heeft hij een eigen visie op. “Wat mij opvalt is dat triatleten ongelooflijk veel wedstrijden hebben in de zomer. Als je veel wedstrijden hebt, dan stagneert je vooruitgang. Je bent dan alleen maar aan het oogsten. Ik ben meer iemand van om de 2 of 3 weken een wedstrijd. Het liefst 3 weken, dan kun je 3 dagen voor en na de wedstrijd een beetje uitrusten en daartussen weer 2 weken hard of goed trainen. Anders heb je geen energie over om vooruit te gaan. Daarom is het des te belangrijker dat je in deze periode niet altijd hard traint, maar juist de zones daaronder enorm verbetert. Als jij ieder jaar een lactaattest doet, dan wil je iedere keer progressie zien. Je wilt fundamenteel vooruitgaan. Die vooruitgang zit hem in die onderste hartslagzones, niet in die bovenste.”

Hoedt pleit er daarom voor om bij een drukke wedstrijdagenda terug te grijpen naar de basistraining. “De wedstrijd is je snelle training en tussendoor ga je terug naar herstel door middel van rustige duurloopjes. Na een intensieve training valt er al vijf dagen niets intensiefs meer te doen. Alles wat je dan intensief doet, vertraagt het herstel. Als je per se weer een wedstrijd wilt doen binnen 1 of 2 weken, valt er niks anders te trainen dan duurloopjes want iedere wedstrijd neemt een beetje basis weg. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en dat krijgt het anders niet.” Het is belangrijk dat je dat vertrouwen hebt en dat je harde werk al gedaan hebt.


CV: Honoré Hoedt

Honoré Hoedt coacht al 40 jaar, is Mastercoach NOC*NSF, coachte 6x op de Olympische Spelen, was 14 jaar bondscoach bij de Atletiekunie en 3 jaar in Noorwegen. Zijn pupillen wonnen 8x goud op EK’s en Sifan Hassan won de wereldtitel indoor op de 1500 meter met Hoedt als coach. Hoedt coachte ook triatleten als Thea Sybesma en recent Lars van der Knaap en Thomas Creemers.

Hoedt is oprichter van Loop expertise centrum RTC Loopland Gelderland en verzorgt scouting op scholen, bijscholing en lezingen “RunningFUNdamentals” voor gymleraren, fysio’s, coaches; opleiding van regionale talenten tot nationaal en internationaal niveau. Hij heeft tevens een APK hardloopscreening voor trainers en atleten: leren efficiënt en blessurevrij te lopen met accent op het juiste looptempo; (easy going), core en stabiliteit en juiste looptechniek.

Kijk eens op looplandgelderland.nl


 

Dit artikel is onderdeel van de special Beter Worden

Deel dit artikel


Vivian Ruijters

Vivian schrijft met enige regelmaat artikelen voor Transition, vooral op het gebied van lifestyle.

___ blessurepreventie

___ hardlopen

 

Lopen doe je zo

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.