Avontuur

365 dagen buiten zwemmen

Leestijd: 5 min

Het hele jaar zwemmen in buitenwater lijkt met de winterse beelden van sneeuw en ijs op het netvlies geen haalbaar idee. Toch maakte Johan Neevel onlangs de cirkel rond. En hij is niet de enige die in de winter volhield. Een rondje langs de plassen.

 

Transition sprak in november 2020 met zeven enthousiaste buitenzwemmers. Johan Neevel maakte onlangs de cirkel rond; op 20 maart zwom hij precies vier seizoenen buiten. Wie is er nog meer stug buiten blijven zwemmen?

Vier seizoenen buiten

Eind maart 2020, kort na de eerste lockdown in Nederland, kon Johan Neevel niet meer langer wachten. Met de zwembaden dicht zocht hij zijn heil in de Wijthmenerplas. Ook na het zomerseizoen bleef hij daar zwemmen en hij hoopte het tot de Kerst vol te houden. “Het was mijn doel om aan het einde van het jaar tien kilometer in open water te zwemmen”, vertelt Neevel. “Ik heb het uiteindelijk ingekort naar vijf kilometer. Dat was meer dan voldoende, langer dan anderhalf uur had ik het niet volgehouden.”

 

 

Maar ook na 1 januari bleef Neevel – de binnenzwembaden waren inmiddels weer gesloten – buiten zwemmen. Al lag hij wel een weekje stil toen er geschaatst werd op de plas. “Zwemmen onder vier graden, is wel een dingetje hoor. De koudste watertemperatuur was 2.7 graden in de periode dat het zo hard vroor. Lange afstanden heb ik toen niet gezwommen, het was meer voor het idee. Ik heb toen zelfs nog mijn wenkbrauw opengehaald toen ik op een stuk ijs botste.”

Inmiddels zwemt Neevel, die recent vanwege aanhoudend blessureleed gestopt is met triathlon, nog maar een keer per week in open water. “Er is nu een buitenbad bij mij in de buurt open en daar ben ik heel blij om. Technisch gezien is in kouder water zwemmen een uitdaging, dus het was wel fijn om weer eens op techniek te kunnen trainen. Toch zwem ik nog steeds een keer per week in de Wijthmenerplas en dat blijf ik aankomende winter waarschijnlijk ook wel doen. Het was een heel gave ervaring, zwemmen in de kou en de mist. Het gaf me een mooi doel in deze rare periode.”



Zwemmen of wintersport

Carlo Pappot had vanwege zijn chloorallergie al anderhalf jaar geen zwembad meer van binnen gezien toen we hem ruim vier maanden geleden spraken. Als ijszwemmer (zwemmen in buitenwater onder vier graden zonder wetsuit) was hij deze winter in zijn element. “Het mooiste moment was toch wel toen wij in de Vinkeveense Plassen aan het zwemmen waren en er 500 meter verderop geschaatst werd”, vertelt Pappot die in die periode met én zonder wetsuit zwom.

Ook Irene Ittmann was vorige winter al in buitenwater te vinden en bleef ook deze winter iedere week buiten zwemmen, met én zonder pak. “De twee meest epische dips waren in de periode dat er sneeuw lag”, vertelt zij. “Toen ben ik op de langlaufski’s van huis naar de Wijde Blik gegaan, heb daar gezwommen en daarna weer op de ski’s naar huis. Het omkleden was wel erg fris toen”, vertelt zij. “Ook zijn we een keer heel vroeg gaan schaatsen, gevolgd door een dip met afsluitend een warme chocomel bij de vuurkorf. Dat zal ik niet zo snel vergeten.”

 

“Het mooiste moment was toch wel toen wij in de Vinkeveense Plassen aan het zwemmen waren en er 500 meter verderop geschaatst werd”

Carlo Pappot


Voor Sandra Wassink-Hitzert en Irene Kerkdijk was buiten zwemmen in de winter nieuw. Irene hield eigenlijk helemaal niet van openwaterzwemmen en Sandra had het soms zelfs in het binnenbad al koud. Toch zijn ook zij nu fervente winterzwemmers. “Ik vertelde dat we geen wak zouden gaan hakken, maar we hebben uiteindelijk wel gezwommen toen er al een laagje ijs lag”, lacht Irene. “Aan de zijkant lag er geen ijs en konden we er net langs. Toen hebben we maar een kwartiertje gezwommen. Mijn handen waren daarna bijna bevroren zodat ik toen maar een paar extra handschoenen en ook een hoodie heb aangeschaft. Gelukkig is het nu een stuk warmer en kunnen de laagjes alweer uit. We trainen nu ook in het verwarmde buitenbad, maar we zwemmen nog steeds op vrijdag in de Ringvaart. Dat houden we er in.”

IJspauze

Sandra laste noodgedwongen een twee weken lange pauze in toen er een ijslaag op de plas in Zeumeren lag. “We dachten dat het nog kon, al was ik in de dagen ervoor al wel met mijn hoofd op een stuk ijs gebotst”, vertelt Sandra die daar alleen een blauwe plek aan overhield. “Ons zwemgroepje was op het gebruikelijke tijdstip bij de plas, maar toen stonden we dus in ons wetsuit op het ijs. Nadat het ijs was gesmolten, hebben we het weer opgepakt. Dat viel in het begin wel tegen, ik was zelfs een beetje angstig voor het koude water. Nog nooit had ik een brain freeze gehad maar nu wel. Het leek alsof ik met mijn gezicht in een bak met spijkers was gevallen. Die eerste keer zwom ik maar 1200 meter en dat was ook echt genoeg.”

 

 

Nu het buitenzwembad in Bennekom open is, zwemt ze nog maar een keer per week in Zeumeren. “Ik denk dat ik volgende winter ook weer buiten blijf zwemmen. Maar als de binnenbaden open zijn, wel iets minder vaak dan de drie keer dat ik nu buiten te vinden was. Het buiten zwemmen heeft mij tot nu toe door de coronacrisis heen gesleept en me psychisch redelijk stabiel gehouden. Kou doet iets met je en zwemmen zorgt voor een enorme ontspanning; volledig gefocust op jezelf en je gevoel kun je letterlijk alles van je af laten glijden.”

Slechts twee van de zeven triatleten zijn volledig naar het verwarmde buitenzwembad verhuisd.

 

 

Voor Robbert van Meulem was de vriesperiode het breekpunt. Hij zwemt sinds half februari in het buitenbad in Krommenie, maar is van plan als de watertemperatuur boven de acht graden uitkomt, weer buiten te gaan zwemmen. Tonny Bouman raakte half januari besmet met het coronavirus en moest daardoor noodgedwongen rust nemen. “Tot die tijd zwom ik nog buiten en ook mijn zwemvrienden zijn nog even doorgegaan. Maar toen de watertemperatuur tot drie graden zakte, is het er niet meer van gekomen. Inmiddels zwemmen we in een verwarmd buitenbad, maar ik heb wel voorgesteld om vanaf half april buiten de draad in de plas weer op te gaan pakken.”

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.