Met gelijkgezinde sporters sparren, trainingsstructuur, aandacht voor techniek, een stok achter de deur om te gaan trainen, groepsgevoel én toch individuele vrijheid, en bovenal gezelligheid. Je vindt het allemaal als je jezelf aansluit bij een vereniging. Transition ondervond het aan den lijve bij Triatlon Groep Voorne. Op de vroege zondagochtend vullen beginners en ervaren triatleten elkaar daar aan tijdens een zwemtraining.

“Doe allemaal je horloge maar af, we trainen vandaag zonder”, zegt trainster Concetta Pichierri als een groep triatleten het zwembad in Oostvoorne betreedt. Ze neemt de maatregel om te voorkomen dat de zwemmers te veel gefocust zijn op hun tijden. “Het gaat bij deze trainingen vooral om techniek en daarom is het ook zo geschikt voor beginnende zwemmers. Ik vind het leuk om de zwemmers helemaal uit hun comfortzone te halen.” De zwemtraining op zondagochtend is één van de vier vaste trainingsmomenten van Triatlon Groep Voorne.

Borstcrawltechniek

Op het trainingsschema staan vandaag veel specifieke oefeningen. De zwemjuffen van TG Voorne laten hun pupillen door het water glijden met zwemvliezen, zwempaddels, pullbuoys en plankjes en letten nauwkeurig op de uitvoering van de opdrachten die voor een leek onorthodox zullen lijken. Je ‘wrikt’ je jezelf tijdens een zwemtraining naar de overkant van het bad door je handen als ruitenwissers heen en weer te laten bewegen, je zwemt met één arm, ritst jezelf in figuurlijke zin open en haalt capriolen uit die op het eerste oog meer weg hebben van het dansje dat hoort bij ‘hoofd, schouders, knie en teen’ dan van de borstcrawltechniek.

Ook tijdens intervallen

Zelfs als er aan het einde van de training ruimte is voor tempo-intervallen van vijftig meter, blijft Concetta naar de techniek van haar minst ervaren atleten kijken. “Als de klok bij de dertig is, moet je starten”, zegt ze tegen Leo. “Probeer je slag af te maken en probeer ook als je keihard zwemt te blijven denken aan je techniek.” Leo is sinds een jaartje aangesloten bij TGV en heeft vooral ervaring met hardlopen. Als hem na de training naar zijn resultaat in de hardloopwedstrijd van een dag eerder wordt gevraagd, vertelt hij trots dat hij zijn 10 kilometer in 39 minuten en 4 seconden heeft voltooid.

“De trainingen zijn heel erg leuk en het gaaf om te merken dat ik vorderingen maak. De trainsters blijven elke keer weer nieuwe puntjes ontdekken waaraan geschaafd kan worden.”

“Ik loop al 25 jaar en wil tijdens de marathon van Berlijn in september nog één keer onder de drie uur lopen”, geeft hij aan. “Naast het lopen, fiets ik ook graag, maar met zwemmen heb ik helemaal geen ervaring. Ik werk in de potrozen en ben als bloemensponsor betrokken bij het Baardmannetje, de triathlon die deze vereniging organiseert. Daardoor heb ik besloten om op 25 juni ook zelf mee te doen. Ik ben lid geworden en sindsdien ga ik elke zondagochtend met frisse tegenzin naar het zwembad om te leren zwemmen. De trainingen zijn echter heel erg leuk en het is gaaf om te merken dat ik vorderingen maak. Al blijven de trainsters elke keer weer nieuwe puntjes ontdekken waaraan geschaafd kan worden.”

‘Free format’

Als iedereen een korte douche heeft genomen en de speedo’s zijn ingeruild voor kleurrijke hardloopkleren, trakteert René in het restaurant van het zwembad op koffie en vertelt Vasco vrolijk over de vrijblijvendheid waarmee iedereen de rest van zijn trainingszondag kan invullen. “Een deel van de atleten die net hebben gezwommen, gaat nu hardlopen, sommigen gaan fietsen”, legt hij uit. “Het is een ‘free format’ en dat vind ik het fijnst aan deze club. Ik heb een basisabonnement, fiets meestal voor mezelf. Dat komt het beste uit in combinatie met werk. We gaan straks heel rustig een uur tot anderhalf uur hardlopen. Wie zin heeft om mee te gaan, gaat mee. Nu het weer beter wordt, sluiten er meer mensen aan en lopen we lekker door het bos en door de duinen. We hebben bij TG Voorne een mooi groepsgevoel, maar ook de vrijheid om individueel aan de slag te gaan.”


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #8

Tekst: Marijn Abbenhuis