Bijdragen aan een eerlijke wedstrijd
Het is de Week van de Scheidsrechter! Tijd om onze officials in het zonnetje te zetten voor het feit dat zij het mogelijk maken dat we ieder weekend mee kunnen doen aan veilige en eerlijke wedstrijden. Een van hen is Sylvain la Fontaine uit het Limburgse Ittervoort. Hij is atleet, official én actief als vrijwilliger bij Ironman-wedstrijden.
Sylvain la Fontaine (36) deed in 2023 de officialcursus van de NTB en nog datzelfde jaar maakte hij deel uit van jurykorps tijdens de het WK Ironman 70.3 in Lahti, Finland. Inmiddels heeft hij ook de internationale officialcursus van World Triathlon gevolgd. “Dat ik in Finland als official werd aangesteld, was niet gepland”, vertelt La Fontaine. “Ik was in Lahti als vrijwilliger en toen er een official uitviel, werd ik door de Ironman-organisatie gevraagd omdat ik daar toch al was.”
Dat hij als kersverse official nog geen internationale ervaring had, was voor La Fontaine geen probleem. “Ik ben ook triatleet, dus het was niet allemaal nieuw natuurlijk. Het was uiteindelijk een geweldige ervaring om atleten als Kristian Blummenfelt, Daniela Ryf en Lionel Sanders in te checken in de wisselzone en hun vragen te beantwoorden. Het was grappig om te zien dat ook zij beginnersvragen stellen. Het zijn ook maar gewoon mensen.”
La Fontaine maakte in 2015 kennis met de triathlonsport toen in Maastricht de eerste Ironman werd georganiseerd. “Ik was al een fanatieke hardloper en wist dat Lance Armstrong ook aan een Ironman mee had gedaan en besloot te gaan kijken in Maastricht. Ik zag dat jaar Bas Diederen als eerste over de streep komen en het leek me geweldig om ook een keer mee te doen. Maar eerst wilde ik een keer een marathon lopen om te zien of ik dat kon.”
Zo liep hij in maart 2016 de marathon van Barcelona en een half jaar later de marathon van Detroit. Daarna schreef hij zich in voor de Ironman Maastricht. “Ik begon er aan als een once-in-a-life-time-ervaring, maar dat eerste jaar had ik zoveel tijd, energie en geld geïnvesteerd, dat ik het zonde vond om meteen weer te stoppen.”
Hij deed in totaal twaalf halve triathlons en twee hele triathlons, maar deed een stapje terug nadat hij eerst long covid kreeg en later zijn eigen installatiebedrijf begon. “In 2020 heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij de Ironman Maastricht omdat ik iets terug wilde geven aan de sport. Ik zie vaak dat atleten op social media veel commentaar hebben op organisaties zonder dat ze weten wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement. Kritiek geven is zo makkelijk, in plaats daarvan kun je er ook voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken.”
In 2020 ging de Ironman Maastricht niet door, maar in 2021 was hij voor het eerst vrijwilliger en een jaar later was hij teamleader bike in Maastricht. “Ik liep in die functie een official van de NTB tegen het lijf en hij vroeg mij of ik misschien belangstelling had om een officialcursus te doen en zo is het balletje gaan rollen. Als triatleet stoorde ik mij er vaak aan als er anderen te dicht op mijn wiel reden. Als je meedoet aan het spelletje, dan moet je je ook aan de spelregels houden, vind ik. Als official zorg je er voor dat een wedstrijd zo eerlijk mogelijk verloopt.”
Een kaart uitdelen doet La Fontaine niet graag. “Ik geef alleen een kaart als ik heel erg zeker van mijn zaak ben. Dat ik zelf ook triatleet ben, is wel een voordeel. Je kunt situaties beter inschatten en het komt dan ook zelden voor dat een atleet met mij in discussie gaat. De interacties met atleten voor en na de wedstrijd, vind ik het leukst. Het is geweldig als mensen me na afloop laat weten dat ze een leuke wedstrijd hebben gehad. Daar doe ik het voor.”
Tijdens triathlonwedstrijden in Nederland komt La Fontaine maar weinig leeftijdsgenoten tegen. “Dat is best wel zorgelijk. Het jurykorps vergrijst en dat gaat over een paar jaar zeker problemen geven. Als iedere atleet naast zijn eigen wedstrijden een of twee keer per jaar als official zou meehelpen tijdens een wedstrijd, dan is dat probleem in een keer opgelost. Ik hoor triatleten regelmatig klagen over stayeren, maar we zijn maar met een kleine groep en we kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Als er meer officials zouden zijn, is het ook eenvoudiger om de regels te handhaven. Misschien dat het niet voor iedereen is weggelegd om op de motor te zitten, maar er zijn nog zoveel andere taken die officials uitvoeren. Ik zou zeggen doe de cursus en draag een steentje bij.”
Wil jij graag een officialcursus doen, of wil jouw vereniging een cursus op locatie? Neem dan contact op met Lieke ten Hove via officials@triathlonbond.nl
Ik hoor triatleten regelmatig klagen over stayeren, maar we zijn maar met een kleine groep en we kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Als er meer officials zouden zijn, is het ook eenvoudiger om de regels te handhaven.
Sylvain la FontaineMarcia Jansen
Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.
Nog niet
ingeschreven?
De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.
Deel dit artikel