Challenges
voor het
clubgevoel
Een verbod op fysieke trainingen in clubverband, gecancelde wedstrijden en een dikke streep door de teamcompetities. Ook triathlonverenigingen lijden onder de coronacrisis. Welke alternatieven worden bedacht en hoe houd je het clubgevoel levend? Transition gaat op onderzoek uit en trapt af met Hellas Triathlon uit Utrecht, met meer dan 500 leden de grootste triathlonvereniging van het land.
Een prachtuitvinding, Zoom. Via deze app – ooit in de markt gebracht als videoconferentie software – kunnen leden van Hellas Triathlon wekelijks meedoen aan de functionele kracht & core training. Zo’n 40 Utrechtse triatleten pijnigen zichzelf elke woensdagavond op een matje in de woon- of slaapkamer, met de blik gericht op laptop, iPad of een ander scherm. Chantal en Eline verzorgen de training met veel enthousiasme.
Wie wil, kan de training ook op een later moment doen: hij is te downloaden via onder meer de Facebook-pagina van Hellas. Voorzitter Fons van Workum heeft zelf nog niet meegedaan. “Misschien binnenkort”, zegt hij lachend. “Ik weet hoe de training er uit ziet, want mijn vriendin Meryl doet elke week mee. Door dat vele thuiswerken heb ik soms last van onder meer mijn rug. Op een of andere manier gaat je lijf toch een beetje vastzitten. Voor mij zou het dus ook een goede training zijn.’’
Wedstrijdelement
Daarnaast geeft fietstrainer Mart elke donderdagavond Zwift-trainingen. Van Workum: “Al voor de coronacrisis boden we deze training aan, voor tijdens de wintermaanden. Je merkt nu dat meer mensen graag aanhaken. Verder doen enkele leden af en toe mee aan een ploegentijdrit op Zwift, een idee van triathlonvereniging Dolfijn uit Amsterdam. Zo krijg je toch een beetje een wedstrijdelement, want er wordt maximaal geknald. Iedereen die wil, kan hier trouwens aan meedoen. Een fantastisch initiatief.”
“We communiceren we minimaal één keer in de week, via verschillende online kanalen. Het is een goede manier om het clubgevoel te behouden.”
Fons van WorkumDe bestuursleden van de Utrechtse triathlonvereniging hebben wekelijks contact met elkaar. “Zo gauw er iets nieuws te melden valt, komen we met een update voor alle leden”, vertelt de voorzitter. “Wij volgen sowieso de richtlijnen van het RIVM, heel simpel. Ook checken we regelmatig de websites van onder meer de Atletiekunie, NOC*NSF en de NTB. In principe communiceren we minimaal één keer in de week, via de verschillende online kanalen. Zo laten we zien dat we er als bestuur bovenop zitten. Wat kan wel, wat kan niet?”
Ook de fysiotherapeuten van Trias posten met enige regelmaat berichten, zoals oefeningen die je tijdens het thuiswerken kunt doen. “Het is een goede manier om het clubgevoel te behouden. Verder willen we binnenkort een extra editie van de BZT maken, ons clubblad. Daarin laten we vooral veel trainers aan het woord.”
Ludieke challenge
Een andere manier om het clubgevoel levend te houden, zijn de (vaak ludieke) challenges die in het weekeinde op Facebook worden gezet. Ze worden bedacht door coretrainers Chantal en Eline, in overleg met het bestuur. Een voorbeeld: loop, fiets of zwem op Koningsdag jouw training in oranje-style, maak een foto en tag vervolgens #hellastriathlon op Instagram. De één fietste met een oranje zonnebril, een ander trapte in rood-wit-blauw tricot naar Paleis Soestdijk en maakte een selfie. De winnaar was in het water gedoken: ze zwom de vorm van een kroontje en zette het op Strava.
Ook leuk was de eerste challenge: loop, fiets of zwem (een van) de letters van Hellas en zet het resultaat op Strava. Toegegeven, de ene H was iets strakker dan de andere H. Voor de winnaars stelt het bestuur steeds een prijsje ter beschikking, zoals een stempelkaart voor vijf blikjes chocomel in de kantine van de atletiekbaan.
Stiekem biertje
Van Workum mist de looptrainingen op de atletiekbaan op dinsdag het meest, geeft hij toe. “Net als veel andere Hellassers. Ik doe regelmatig een belrondje met verschillende mensen binnen de vereniging om op de hoogte te blijven van wat er leeft. Dan hoor ik dit soort dingen.” De looptraining wordt door velen beschouwd als de vaste clubavond. “Het komt vaak voor dat we met minimaal honderd leden op de atletiekbaan hobbelen, zeker in deze periode. Het is fijn loopweer, de bomen worden groen, de eerste wedstrijden staan weer op het programma. Veel leden blijven na afloop hangen, voor een chocomel of een stiekem biertje. Ik mis die avonden.”
“De boel staat stil, veel is onduidelijk. Geen idee wanneer we weer mogen trainen en wanneer er weer een wedstrijd op het programma staat.”
Fons van WorkumVan Workum zelf traint nog steeds tien à vijftien uur in de week, voornamelijk lopen en fietsen. Op Koningsdag heeft hij voor het eerst weer gezwommen. Hij houdt zich aan de regels en traint samen met z’n vriendin of in z’n uppie. Toen de maatregelen net van kracht waren, merkte Van Workum dat sommige clubgenoten toch in (klein) groepsverband gingen fietsen, inclusief een trainer. “Er was toen nog wat onduidelijkheid. Nu houdt iedereen zich keurig aan de regels. Ik kan mezelf gelukkig vrij makkelijk motiveren om te blijven sporten, maar het is wel iets minder leuk dan anders.”
Bizar
Want het is natuurlijk een bizarre periode, stelt de voorzitter vast. “De boel staat stil, veel is onduidelijk. Geen idee wanneer we weer mogen trainen en wanneer er weer een wedstrijd op het programma staat. Zelf had ik me ingeschreven voor de Halve van Nieuwkoop. Ook de Rijwielpaleis Triathlon Utrecht, onze eigen wedstrijd, is geannuleerd. Die knoop hebben we al vrij snel doorgehakt. Het is vreselijk balen voor leden die veel tijd hebben gestopt in de organisatie, maar het is niet anders. Er is een piepkleine kans dat de wedstrijd dit najaar wordt gehouden, maar ik ga er niet van uit.”
Van Workum hoopt vurig dat in september de fysieke trainingen hervat kunnen worden, al dan niet in aangepaste vorm. “Ik zie het niet gebeuren dat we gelijk met ruim honderd leden tegelijkertijd op de atletiekbaan mogen rennen. Misschien dat we met maximum aantallen gaan werken. We denken er al over na, ook al is het nu nog koffiedik kijken. Maar een beetje perspectief zou mooi zijn.’’
Jeroen Kreule
Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel