Niet goed zittende kleding kan tijdens een triathlon of Run Bike Run voor het nodige ongemak zorgen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een passende tri-outfit? Transition ging te rade bij Mads Nissen, oprichter van het Deense triathlonmerk Fusion, en verzamelde een aantal tips.

Korte afstand: snelheid

Bij een korte wedstrijd, sprint of olympische afstand, draait alles om snelheid. Comfort, bescherming tegen de zon, zakjes voor voeding en compressie zijn dan van ondergeschikt belang. Een triathlonpak zonder mouwen gemaakt van lichtgewicht en waterafstotend materiaal (bijvoorbeeld Power Lycra of een vergelijkbare synthetische stof) heeft dan de voorkeur.

Lange afstand: comfort

Bij een lange afstand triathlon speelt comfort een belangrijke rol. Omdat je lang op de fiets zit, wil je ook zakjes voor voeding, een stof die bescherming biedt tegen de zon en een triathlonpak dat onder verschillende weersomstandigheden kan worden gedragen — bij de zwemstart kan het koud zijn, bij het lopen juist warm.

Pak met mouwen: aerodynamica

De keuze voor een triathlonpak met of zonder mouwen is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een triathlonpak met lange mouwen biedt echter bescherming tegen de zon en is sneller. Onderzoek heeft aangetoond dat een blote huid minder aerodynamisch is dan huid die is bedekt. Een triathlonpak fungeert feitelijk als een tweede, maar snellere, huid.

Warmte: materiaal belangrijker dan kleur

In warme omstandigheden is de keuze van het materiaal belangrijker dan een lichte kleur. Pas boven de 25oC en veel zon speelt een lichte kleur een rol in de warmteregulatie van het lichaam. Een blote huid daarentegen verbruikt extra energie om af te koelen. Door een triathlonpak met lange mouwen te kiezen van een stof die niet heel snel droogt maar juist wat vochtig blijft creëer je voldoende koeling.

Let op de pasvorm

Een triathlonpak moet zo nauw mogelijk op het lichaam aansluiten. Atleten zijn vaak geneigd te groot te kopen omdat een pak heel strak aanvoelt, maar houd er rekening mee dat het pak tijdens het zwemmen wat soepeler wordt. Met name de oksels en de lies zijn gevoelig voor schuren. Kies daarom een triathlonpak dat goed sluit bij de oksels en met een (fleece) padding in het kruis die bij je lichaam past. De padding mag in verband met het lopen niet te groot zijn.

Afwijkende lichaamsmaten

Voor sommige atleten is het lastig om een goed passend triathlonpak te vinden omdat ze afwijkende lichaamsmaten hebben, bijvoorbeeld een breed bovenlichaam en smalle heupen of een lang bovenlichaam en korte benen. De combinatie van een short en shirt/top biedt dan een oplossing (dit kan bovendien handig zijn bij toiletstops).

Regels
Voor deelname aan ITU-wedstrijden, maar ook de Teamcompetities-races, is de kleding aan regels gebonden. Welke dat zijn lees je op triathonbond.nl.

Dit artikel verscheen in Transition Magazine #3