Duizenden triatleten trekken tussen 29 mei en 9 juni 2019 naar Limburg voor het EK triathlon of een van de andere races in twee volle wedstrijdweekends. En natuurlijk valt er ook daarnaast heel veel te zien en te beleven. Wie sjoen os Limburg is.

Recreatiemogelijkheden

Weert is idyllisch gelegen, tussen het Leudal en de Grote Peel, dicht tegen de Belgische grens en toch supergoed bereikbaar aan de A2 en de spoorlijn tussen Eindhoven en Maastricht. Met de IJzeren Man en de Weerter Bergen zijn er ook recreatiemogelijkheden direct aan de stadsrand. Een weekendje weg kon veel slechter uitpakken!

Weerter vlaai

Dat wordt geheid smullen na de finish. Wie denkt aan Limburg kan niet om de Limburgse keuken heen. Van friet zoer vleis tot vlaai, ze horen bij ons meest Bourgondische landsdeel. Limburgse vlaai is eigenlijk Weerter vlaai, beroemd geworden door Antje van de Stasie, die ze op het station verkocht aan reizigers onderweg naar het noorden en zuiden. Waar beter te eten dan in de bakermat zelf?!

Drie wisselzones

Met zwemlocatie en finish op ruime afstand van elkaar, zijn er twee wisselzones nodig. En omdat de elite atleten tijdens het EK mogen wisselen in het stadion, maar dat met grotere startvelden niet mogelijk is, komt er nog een derde bij. Raken we je kwijt? Geen nood! Op stadstriathlonweert.nl legt de organisatie het helder uit, met parcourstekeningen per doelgroep. En als je naar het EK komt kijken, dan zorg je gewoon dat je in of bij het stadion bent, zodat je niets hoeft te missen.

Blauwe Meertje

Het Blauwe Meertje is een bijzondere zwemlocatie. Er zijn weinig plekken in Nederland die er zo tropisch uit zien. Door de zandafgravingen krijgt het water er een bijzondere kleur, die doet denken aan oorden ver weg. In de eerste jaren werd er gezwommen in de Zuid-Willemsvaart. Dichter bij het stadscentrum, maar veel minder ruimte…en minder fotogeniek. Blauwe Meertje here we come!

Pas tien jaar

Stadstriathlon Weert is op de Nederlandse kalender nauwelijks meer weg te denken. Met diverse NK’s en wedstrijden uit de Teamcompetities is het een gevestigde waarde geworden in de tien jaar dat het evenement bestaat. Tien jaar pas? Ja. Wat goed is, komt snel.

 


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #20

Beeld: Renée Tijdink