Gezondheid

Hoe dicht komt de vrouw bij de man?

Leestijd: 4 min

De populariteit van ultraduursporten is de laatste tientallen jaren gestegen, inclusief een significante toename onder vrouwen. Veel vrouwen blijken er in uit te blinken. Er zijn zelfs enkele vrouwen in staat om hun mannelijke tegenpolen te overtreffen. Hoe kan dit? Marije van Brenk van @depacepartner dook in een viertal onderzoeken.

 

Fysiologische, hormonale en genetische factoren zorgen ervoor dat vrouwen in veel sporten in het nadeel zijn ten opzichte van mannen. Vrouwen hebben een kleiner hart, kleinere longen en longcapaciteit, minder testosteron, minder spiermassa en kleinere spieren in verhouding tot lichaamslengte [1]. Maar wat in het voordeel speelt, is het vrouwelijk lichaamsvet. Deze vetvoorraden zijn belangrijk als energievoorziening (brandstof) tijdens lange aerobe inspanningen.

Overbruggen

Onderzoeken lijken het voordeel dat vrouwen hebben tijdens lange aerobe inspanningen te bevestigen. Deze onderzoeken werden verricht in vier verschillende sporten waarin lange duur centraal stond: ultrafietsen, ultralopen, langeafstandzwemmen en triathlon. “Ultraraces waren in het verleden vooral het domein van mannen”, vertelt Van Brenk. “Maar uit de onderzoeken die ik heb beoordeeld, blijkt dat in deze tak van sport de vrouwen de prestatieverschillen langzaam maar zeker aan het overbruggen zijn.”

Bij langere wedstrijden, zoals de Ironman of ultratriathlons, is de prestatiekloof tussen mannen en vrouwen kleiner dan bij kortere afstanden.

Zo zijn eindtijden tussen mannen en vrouwen in triathlon over de jaren heen aan het afnemen. Ze variëren momenteel tussen 12 en 18% (afhankelijk van de afstand, het format en niveau; elite/agegroupers) [3]. Bij langere wedstrijden, zoals de Ironman of ultratriathlons, is de prestatiekloof tussen mannen en vrouwen kleiner dan bij kortere afstanden. Ook in het ultrafietsen en -lopen blijkt: hoe langer, hoe meer in het voordeel van vrouwen. Bij fietsen geldt hoe hoger het aantal fietsmijlen, des te kleiner de prestatiekloof. Het gat was het grootst in de 100-mijlsraces (160 kilometer) en kleiner voor langere afstanden, zoals de 200-, 400- en 500-mijlsraces [4].

Minder weerstand

Bij de vier beoordeelde onderzoeken is het prestatieverschil tussen mannen en vrouwen het kleinst bij het zwemmen over de lange afstand (+30 kilometer). Vrouwen zijn zelfs in staat om in watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden mannen te overtreffen. Er zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Eén daarvan is vetmassa. Vrouwen hebben over het algemeen meer vetmassa wat fungeert als een isolatielaag tegen de kou. Daarnaast heeft de vrouw meer drijfvermogen door een voordelige verdeling van lichaamsvet, waaronder in de heupregio, dat voor minder weerstand in het water zorgt [2].

Een ander voordeel op de lange afstand, is dat vrouwen in vergelijking met mannen meer langzame spiervezels hebben. Deze worden ook wel type 1 spiervezels genoemd. Van Brenk: “Volgens sommige onderzoeken komen deze ‘slowtwitch’ spiervezels 7 tot 23% meer voor bij vrouwen. Ze zijn rijk aan mitochondriën: energiefabriekjes die gebruikmaken van zuurstof, aerobe verbranding, voor het opwekken van energie. Ook zijn deze spiervezels goed doorbloed, wat op de lange afstand van essentieel belang is.”

Andere behoefte

Vetmassa en ‘langzame’ spiervezels maken dat vrouwen dichter bij mannen in de buurt blijven in ultraduursporten dan in inspanningen over kortere afstand [3]. “Dat bepaalde fysieke kenmerken voor vrouwen in hun voordeel spelen, is belangrijke informatie voor coaches”, benadrukt Van Brenk. “Coaches kunnen rekening houden met een andere behoefte aan herstel. Het gegeven dat vrouwen meer type 1 spiervezels hebben, levert minder perifere vermoeidheid op bij lange duurtrainingen, bijvoorbeeld bij ultralopen. Daarnaast kan het de wedstrijdkeuze beïnvloeden. Het aeroob vermogen komt vooral goed tot zijn recht op een vlak parcours.”

“Het is naar mijn mening niet de vraag of, maar wanneer vrouwen de prestatiekloof dichten.”

Nu rijst de vraag in hoeverre vrouwen het ‘gat’ naar mannen kunnen dichten. “Lastig te zeggen. Het is naar mijn mening vooral de vraag ‘wanneer’ vrouwen de prestatiekloof dichten. De onderzoeken wijzen erop dat naarmate de afstand in sport groter wordt, vrouwen de prestaties van mannen kunnen evenaren. Dit zou betekenen dat er onder bepaalde omstandigheden een omslagpunt komt waar vrouwen beter kunnen presteren dan mannen. Hiervoor is meer onderzoek nodig waarin vrouwen niet meer worden gezien als ‘kleine mannen’, maar worden erkend als atleten met voor- en nadelen van hun specifieke fysiologische kenmerken. Het plafond is nog lang niet in zicht, dus ik ben benieuwd waar we over tien jaar staan.”

Vrouwen zijn geen kleine mannen

Dat vrouwen geen kleine mannen zijn, en in onderzoeken dus vaak over het hoofd werden gezien, wordt langzaam maar zeker duidelijk. Dat komt ook door de openheid van sporters. Zo vertelde Jutta van Leerdam onlangs in de media over haar lichamelijke ongemakken als ze ongesteld is en dat die ongemakken haar prestaties negatief beïnvloeden. Lees ook het artikel ‘Menstruatieklachten bij vrouwelijke sporters’.

Referenties

    1. Baumgartner, S.; Sousa, C.V.; Nikolaidis, P.T.; Knechtle, B. Can the Performance Gap between Women and Men be Reduced in Ultra-Cycling? J. Environ. Res. Public Health. 2020, 17, 2521
    2. Knechtle B, Dalamitros AA, Barbosa TM, Sousa CV, Rosemann T, Nikolaidis PT. Sex Differences in Swimming Disciplines — Can Women Outperform Men in Swimming? International Journal of Environmental Research and Public Health. 2020, 17, 3651
    3. Puccinelli, P.J.; de Lira, C.A.B.; Vancini, R.L.; Nikolaidis, P.T.; Knechtle, B.; Rosemann, T.; Andrade, M.S. The Performance, Physiology and Morphology of Female and Male Olympic-Distance Triathletes. 2022, 10, 797
    4. Scholz H, Sousa CV, Baumgartner S, Rosemann T, Knechtle B. Changes in sex difference in time-limited ultra-cycling races from 6 hours to 24 hours. 2021, 57, 923

Headerbeeld: iStock

 

 

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.