Lifestyle

Club van vrijbuiters

Leestijd: 4 min

Zwemmen, fietsen, lopen en misschien nog wat kracht of yoga… je kunt het allemaal op eigen houtje doen of je aansluiten bij een vereniging. Met ruim 130 triathlonclubs in Nederland zit er vast één bij jou in de buurt. Op zoek naar de voordelen van het verenigingsleven traint Transition dit keer mee in Lelystad.

 

Het is even speuren, maar ook Lelystad heeft een triathlonvereniging. Ze zijn niet groot, ze zijn niet heel zichtbaar en ze hebben geen strak georganiseerd trainingsaanbod. Maar wat ze wel hebben is een club fanatiekelingen met een grote liefde voor de triathlonsport. En die passie delen ze graag met elkaar, zo blijkt als ik op een donderdagavond zwembad De Koploper binnenstap. Nog ruim voor aanvang van de training staan in de entreehal al wat mensen met elkaar te praten en het kan niet missen dat dit triatleten zijn. De één met een Ironman-tas over de schouder, de ander in hardlooptenue en weer een ander met een jasje van AV triatlon.

Trainers schaars

Eigen clubkleding heeft Triathlon Vereniging Lelystad niet. Nog niet. Het kersverse bestuur heeft plannen de zichtbaarheid van de club op dit vlak te vergroten. En er zijn meer wensen en ideeën, zoals het opzetten van fietstrainingen en het invulling geven aan de zwemuren. Echter, die plannen vallen of staan met de beschikbaarheid van trainers en die zijn schaars. Vaak komen triathlontrainers uit de eigen geledingen van de club, maar daar zit ook een spanningsveld. De meeste atleten liggen liever zelf in het water dan dat ze aan de badrand staan. Bovendien is bij TV Lelystad, met 41 leden, de vijver om uit te vissen klein.

'Je ontmoet mede-‘gekkies’ die elkaar motiveren en inspireren, je leert van elkaar, en spreekt af om samen te trainen of naar wedstrijden toe te gaan.'

Margalith Goud

Voorlopig moeten de triatleten het hier doen met eens per maand een techniektraining. De overige zwemuren (drie keer per week) vult ieder voor zich in. En het werkt. Waar de één met zijn trainingsschema van de coach aan komt, verzint de ander zelf een programmaatje of zwemt gewoon een uur lang zijn baantjes. Chaotisch? Verre van. Het concept is simpel: de snelle zwemmers liggen in de rechter baan, de minder snelle zwemmers links. En als er vijftien atleten per training zijn, is het ‘druk’.

Seizoensafsluiting

Hoewel het nogal individualistisch klinkt, tref ik vanavond triatleten die niet alleen komen om een uur te zwemmen. Ze praten, delen, lachen, leren en ervaren. De vereniging heeft qua trainingen en events dan wel niet zoveel te bieden, en echt groeien zal de club in deze vorm dan ook niet, maar de huidige leden voelen zich er thuis. Een mix van mannen en vrouwen, wedstrijdgoeroes en recreanten, sprinters en endurojunkies. Allemaal draaien ze een eigen programma richting hun avonturen, maar ze zoeken elkaar ook graag op. Meestal in het zwembad, soms voor een run of fietsrit, en zeker ook bij wedstrijden. Elkaar supporten hoort erbij. Net als een gezellige seizoensafsluiting trouwens, gewoon bij iemand thuis. TV Lelystad, een tikkeltje eigenzinnig, maar vooral een mooie club vrijbuiters.



Marc de Rooy:

‘Fietsen in de polder is een luxe’

Voor Marc de Rooy (54) was triathlon ruim drie jaar geleden een goed alternatief voor alleen hardlopen. De minder eenzijdige belasting helpt hem blessures voorkomen. In 2016 sloot Marc zich aan bij TV Lelystad. “Een gezellig club waar je mensen ontmoet van wie je een hoop kunt leren”, vertelt hij. “Dat is een grote meerwaarde. Ik had nog nooit op een fiets gezeten en was gewend dat het altijd sneller moest. Het eerste dat ik leerde was langzaam lopen. Twee van onze leden zijn triathloncoach, Hylke Sietzema en Lars Karmelk. Lars maakt mijn schema’s, wat helpt om goed gebalanceerd te trainen, zo’n 10 tot 15 uur per week.”

 

Marc doet vooral halve triathlons en wat kwart- en OD-afstanden. “Triathlon is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken en lekker veel buiten te zijn. Duurtrainingen zijn dan ook heel fijn en daar leent onze omgeving zich goed voor. De polder lijkt redelijk dramatisch, maar ik ben het gaan waarderen. Je hebt weinig (kruisend) verkeer en kan je goed concentreren op wat je doet. Dat is echt een luxe van hier fietsen. En ja, soms betekent dat één weg, 10 km lang tegenwind. Daar hoort een ander tempo en andere hartslag bij. Zo simpel is het.”

Margalith Goud:

‘Ik hou van de gezelligheid’

Margalith Goud (45) ervaart sinds zes jaar de gezelligheid van TV Lelystad. “En daar hou ik heel erg van. Het is fijn om met elkaar te zwemmen en niet alles alleen te doen. Je ontmoet mede-‘gekkies’ die elkaar motiveren en inspireren, je leert van elkaar, en spreekt af om samen te trainen of naar wedstrijden toe te gaan. Dat maakt ook dat ik de teamcompetities zo mooi vind. Triathlon is een heel individuele sport; op deze manier beleef je het in teamverband.”

In Lelystad ontbreekt het aan voldoende dames, dus komt Margalith voor TTW uit in de 1eDivisie. Dat betekent al vijf races. Daarnaast stort ze zich graag op de halve afstand en volbracht ze afgelopen twee jaren de hele van Kopenhagen en Almere. “Als ik ergens aan begin, wil ik altijd meer”, lacht Margalith. “Ik train nu gemiddeld 8 uur per week met behulp van een schema van mijn coach. Op weg naar de hele liep dat op tot 20 uur per week. Dit seizoen ga ik voor de halve van Nieuwkoop, maar is het ook wel weer eens fijn om in de zomervakantie niet elke dag te ‘moeten’ trainen. Meer tijd voor gezelligheid.”

TV Lelystad

Naam: Triathlon Vereniging Lelystad
Sinds: 25 januari 1993
Ledenaantal: 41
Dames: 29%
Heren: 71%
Trainingen: 3 x per week
Locatie: zwembad De Koploper
Seizoen: van eind augustus tot en medio juli
’s Zomers: open water én binnen

Kijk voor meer informatie op triathlonvereniginglelystad.nl.


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #24

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.