Lifestyle

De agenda van...

Leestijd: 5 min

Drie verschillende sporten, een baan, een relatie en/of gezin, soms ook vrijwilligerswerk en dan nog de tijd vinden voor rust en een sociaal leven. Triatleten hebben vaak veel ballen hoog te houden. Hoe doen anderen dat? In deze rubriek nemen we een kijkje in het dagelijks leven van een actieve triatleet. Jony Heerink-van Roekel neemt ons twee dagen mee op pad.

 

 

Jony Heerink-van Roekel

Geboortejaar: 1986
Vereniging: Hellas Utrecht
Werk: Vakdidacticus (lerarenopleider) aan de Universiteit van Twente
Relatie: Gerjan van Roekel
Kinderen: Jorik (2 jaar), Douwe en Tijmen (10 maanden)
Vrijwilligerswerk: Coach bij LABC/RTC Utrecht
Bezigheden: Volgt TTN3-opleiding
Hobby’s: Naast sport: lego bouwen, puzzelen, spelletjes spelen

Wie is Jony?
Jony is getrouwd met Gerjan en sinds oktober 2020 zijn ze trotse ouders van Jorik. In juli 2021 stond de triatlete uit Amersfoort alweer voor haar eredivisieteam Hellas aan de start van het Nederlands Kampioenschap. Een klein half jaar na dat NK werd ze opnieuw moeder, ditmaal van tweeling Douwe en Tijmen. Sinds 2016 was Jony actief tijdens Europese triathlons en World Cup-wedstrijden. Tot die tijd nam ze ook al eens deel aan internationale duathlons. Sinds de geboorte van Jorik staat sporten niet altijd meer op één. “Tijdens de zwangerschap werd trainen bewegen”, vertelt Jony. Nu is de ambitie voor topsport minder en eigenlijk is die er ook nooit echt geweest. “Ik heb nooit bepaalde doelen gehad, maar keek altijd wat er op korte termijn mogelijk was. Als iets op mijn pad kwam, dacht ik: leuk. Maar het was vooral tof als het lukte, niets moest.”

Maandag

 

werkdag




06:30

De wekker staat op werkdagen om half zeven. Het is altijd een verrassing of we wakker worden van de wekker of van de jongens, die meestal tussen zes en half acht wakker zijn. Als de wekker is gegaan, gaat Gerjan of ik naar beneden om de flesjes en pap klaar te maken. De ander helpt met het aankleden van de jongens.



07:00

Eén voor één komen de jongens beneden. Douwe en Tijmen drinken zelf hun fles en Jorik eet zijn boterhammen. Daarna ga ik zelf eten met één van de jongetjes bij me. De dag van tevoren maak ik alvast de boterhammen klaar, dat scheelt tijd in de ochtenden. Na het ontbijt doen we de jassen van de jongens aan, zetten we Douwe en Tijmen in de kar en gaan we naar de opvang.



07:30

De afstand naar de opvang is slechts een kilometer, maar als er te weinig tijd is gaan de jongetjes in de kar en Jorik mee op de fiets. Bij voldoende tijd gaan we lopend. Dan kan Jorik zelf lopen of gaat hij bovenop de kar zitten. Als ik met de fiets ben, breng ik eerst Jorik naar binnen, want ik kan niet beide jongetjes ook nog vasthouden. Vervolgens breng ik Douwe en Tijmen naar binnen om daarna terug naar huis te fietsen.



08:15

Ik drop de kar thuis en fiets door naar het treinstation. Normaal is maandag een thuiswerkdag (dan heb ik ook de ruimte om één of twee uurtjes wat voor mezelf te doen; meestal even zwemmen), maar vandaag heb ik een stagebezoek in Enschede en studeert er een student af, dus moet ik naar Twente. Ik neem de trein naar Hengelo, lees nog een aantal stageverslagen door en pak in Hengelo een OV-fiets om naar de stagelocatie te gaan.



14:00

Na het bijwonen van de stage, fiets ik naar de Universiteit van Twente voor het afstuderen van een andere student. Daarna fiets ik terug naar Hengelo om de trein naar huis te pakken. Ook op de terugweg probeer ik wat te werken in de trein.



18:00

Bij thuiskomst haalt Gerjan of ik de kinderen op bij de opvang en de ander warmt het eten op. Gerjan heeft gisteravond al gekookt, zodat we op maandag direct kunnen aanschuiven als we thuis komen. Daarna krijgen Tijmen en Douwe nog de fles en kunnen we beneden nog even met elkaar spelen.



19:30

Bedtijd voor de jongens. Vaak lezen we nog even een verhaaltje voor en dan is het de rest van de avond (hopelijk!) vooral rustig. Gerjan fietst vanaf de winter op maandagavond, maar nu hoeft één van ons alleen nog een cadeautje op te halen voor de verjaardag van Jorik.


Dinsdag

 

vrije dag




07:30

Op dinsdag staat er geen wekker. Ik word wakker van de jongens en hetzelfde ochtendritueel vindt plaats. Luiers verschonen, ontbijten en als alle jongens rustig spelen heb ik tijd om de wasbare luiers in de wasmachine te doen en de vaatwasser uit te ruimen. Rond negen uur gaan Douwe en Tijmen, na een schone luier, meestal weer terug naar bed.



09:15

De buurvrouw appt of Jorik even komt spelen, omdat haar kleinzoon er ook is. Jorik is direct enthousiast en met de babyfoon op zak loop ik samen met Jorik naar de buurvrouw. Dat geeft mij de mogelijkheid om even te werken.



10:30

Mijn ouders komen op dinsdag vaak langs om ons met van alles te helpen. Vandaag kwamen ze in alle rust, want Jorik was nog bij de buurvrouw en Tijmen en Douwe lagen nog in bed. Dat geeft mij de kans om even snel het zwembad in te duiken.



12:30

Lunchtijd! Jorik is net teruggebracht door de buurvrouw en Tijmen en Douwe zijn door mijn ouders uit bed gehaald. Als ik thuis kom maak ik direct de lunch en flesjes klaar en daarna kan ik zelf lunchen. Tijmen en Jorik gaan dan naar bed, Douwe probeer ik wakker te houden, omdat ik met hem nog naar de huisarts moet.



13:00

Ik geef Douwe een schone luier en zet hem in de fietskar, zodat we naar de huisarts kunnen. Gelukkig zijn mijn ouders er om bij Tijmen en Jorik te blijven.



15:00

Als de jongens uit bed zijn, krijgen ze wat groente of fruit en daarna gaan we spelen. Het is lekker weer en dan vinden mijn ouders het leuk om nog even op pad te gaan. Bijvoorbeeld om te wandelen naar de speeltuin of kinderboerderij. Soms ga ik mee, maar vandaag bereid ik het eten voor.



17:30

Etenstijd! Daarna vertrek ik naar de looptraining van Hellas. Ik houd er altijd rekening mee dat ik op deze avond niet teveel eet, zodat ik daar tijdens de training geen last van heb. Gerjan en mijn ouders helpen de jongens dan met eten. Soms heb ik na afloop van de training nog overleg met een atleet die ik coach. Bij thuiskomst liggen de jongens al op bed, eet ik nog wat en is het tijd om naar bed te gaan


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #30

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.