Heb je het wel gezien met wedstrijdjes in de regio? Ken jij alle klassiekers in het circuit van Challenge of Ironman al? Is de hele triathlon ook al geen uitdaging meer? Zoek het dan eens in een van de beproevingen die de redactie van Transition voor je opduikelde. Bruut genoeg? Wij vonden van wel.

Bruut ver weg

1. Rapa Nui triathlon Paaseiland

Twee racemogelijkheden op een piepklein en bijna onbereikbaar eiland. Of je voor een sprinttriathlon of een halve Ironman gaat, maakt niet uit. De reis naar Isla Pascua, of Paaseiland, zal vele malen langer duren. Best een uitdaging nog, om een halve triathlon te houden op het eiland dat niet groter is dan Texel en ook nog drie vulkanen herbergt. Veel supporters zullen er ook niet op afkomen. Het dichtstbijzijnde volgende bewoonde eiland ligt meer dan 2.000 kilometer verderop.

Bruter op Hawaii

2. Ultraman World Championships

De Ironman van Hawaii, maar dan in de vorm van een rondje Big Island. Verspreid over drie dagen. En een heel stuk langer. Op dag één 10 kilometer zeezwemmen en 145 kilometer fietsen. Dag 2: 276 kilometer fietsen, met finish in Hawi. Voor de Kona-kenners: het keerpunt van het fietsonderdeel in de Ironman. Dag 3: dubbele marathon over het fietsparcours van de Ironman. Van Hawi naar het oude vliegveld. Maximaal veertig deelnemers en je moet uitgenodigd worden om mee te mogen doen. Bruut selectief WK, zeggen wij.

Bruut en grensoverschrijdend

3. Arch to Arc triathlon

Een solo-onderneming van Marble Arch in Londen naar de Arc de Triomphe in Parijs. Edgar Ette was in 2001 de eerste die hem volbracht. Het record staat op 59 uur en 56 minuten van de Fransman Cyril Blanchard uit 2016. De website vermeldt 25 succesvolle pogingen. Het parcours: 87 mijl rennen van Londen naar Dover. Het kanaal over zwemmen naar Calais en daarna nog eens 181 mijl op de fiets naar Parijs. Oja, een aanvraag tot deelname kost 3300 Britse ponden. Bruut duur!

Bruut lang

4. Brutal Extreme double/triple Wales

Een drievoudige hele triathlon op een extreem parcours? Koen van Meeuwen deed het. De onpeilbare diepten van het geestelijk afzien werden realiteit voor de Hellas-atleet die zijn grenzen op elke mogelijke manier verlegde. Clubgenote Jacomina Eijkelboom liet het bij de dubbele versie, die in 2015 door Onno de Boer gewonnen werd. Hollandse feestjes daar in het noorden van Wales.

Bruut goedkoop

5. Snæfellsnes Járnkarl

Deelnemen is gratis. Als dat geen Nederlanders trekt. Je moet er wel even voor naar IJsland vliegen om deze hele triathlon te doen. In juni zal het water ook niet al te warm zijn en tijdens het lopen op de gletsjer is warme kleding zeker geen overbodige luxe. Zeer kleinschalig evenement, zo belooft de eenmansorganisatie. Oja, nagenoeg geheel self-supporting, deze tocht. Zoek het lekker zelf uit!


Dit artikel verscheen in Transition Magazine #12