Een jaar geleden schreef Rachel Klamer in Abu Dhabi haar eerste ITU World Triathlon Series-race op haar naam. Dit weekend keert ze terug in de hoofdstad van de verenigde Arabische Emiraten met opnieuw een podiumplek als doel.

Aan de vooravond van het nieuwe WTS-seizoen lijkt het wel snor te zitten met de vorm van de 28-jarige triatlete uit het Overijsselse Beuningen. Klamer legde anderhalve week geleden in Singapore beslag op de tweede plaats in de eindstand van de Super League Triathlon en nam daardoor ook meteen een cheque van 50.000 dollar mee naar huis. “Het was ontzettend spannend”, blikt Klamer terug op de Super League finale in Singapore. “Er stonden twee atletes kort achter me en als er een van hen voor me zou eindigen, zou ik veel punten en daarmee ook geld mislopen.”

Hard racen

Ze begon het weekend goed met een vijfde plek in de Eliminator. De laatste wedstrijd in Singapore op dag twee, de Enduro, bestond uit drie afvalraces achter elkaar, waarbij telkens de laatste twee finishers de wedstrijd moesten verlaten. “De laatste keer dat ik een afvalrace deed – in september in Jersey – moest ik er voor de laatste ronde uit. Mijn tactiek was dan ook heel simpel, hard racen en van het begin tot het einde voorin blijven, zodat ik er niet af zou hoeven. In de finale leek het erop dat ik gelost zou worden, maar dat kon ik niet laten gebeuren en uiteindelijk heb ik er tot de eindstreep voor gevochten. Ik ben dan ook ontzettend blij met het eindresultaat.”

“Het is fijn om een vast ritueel te hebben in de winter, je weet wat je te wachten staat, het voelt vertrouwd.”

Klamer deed na het reguliere seizoen, dat eindigde met een teleurstellende 24ste plaats in de WTS-finale in het Australische Gold Coast, mee aan de Super League-wedstrijden in Jersey, Malta en Mallorca. Rond kerst en oud en nieuw verbleef ze met haar Zuid-Afrikaanse verloofde Richard Murray in Overijssel, ze trainde drie weken op hoogte in Namibië en reisde vervolgens via de World Cup in Kaapstad, de Super League in Singapore en een tussenstop in Dubai naar Abu Dhabi. Haar winter verschilde daarmee niet veel van andere jaren. “We wisselen ieder jaar Zuid-Afrika en Nederland af rond de feestdagen, dus dit jaar waren we wat langer in Nederland. Het is fijn om een vast ritueel te hebben in de winter, je weet wat je te wachten staat, het voelt vertrouwd.”

Kwalificatie Olympische Spelen

Dit seizoen staat voor Klamer en haar teamgenoten van de nationale selectie in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen. Klamer eindigde vorig jaar al als vierde in de WTS-race in Leeds en hoeft er nu alleen nog voor te zorgen dat ze in mei 2020 bij de eerste 26 atleten op de olympische kwalificatie-ranking staat. “Het is me de afgelopen twee keer ook gelukt om me te kwalificeren en met die halve kwalificatie op zak, maak ik me daar dan ook niet zo heel erg druk om.”

De World Triathlon Series-wedstrijden zijn het hoofddoel voor dit seizoen en daarnaast zal Klamer ook dit jaar weer aan de Super League Series meedoen. “Ik vind de Super League ontzettend leuk om te doen en het is ook nog eens goed voor mijn fietstechniek, zwemmen, snelheid en wissels om maar een paar punten op te noemen. Daarnaast vind ik het ook fijn om veel te racen. Dan voel ik me rustiger, omdat ik weet dat je niet iedere wedstrijd een topprestatie kunt en hoeft te leveren.”

Nog geen huwelijksdatum

Ook komt Klamer in Weert aan de start waar eind mei, begin juni het EK triathlon over de olympische afstand plaatsvindt. “Ik doe er in ieder geval mee aan het EK teamrelay, een belangrijke discipline dit jaar omdat we ons als team voor Tokio willen kwalificeren. Het is nog niet zeker of ik ook individueel zal meedoen in Weert. Er zijn veel wedstrijden rond die tijd en het is even afwachten of het in mijn schema past.”
Wat ook niet helemaal in het schema past dit jaar, is het huwelijk met Richard die vorig jaar augustus voor haar op z’n knieën ging. “We hebben geen haast”, lacht Klamer. “Er is nog geen datum. We zijn zo druk met trainen en wedstrijden, dat heeft nu prioriteit. Het zal dus wel na Tokio komen en hoogstwaarschijnlijk in Zuid-Afrika want ik heb niet zo veel zin om in de winter te trouwen.”

“Vorig jaar begon ik mijn seizoen heel goed en eindigde ik het jaar minder, terwijl dat normaal altijd andersom was. Dat was even wennen. Hopelijk ben ik dit jaar iets constanter.”

Een jaar geleden schreef Klamer de seizoensopener in Abu Dhabi op haar naam. Het feit dat veel ogen op haar gericht zijn, vindt ze niet erg. “Het geeft geen extra druk. Zenuwachtig ben ik nog niet, maar dat zal nog wel komen korter voor de wedstrijd. Vorig jaar begon ik mijn seizoen heel goed en eindigde ik het jaar minder, terwijl dat normaal altijd andersom was. Dat was even wennen. Hopelijk ben ik dit jaar iets constanter, maar uiteindelijk is het wel mijn doel om in Abu Dhabi weer op het podium te komen.”