'Clubliefde
spatte er
vanaf'
Ook bij Aquapoldro Triathlon lag het verenigingsleven dit voorjaar op één oor. Geen trainingen, gecancelde wedstrijden en een dikke streep door de teamcompetities. Net nu de Apeldoornse vereniging, met circa 150 leden, kon gaan shinen in de nieuwe clubkleding. Gelukkig werd daar een goed alternatief voor gevonden.
Toegegeven, recreatiegebied Bussloo klinkt iets minder sexy dan Kapalua Maui Hawaii. Toch kan trainer en bestuurslid Ralph van Dijk van Aquapoldro niet wachten om zich op zaterdag 5 september te melden bij de voetgangersburg van paviljoen De Stronk, om deel te nemen aan het clubkampioenschap. Deze ‘wedstrijdtraining’, zoals de organisatie het kampioenschap liever noemt, bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Na afloop is er koffie, cake en meer. Het moet vooral een leuk en gezellig evenement worden.
Normaal gesproken doen hier jaarlijks zo’n veertig leden aan mee, maar dat aantal zal dit jaar iets hoger zijn. “Alle grote wedstrijden in die periode zijn immers afgelast, denk aan Challenge Almere. Leden die anders in Almere zouden starten, doen nu waarschijnlijk mee aan het clubkampioenschap.”
Kleine domper
Van Dijk zelf had 8 november met rood omcirkeld in zijn agenda: als crosstriatleet had hij zich gekwalificeerd voor het XTERRA World Championchip op Maui, ‘geboortegrond van de off-road triathlon’. Onlangs kreeg hij een mailtje van de organisatie, dat de race vanwege COVID-19 is gecanceld. “Een kleine domper, maar een logische beslissing.”
Van Dijk heeft meerdere petten op bij Aquapoldro: hij is zwemtrainer, jeugdcoördinator en bestuurslid. De Apeldoornse vereniging heeft tien jeugdleden tussen de 12 en 18 jaar oud. Door versoepeling van de maatregelen begin mei mochten jeugdleden tot en met achttien jaar de groepstrainingen weer hervatten, maar daar heeft Aquapoldro vanaf gezien.
“De jeugdleden trainen tussen de volwassenen, maar een keer per maand hebben we zogenaamde triathlon inspiratiedagen. Bedoeld voor kinderen die op een laagdrempelige manier willen kennismaken met deze sport.”
Ralph van Dijk“Sinds de oprichting van de jeugdafdeling trainen jeugdleden tussen de volwassenen”, legt Van Dijk uit. “Van speciale jeugdtrainingen is dus nog nooit sprake geweest. Hoewel, sinds januari hebben we een keer per maand zogenaamde triathlon inspiratiedagen. Deze trainingsdagen zijn vooral bedoeld voor kinderen die nog geen lid zijn, maar op een laagdrempelige manier willen kennismaken met deze sport en onze vereniging. Daar zitten soms kinderen van 5, 6 jaar bij. Echte jonkies dus. De vaste jeugdleden zijn daar meestal ook bij.”
Het is overigens wel de bedoeling dat jeugdleden vanaf september op meer structurele basis samen gaan trainen. Van Dijk: “Je zou kunnen denken aan gezamenlijke zwemtrainingen, minimaal een keer per week. De groep jeugdleden wordt in elk geval iets groter: er zijn vier kinderen van 14, 15 jaar die straks met zekerheid lid gaan worden.”
Elkaar missen
Door die verrekte coronacrisis – en het stilleggen van alle groepstrainingen – begonnen leden van Aquapoldro elkaar na verloop van tijd te missen, merkte ook Van Dijk. Jan Stehouwer, een triathlonmaatje van Van Dijk, bracht hem echter op een idee: een grote clubestafette. “Jan Stehouwer is lid van Triathlon Soest. Ik ken hem uit het crosscircuit, we doen regelmatig mee aan dezelfde wedstrijden. Ik hoorde dat hij een Lente Estafette voor Triathlon Soest had bedacht. Ik dacht: hé, een briljant idee!”
“Honderd leden wilden meedoen. De jongste deelnemer was 12, de oudste 79. Echt iedereen deed mee.”
Ralph van DijkOnder het mom ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ besloot Van Dijk een soortgelijk evenement in Apeldoorn op poten te zetten. Na een peiling bleek dat maar liefst honderd leden mee wilden doen. De deelnemers werden verdeeld over tien teams, elk team kreeg een estafettestokje. In het estafettestokje zaten een potlood en papiertje met daarop de namen en adressen van je teamgenoten. Je mocht zelf weten naar wie je toe wilde rennen of fietsen, onder de voorwaarde dat hij of zij nog niet eerder was bezocht: zo kwam iedereen aan de beurt. Je mocht fietsen of lopen, met of zonder omweg. Het aantal kilometers dat een deelnemer had afgelegd, moest op het briefje worden geschreven. De terugrit naar huis telde niet mee.
Uit de hand
De estafette – die bij elkaar tien dagen duurde – was een groot succes volgens Van Dijk. Aanvankelijk liepen mensen 10 kilometer hard of fietsten rondjes van 45 kilometer, maar net als bij Triathlon Soest liep het al snel uit de hand, denk aan fietstochten van meer dan 300 kilometer of looprondjes van dik 30 kilometer. Van Dijk: “Echt iedereen deed mee: jong en oud, snel en minder snel. De jongste was 12, de oudste 79.”
De groepsapp explodeerde, met vooral veel foto’s en filmpjes van leuke ontmoetingen. De clubliefde spatte er van af. Aquapoldro had op dat moment net een nieuwe sponsor, inclusief nieuwe clubkleding. De leden hadden deze kleding natuurlijk het liefst willen showen tijdens de teamcompetitie en andere wedstrijden. Van Dijk: “Nu grepen ze de estafette aan om de nieuwe kleding aan te trekken. Dat leverde een heleboel leuke plaatjes op.”
Weer trainen
De triatleten van Aquapoldro pikken het verengingsleven nu langzaam weer op. Er wordt weer gezwommen en er wordt weer getraind op de atletiekbaan. Uiteraard volgens de richtlijnen van de NTB en NOC*NSF. Van Dijk zelf heeft afgelopen maanden flink doorgetraind: alleen, maar vooral ook samen met zijn 18-jarige dochter Zoe. Als talentvolle triatlete is ook zij actief in het internationale cross-circuit. “We staken elkaar aan. Als de een geen zin had, motiveerde de ander. Dat werkte goed.” Fietsen deed hij voornamelijk alleen, hardlopen deed hij vier of vijf keer per week samen met Zoe. “Fit blijven en hopen dat 2021 een beter triathlonjaar wordt”, aldus Van Dijk.
Hij hoopt dat de verschillende teams van Aquapoldro volgend jaar weer mee kunnen doen aan de teamcompetities (en dus het nieuwe outfit aan de rest van triatlonnend Nederland kunnen laten zien). Verder hoopt hij dat de trainingen weer normaal hervat kunnen worden en dat hij volgend jaar wél naar Maui kan. Maar eerst het clubkampioenschap, op 5 september. Met koffie en cake na afloop. Hij kan niet wachten.
Lees ook: ‘Clubstilte maakt plaats voor estafette’ (Triathlon Soest), ‘#waarisTVR in tijden van corona?’ (Triathlon Vereniging Rijnmond), ‘Challenges houden het clubgevoel levend’ (Hellas Utrecht) en ‘De Dolfijn traint (ook) online’ (De Dolfijn, Amsterdam).
Jeroen Kreule
Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel