Lifestyle

De spelen die wel doorgingen

Leestijd: 3 min

Er was veel internationale druk voor nodig om het IOC te bewegen de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio niet te laten plaatsvinden in 2020. De hoop in vele sportharten die vier jaar groeit, de blijdschap van de fans, het vakmanschap van de lokale organisatie, alles wordt een jaar uitgesteld. Transition blikt dan maar terug op de Spelen die wel doorgingen. En “we” waren er elke editie bij. Niet altijd met veel succes trouwens. Mooie platen leverde het gelukkig wel op.

Sydney, 2000

Australië

Triathlon is volwassen geworden! In minder dan drie decennia is de sport van niets naar de top van de Olympus geklommen. Met het wereldberoemde Opera House als decor ziet de wereld hoe Simon Whitfield namens Canada en Brigitte McMahon namens Zwitserland de eerste gouden medailles omgehangen krijgen. Nederland is erbij met Wieke Hoogzaad, Silvia Pepels, Ingrid van Lubek, Eric van der Linden, Rob Barel en Dennis Looze. Elders las je eerder al hoe Louis Delahaije 20 jaar later terugkijkt op Sydney 2000.

Athene, 2004

Griekenland

De Atheense nazomer is in 2004 genadeloos heet. Kiwi Hamish Carter verslaat zijn landgenoot Bevan Docherty in de strijd om het goud. Kate Allen, uitkomend voor Oostenrijk, maakte er in Vouliagmeni een bloedstollende inhaalrace van en sleepte de gouden medaille voor de voeten van Hades weg en verwees haar voormalige landgenote Loretta Harrop naar het zilver. Wieke Hoogzaad wordt 25e, Tracy Looze 29e.



Alamy.com

Beijing, 2008

China

Wie terugdenkt aan de Spelen van Beijing doet dat meestal niet met de gedachte aan Lisa Mensink. De Canadees-Nederlandse raakte betrokken bij een valpartij op de fiets en was op slag kansloos voor een goed resultaat. Sander Berk was de eerste Nederlandse man sinds 2000 die zich wist te kwalificeren en de laatste tot op heden. Wie terugdenkt aan de Spelen van Beijing denkt wel makkelijk aan het gouden koppel Frodeno-Snowsill. De lange Duitser imponeerde een elitegroepje terwijl zijn latere vrouw vanaf de start van het looponderdeel de benen nam. De vonk tussen de gouden echtelieden sprong echter pas in 2010 over en had daarna ook wel wat tijd nodig om het nog altijd brandende vuur te doen ontbranden. Je kunt niet overal kampioen in zijn.

Londen, 2012

Groot-Brittannië

Terwijl de broers Brownlee het thuis­publiek in extase brachten met een ziedende afvalrace waarin alleen de Spanjaard Javier Gomez overeind bleef, was er bij de vrouwen een jong Nederlands tweetal dat zich voor het eerst toonde op het hoogste niveau, op weg naar WTS-podiumplekken in later jaren. Tussen Rachel Klamer (36e) en Maaike Caelers (41e) eindigen Daniela Ryf en Gwen Jorgensen. Flora Duffy eindigt een paar plekken lager. Het goud is, je weet wel, na die epische fotofinish, voor Nicola Spirig. Lisa Nordén wordt eerste verliezer. Een paar jaar later kwam Rachel Klamer beide vrouwen nog ergens op een podium tegen als eerste Nederlandse medaillewinnaar ooit op de Europese Spelen.

Rio de Janeiro, 2016

Brazilië

Rio 2016 is een nieuwe mijlpaal voor de triathlonsport. Aan het programma van de Paralympische Spelen wordt triathlon toegevoegd. Martin Schulz is de eerste paralympiër die de finish passeert als triatleet. Jetze Plat en Geert Schipper bezorgen Nederland goud en zilver in de rolstoelklasse. En terwijl het test-event een jaar eerder nog in ongedwongen, typisch Braziliaanse strandsferen verliep, zijn de triatleten op Ipanema Beach in 2016 streng afgeschermd. Rachel Klamer toont er haar volwassenheid als atlete en knokt zich naar het beste Nederlandse resultaat ooit op de Olympische Spelen: tiende. Alistair Brownlee zorgt voor een unicum door zijn gouden medaille van vier jaar eerder te prolongeren. Broer Jonathan klimt een trapje van brons naar zilver. Gwen Jorgensen onttroont Nicola Spirig als kampioene en voorkomt daarmee dat hetzelfde gouden duo als in Londen op het podium zou staan.


 

Dit artikel is onderdeel van de special Nieuwe Wereld   

Deel dit artikel


Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.