Training

Fietsen
én gamen
met Zwift

Leestijd: 3 min

Als je er zelf nog niet verslaafd aan bent, dan kom je het ongetwijfeld dagelijks tegen op je Strava-tijdlijn: Zwift. Deze virtuele wielergame heeft afgerekend met het imago ‘saai’ en ‘geestdodend’ van binnen fietsen. Maar wat is het nu precies? En heb je per definitie een dikke portemonnee nodig of kun je ook low budget ‘zwiften’?

 

In het artikel ‘Binnen beter (worden)’ schreven we al over de voordelen van indoor fietsen. Je bent niet afhankelijk van het weer, kunt heel doelgericht en efficiënt trainen, je fiets blijft schoon en je kunt gewoon trainen terwijl de kinderen op bed liggen. Daarbij maakt Zwift het allemaal net iets leuker, realistischer én dynamischer.

"Je kunt bergen beklimmen of sprinten op een manier die heel echt aanvoelt."

Als gebruiker van Zwift fiets je op een indoortrainer in een virtuele wereld met of tegen andere Zwift-gebruikers over de hele wereld. Hoe werkt dat? Jouw indoortrainer wordt verbonden met je laptop, pc of tablet. Voor een nog intensere ervaring kun je daar zelf nog een (groter) scherm op aansluiten. Daarop zie je dan de inspanningen die jij op je indoortrainer levert en je ziet jezelf door een virtueel landschap fietsen.

Gaat de weg omhoog? Dan voel je de weerstand toenemen. Rijd je pal achter iemand anders? Dan gaat het fietsen een stuk makkelijker. Dat effect wordt sterker naarmate jouw peloton groter is. Je kunt bergen beklimmen of sprinten op een manier die heel echt aanvoelt. Daarbij kun je dus strijden tegen of trainen met andere Zwift-gebruikers. En ja, dat kan ook een professionele triatleet of wielrenner zijn.

Beeld: Zwift

Om te beginnen

Voordat je van start kunt gaan, heb je een paar zaken nodig.

  • een fietstrainer of rollers
  • een cadans- en snelheidssensor met ANT+ of bluetooth (als je geen smarttrainer hebt)
  • een computer, laptop of mobiele device
  • een ANT+- of bluetooth-ontvanger, als je device die functionaliteit niet ingebouwd heeft
  • een abonnement op Zwift (probeer 25 virtuele kilometers gratis uit voordat je een maandlidmaatschap aangaat)

En natuurlijk een fiets, kleding, schoenen, water, een handdoek en eventueel een hartslag- of vermogensmeter. Die laatste twee zijn overigens bij het meedoen aan door Zwift georganiseerde races verplicht om in het klassement opgenomen te worden. Over de voordelen van een smarttrainer in combinatie met Zwift vertelt Tacx je trouwens meer in deze blog.

Extra leuk

Zwift begon ooit met één rit op het virtuele eiland Watopia, maar inmiddels is er keuze te over. Niet alleen qua omgeving, maar ook qua hoogteprofiel. Daarnaast zijn er diverse trainingsschema’s en testen beschikbaar. Wil je tegen anderen racen? Dat kan op je eigen niveau (A tot E), waarbij Zwift je helpt om dat niveau te bepalen. Juist geen zin in competitie? Dan kun je deelnemen aan de zogenaamde ‘social rides’. En dan zijn er nog allemaal functies in Zwift die de fietservaring nog leuker maken. Chatten met andere gebruikers bijvoorbeeld, maar ook het customizen van je outfit en het verzamelen van punten (met elke kilometer die je rijdt), waarmee je je fiets kunt upgraden.

Low budget ‘Zwiften’

Heb jij geen groot budget beschikbaar, maar wil je wel graag met Zwift aan de slag? Tacx schreef eerder de blog ‘Zwift on a budget’ en zette daarin onder meer de goedkoopste opties op een rij. Let op: echt goedkoop wordt het nooit, maar er zijn wel wat mogelijkheden om jezelf niet direct het faillissement in te fietsen!

Redactietips

De fanatieke ‘Zwifters’ op de redactie hebben ten slotte nog vier tips voor jou. Doe er je voordeel mee.

  1. Zorg voor een goed geventileerde ruimte. Zonder rijwind verdampt jouw zweet binnen veel minder makkelijk dan wanneer je buiten fietst. Zet een raam of deur open, of gebruik een ventilator. Je huisgenoten zullen je ook dankbaar zijn.
  2. Je kunt je per maand abonneren op Zwift. Je account blijft gewoon in tact als je je abonnement op pauze zet en ook alle getrainde kilometers, je verzamelde truien en je bijeen gespaarde materiaal blijven voor jou bewaard totdat je weer terug komt.
  3. Organiseer een meetup met je vrienden. Lekker bijkletsen terwijl jullie samen virtuele kilometers maken. Moet er tegelijkertijd door jullie een voorgeprogrammeerde training worden afgewerkt, dan is daar een slimme hack.
  4. Met de Zwift Companion app op je telefoon bestuur je een aantal features uit de game eenvoudig terwijl je trapt. En ook buiten Zwift is de Companion app handig, bijvoorbeeld om een meetup aan te maken, events te bekijken (en meedoen) en ‘Ride on’s’ uit te delen aan je Zwiftende vrienden terwijl je zelf aan het werk bent of op de bank zit.

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.