Rennen van Marble Arch in Londen naar Dover, het Kanaal overzwemmen om vervolgens naar de Arc de Triomphe in Parijs te fietsen. Dat is in een notendop de Enduroman Arch2Arc en Jacomina Eijkelboom wil de eerste Nederlandse worden die de race solo volbrengt. Waar begint ze aan?

Arch2Arc

Midden in Londen staat een markante toegangspoort tot Hyde Park die Marble Arch heet. Voor deelnemers aan de Enduroman is dit het beginpunt van een stedentrip XL. Wie het aandurft, loopt 87 mijl naar Dover, wacht daar op toestemming om te beginnen aan de Kanaaloversteek en fietst, na aankomst in Calais, de resterende 181 mijlen naar de Arc de Triomphe in hartje Parijs. Sinds het jaar 2000 wordt deze extreme uitdaging georganiseerd voor wie het aandurft om het contract met de Enduroman-organisatie te ondertekenen.

Drama

Van de 71 solo-pogingen die sinds 2000 gedaan zijn, is minder dan de helft succesvol. Sommige atleten hebben er drie pogingen voor over om de Enduroman te bedwingen. De Australiër John van Wisse begint dit jaar aan zijn vierde poging. Hij finishte alleen tijdens zijn eerste deelname. De missie van Douglas Waymark werd postuum alsnog toegevoegd als succes. Waymark overleed tijdens het zwemonderdeel.

Crew

Anders dan een traditionele triathlon, is een Arch2Arc-poging een soort expeditie die slechts ten dele voorspelbaar verloopt. Een support-crew is dan ook niet alleen onmisbaar, maar ook verplicht. Deze stedentrip XL vergt bijna net zoveel logistieke en tactische voorbereiding als sportieve training. Jacomina kan terugvallen op hele trouwe hulptroepen, die ook al bij eerdere expedities onmisbare fysieke en mentale support boden.

Tijdschema

Hoe plan je een Kanaaloversteek als je niet weet wanneer je aan de start zult verschijnen? Dat is één van de vele variabelen in het tijdschema van de Enduroman Arch2Arc. Marges all over the place dus. Jacomina mag haar poging uitvoeren tussen 8 en 17 juni. Het precieze moment van de start in Londen is afhankelijk van de oproep voor de Kanaaloversteek. Elke deelnemer krijgt een tijdslot van tien dagen tussen juni en september. Jacomina is de eerste atleet die een poging mag gaan wagen dit jaar.

Jacomina
Hellas-atlete Jacomina Eijkelboom (46) maakte alles al mee wat de triathlonsport te bieden heeft, inclusief Kona-finish, winst in de Hel van Kasterlee en de Frysman en zoekt sindsdien naar nieuwe uitdagingen. Everesting op de Camerig? Check. The Oner? Done. Tienmaal Het Rondje Eilanden op een dag? Vink. Double Brutal? In the pocket. Deze langlaufinstructrice, ijszwemmer, fietsvakantiegids en triathlontrainster zit niet stil. Nooit dus.

 


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #20