Training

Alternatieve
training

Leestijd: 3 min

Coaches zijn het erover eens dat multidisciplinaire training bijdraagt aan de ontwikkeling van een sporter. De grootste vijand voor het verbeteren van sportieve prestaties is immers altijd maar weer hetzelfde te doen. Doe dus in de winter eens wat anders!

Tip 1: Langlaufen

Er zijn tal van sporten die je als multisporter kunt beoefenen, die zowel uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie als rompstabiliteit trainen. Voor langlaufen, krijgen we in Nederland maar zelden de kans. Maar ook skiën op wieltjes (één voor, één achter) is een goede allround training die een flink beroep doet op hart en longen. De technieken zijn hetzelfde als bij langlaufen: diagonaal, skaten, dubbelstok afzet.



Door de actieve inzet van de stokken worden tegelijk verschillende rompspieren aan het werk gezet. Rolskiën kan een rol spelen in de blessurerevalidatie en is tevens een ideale sport voor hardlopers die nog niet zo lang lopen. Je kunt zo het aantal kilometers uitbreiden zonder de schokbelasting die bij de hardloopbeweging komt kijken. Doordat je op de gemiddeld 60 centimeter lange latten ook eenvoudig intervaltrainingen kunt doen, wordt de intensiteit bereikt van een vergelijkbare intervalsessie met hardlopen.

Lees ook het artikel: ‘De ideale training in de winter’.

Tip 2: Driedimensionaal

Duursporters zijn gewend om altijd in hetzelfde vlak te bewegen. Naar voren, naar voren, naar voren. Breek eens uit dat eenzijdige patroon met sportvormen die om driedimensionaal bewegen vragen. Ga eens boulderen in de klimhal, haal je squash- of badmintonracket uit de kast, werk aan je core stability tijdens Pilates of verzamel je trainingsmaten voor een avondje ouderwets apenkooien in een gymzaal. In onder andere Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht wordt dit tegenwoordig zelfs als ouderwetse groepsgymles aangeboden.

Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit waar je voor kiest. Alles wat jou helpt om uit dat eenzijdige patroon te komen, helpt om je lijf nieuwe prikkels te geven. In de meeste gevallen is spierpijn verzekerd en afhankelijk van de activiteit die je kiest, krijg je er nog een pittige work­out voor je hart en longen bij.

Tip 3: ElliptiGo

Het zij je vergeven als je nog nooit van ElliptiGo, oftewel elliptisch fietsen hebt gehoord. De in 2010 geïntroduceerde ElliptiGo laat zich nog het beste vergelijken met de crosstrainer in de sportschool. Maar dan op twee wielen. En in de buitenlucht. Dat laatste is wel veel prettiger dan volledig afgestompt geen meter verder te komen. Het nodigt daardoor uit meer uren te maken.

Je traint op de ‘stand-up bike’ net als op een crosstrainer hart en longen en omdat je staat en je evenwicht moet bewaren wordt ook een beroep gedaan op het bovenlichaam. Omdat het een low-impact training is, is het ook prima alternatief bij (loop)blessures. Door de smalle voetenstand lijkt de beweging op de traditionele manier van hardlopen. Het is daardoor ook geschikt om extra kilometers te maken voor sporters die nog geen grote loopomvang aankunnen, zoals wielrenners die in de wintermaanden eens wat anders willen doen dan fietsen. Door de heuvels in te gaan, kan eventueel een krachtcomponent aan de training worden toegevoegd.

Tip 4: Yoga

Yoga als training voor een duursporter? Het is minder vreemd dan je denkt. Van yoga is algemeen bekend dat het de fysieke gezondheid ondersteunt en ook een rustgevende werking heeft op de geest. Met verschillende vormen van yoga kunnen daarbij verschillende accenten worden gelegd. Mensen die intensief sporten, kunnen daar eveneens hun voordeel mee doen. Stijve, korte spieren kunnen weer soepel worden. Door een groter lichaamsbewustzijn wordt de coördinatie verbeterd en voorkom je blessures. En met yoga verhoog je de concentratie.

Een betere adembeheersing zorgt verder voor een betere zuurstofopname en na inspanning leer je je beter ontspannen. Tot slot ondersteunt de diepe ontspanning van de spieren tijdens yoga het herstel van de spieren, terwijl krachtelementen tevens bijdragen aan de rompstabiliteit. Om echt effectief te zijn is wel enige vaardigheid nodig. In het begin zal je vooral met het juist uitvoeren van de yoga-oefeningen bezig zijn.

Aan de slag? Lees ook het artikel: 8 keer yoga voor triatleten.


 

Dit artikel is onderdeel van de special Beter Worden

Het artikel verscheen in Transition Magazine #23

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.