'Geen seconde om bij te komen'
Wie van actie houdt, moet zeker eens een aquathlon (oftewel zwemloop) overwegen. Lekker een half uur all out gaan, zoals Maaike Vooren het omschrijft. Zonder een moment om je hartslag te laten zakken. En het valt goed te combineren met triathlons, weet Silke de Wolde. ‘Een mooie extra wedstrijdprikkel dus.’
De 32-jarige Maaike Vooren deed in coronatijd voor het eerst een aquathlon. “Dat was tijdens de kwalificatiewedstrijd in Sittard in 2020. Het was vooral om maar een wedstrijd te kunnen doen en weer eens lekker te racen. Ik kwam via via achter deze wedstrijd, want eigenlijk had ik daarvoor nog nooit van aquathlon gehoord. Verrassend genoeg plaatste ik me voor het EK in Almere. Dat ging uiteindelijk niet door, maar het smaakte daarna wel naar meer.”
Laagdrempelig
Maaike heeft haar roots in de zwemsport liggen. Toen ze in 2017 begon met fietsen, was het een kleine stap om ook het lopen op te pakken. “Ik zie mezelf vooral als triatleet. Echte specialisten in aquathlon zijn er denk ik niet. Wat de sport anders maakt dan triathlon is dat je geen moment hebt om je hartslag te laten zakken. Het is een half uur all out gaan met geen seconde om bij te komen.” Toch noemt Maaike aquathlon laagdrempelig. “Je hebt er weinig voor nodig. Zeker als je een zwemachtergrond hebt, is aquathlon een mooi onderdeel om mee te beginnen wanneer je bijvoorbeeld triathlonambities hebt.”
“Meteen vanuit het water is het lastiger om je schoenen aan te krijgen dan vanaf de fiets.”
In 2023 deed Maaike mee aan het WK op Ibiza. “Hier behaalde ik een 16e plaats in het grootste en sterkste veld waarin ik internationaal heb geracet. Ik was ook nog eens de beste Nederlandse deelnemer, ondanks dat ik bij het inlopen nog behoorlijk door mijn enkel was gegaan. Dat resultaat had ik dus zeker niet meer verwacht. Daarmee kwalificeerde ik me voor de Beach Games later dat jaar. Helaas hoorden we drie weken voor de Beach Games dat deze niet doorgingen wat dan weer een enorme teleurstelling was.”
Wissel oefenen
(Tri)atleten die een aqathlon overwegen adviseert Maaike om de wissel goed te oefenen. “Meteen vanuit het water is het lastiger om je schoenen aan te krijgen dan vanaf de fiets. Bovendien ga je lopen met water in je schoenen, waardoor je soms gaat glijden, zeker in combinatie met talkpoeder. Zorg dus dat je weet hoe je schoenen zitten met natte voeten.”
Maar al met al is aquathlon volgens haar misschien wel het beste onderdeel voor kinderen om kennis te maken met multisport. “Ouders hoeven niet meteen een dure fiets aan te schaffen en het ‘beste’ materiaal is dus minder belangrijk. Eigenlijk heb je alleen een badpak of zwembroek en hardloopschoenen nodig om mee te kunnen doen. Dit onderdeel zou dus zeker bij deze doelgroep veel meer gepromoot mogen worden.”
Goed te combineren
De 23-jarige Silke de Wolde is het daar volledig mee eens. “Het zou leuk zijn als meer mensen aquathlon opnemen in hun wedstrijdplanning. Hierdoor komen er sterkere en bredere startvelden en dat maakt de wedstrijd alleen maar leuker en spannender.” En een voordeel volgens haar: “Je hoeft niet te kiezen tussen triathlon of aquathlon, het is heel goed te combineren.”
Dat is dan ook wat zij zelf doet. “Ik vind aquathlon een mooie aanvulling op triathlon. De wedstrijdinsteek is net wat anders door de korte wedstrijdduur en het in verhouding langere zwemonderdeel. Doordat de wedstrijd kort is, herstel je snel en valt het dus ook goed te combineren met triathlonwedstrijden. Een mooie extra wedstrijdprikkel dus!”
“Doordat de wedstrijd kort is, herstel je snel en valt het goed te combineren met triathlons.”
Groot evenement
Silke deed als junior mee aan een zwemloop in Amersfoort en plaatste zich onverwachts voor het WK aquathlon voor junioren in Spanje. “De deelname aan deze internationale race beviel erg goed en zodoende ben ik aquathlon blijven doen.”
Aquathlon is een van de onderdelen van de Beach Games waar Silke in 2019 in Doha (Qatar) aan meedeed. “Dat was heel bijzonder. Niet alleen vanwege het format (loop-zwem-loop) en de warme wedstrijdomstandigheden (een watertemperatuur van 32 graden en nog hogere luchttemperatuur), maar ook omdat het een groot evenement was. Sporters uit veel verschillende landen en sportdisciplines kwam je elke dag tegen op het wedstrijdterrein en in het hotel.”
Jeannet Pennings
Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel